Да помогнем на куче с наднормено тегло да влезе във форма

куче наднормено тегло Снимка: iStock

Е дин от важните аспекти, свързани с отглеждането на домашен любимец, е да направим всичко възможно кучето ни да е в добра форма. Може и да мислите, че няколко килограма отгоре правят косматия ви другар още по-очарователен, но истината е, че наднорменото тегло носи повишен риск от здравословни проблеми. Някои породи са засегнати повече от други, за това е важно да се поддържа тонуса на животното през целия му живот, пишат от Американския киноложки клуб. 

Различните породи имат характерни силуети, за това е важно да разберете какво е нормално и подходящо за вашето конкретно куче. Например, при Лабрадор ретривърите, долната линия на животното е почти правя – от лакътя чак до задния крак. Родезийският риджбек, напротив, трябва да има малко „прибрана“ талия, а гръдният кош леко да се извива нагоре, преди да се съедини с тялото в слабините. Риджбек, който няма забележима талия, се смята за пълен. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Обратно, има породи, най-вече хрътки, като Уипет, Грейхаунд и Салуки, които са естествено слаби. 

Dogsandcats.bg

В случай, че имате по-рядко срещана порода или имате колебания, добре е да обсъдите с ветеринарния си лекар правилното очертания и тегло, характерни за нея. 

Правилна диета

Кучетата напълняват по същия начин, както хората: като ядат твърде много и правят малко упражнения. Четириногите, които консумират прекомерно лакомства, остатъци от масата и повече от необходимото количество гранули/мокра храна, се оказват с наднормено тегло по-бързо, отколкото можете да предположите! Въпреки че наглед причините за проблема са ясни, преди да започнете каквато и да е нова диета или план за упражнения с вашия домашен любимец, нека той бъде одобрен от ветеринарния ви лекар. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Едно просто решение за бърз старт на загубата на тегло на четириногия ви другар, е да го храните с нормалната му порция сутрин, но да замените второто хранене с предимно зелен фасул (ниско съдържание на натрий), съчетан с малко гранули.

Що се отнася до лакомствата – превключването към по-здравословни варианти също ще помогне на косматия ви другар да влезе във форма по-бързо. Намалете калориите, като редуцирате значително броя на самите лакомства, които се дават наведнъж. Опитайте да замените бисквитките, кокалчетата и солетките от зоомагзина с пресни нарязани моркови, ябълки или зелен фасул, които не съдържат добавени аромати. Опитайте и подходете креативно – кучето ви най-вероятно ще се зарадва искрено на това хрупкаво лакомство!

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Забележка: В случай, че използвате лакомствата за обучение (като награда), не забравяйте да извадите тези калории от разпределението на храната на животното. 

И накрая, не правете често срещаната грешка да свързвате храната с любовта. Насищането на кучето ви с храна до степен на затлъстяване вероятно ще съкрати времето, през което ще споделяте живота си заедно. Не разчитайте, че косматият ви другар сам ще ви покаже, кога е сит – много кучета се държат така, сякаш са още гладни, макар вече да сте покрили калорийните им изисквания за деня. 

Много упражнения

Разбира се, допълнителните упражнения ще помогнат на домашния ви любимец да отслабне. Повечето кучета обичат да ходят на разходка, да тичат, плуват или да играят на открито, така че не забравяйте да излезете навън и да се насладите на всички дейности, които раздвижват и вас, и четириногия ви другар! 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

При кучета с наднормено тегло, най-добре е да започнете бавно да увеличавате натоварването и упражненията с течение на времето. Уверете се, че не прекалявате, особено ако има диагностицирано медицинско състояние, а през лятото следете за признаци на топлинен удар. 

Вижте още: Как да научите кучето да тича с вас в парка

Превръщане на упражненията в забавление

Освен да научите домашния си любимец да бяга редом до вас в парка или докато карате колело, кучешките спортове могат да бъдат чудесен начин да тренирате питомеца си, като същевременно заздравявате връзката помежду си. Аджилити, което в основата си е писта с препятствия, например, е начин да се научите да общувате с косматия си другар с помощта на ръцете и езика на тялото, а всички скокове и провиране през тунели, с които е съчетано то, изгарят много калории. 

Ако сте начинаещ, намерете клас за обучение, за да можете да запознаете кучето си – и себе си – с препятствията, които ще срещнете по време на курса. 

По време на по-натоварени дейности, винаги следете как се държи и изглежда кучето ви. Забавете или спрете, ако животното се задъхва прекалено много, и намерете хладно и сенчесто място, където то да си почине и поеме дъх. Четириноги от всички породи могат да прегреят, но най-опасно е това за брахицефалните кучета. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Вижте още: Защо топлото време е най-опасно за брахицефалните кучета

Без значение какъв домашен любимец имате, не забравяйте и, че асфалтът може да е опасен и да причини изгаряния на лапите на животното през лятото. За всички кучета е добре да се аклиматизират да тичат за продължителни периоди по твърди повърхности.

Здравословни проблеми, причинени от затлъстяване при кучетата

При Дакелите, Басетите и други породи с ниски и по-дълги тела, които тежат повече, отколкото трябва, наднорменото тегло е свързано с натоварване на гърба и ставите. Това може да направи движенията болезнени, да затрудни седенето, ходенето и дори тичането. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Брахицефалните породи (тези с къси носове и плоски лица) като Мопс, Боксер или Булдог, имат повишен риск от дихателни и респираторни проблеми поради наднорменото тегло.

В допълнение към намалената продължителност на живота, четириногите с наднормено тегло, които страдат от затлъстяване са изложени на по-висок риск от заболявания като диабет, артрит, високо кръвно налягане, проблеми с дишането и рак. 

Най-добрата превенция срещу всичко изброено, е да следите здравето и теглото на домашния си любимец чрез редовни посещения при ветеринарния ви лекар. Помнете – понякога дори минимална разлика от няколко килограма, може да подобри цялостното качество на живот на косматия ви другар!

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Вижте още: 6 хака за охлаждане на кучетo в летните жеги

Виж още