Дали не глезите твърде много кучето си

куче разглезено Снимка: iStock

Ч есто казваме, че човек, който е „разглезен“ е личност, която поставя на първо място себе си и собствения си комфорт, и обича да си угажда до степен, до която понякога губи контакт с реалността. Трудно е да приложим това определение към домашните ни любимци, тъй като кучетата всъщност не знаят как да сравнят – дали са „разглезени“ или „неразглезени“, подобно на хората. 

куче разглезеноСнимка: iStock

И все пак – разглезеното куче може да бъде такова, чиито стопани му угаждат и го обгръщат с прекалено много внимание. До такава степен, че би могло да се приеме за нездравословно (твърде много лакомства) или принуждаване на околните да толерират лошо поведение (скачане и ръмжене на гостите без последствия).

Признаците, че едно куче е разглезено

Вашето куче вероятно осъзнава, че го обичате до краен предел благодарение на храната, която му осигурявате, разходките, времето за игра и другите ви рутинни грижи. И все пак, разглезените кучета не са с идеални, отчасти, защото твърде много лакомства, играчки или облекчени правила бързо могат да доведат до здравословни и поведенчески проблеми.

Dogsandcats.bg

Например – давате ли на домашния си любимец лакомства по няколко пъти на ден само, защото стои в кухнята, срещу полицата, на която ги държите и ви гледа умолително? А позволявате ли на четириногото да лае колкото иска, въпреки че съседите ви се оплакват?

куче разглезеноСнимка: iStock

Даване на твърде много лакомства

Този навик е труден както за нови, така и за опитни стопани на домашни любимци. Всички ние искаме да възнаградим кучето си за това, че е добро момче – това е съвсем нормално! Но след като фазата на обучението приключи и нуждата отмине, разумно е да намалите лакомствата, които давате на животното. Причината е, че тези вкусни хапчици съдържат твърде много калории, което може да доведе до затлъстяване. Добро правило, което да следвате, е да се стремите лакомствата да съставляват до 10 процента от ежедневната диета на косматия ви другар.

куче разглезеноСнимка: iStock

Съвети за обучение на кучета

Разглезването на вашето куче най-често се случва неусетно – просто като позволите на проблемите навици да продължават. И бъдете сигурни – това само задълбочава модела. Ако се опитвате да промените поведението на разглезено куче, то последователността е ключова. Например, настояването питомецът ви да седне, когато влизате в стаята, игнорирането на лаенето му или дърпането на завесите в дневната, когато пощата трябва да дойде, са част от техниките, които можете да приложите. Помнете – ако не покажете на едно куче как искате да се държи, то ще продължи да го прави по начина, по който е възприело до момента. Същото важи за всеки домашен любимец, комуто е позволено да лае по пощальона и други посетители в дома ви, да не слуша и изпълнява командите ви, постоянно да проси за храна и тн. 

куче разглезеноСнимка: iStock

​Не бива да забравяте, че кучето ви все пак е животно. И ако в определен момент ви изглежда, че домашният ви любимец се опитва да бъде лош нарочно, поспрете за момент и се замислете – защо смятате така?

Истината е, че кучетата просто търсят щастие и любов. Така че направете всичко възможно да не приписвате човешки чувства на косматия си другар. Вместо това запазете хладнокръвие и се въздържайте да крещите или удряте животното. Да, понякога дресурата може да бъде известно предизвикателство и нещата да не се случват по начина, по който ви се иска, но положителното подсилване е най-добрият и верен път. 

куче разглезеноСнимка: iStock

​Разглезете го по интелигентния начин

Ако умирате да поглезите кучето си с нещо допълнително, предложете му здравословно лакомство, заведете го на една допълнителна разходка или му направете масаж. Има безброй начини да покажете внимание на четириногия си другар по добър и полезен за него начин. Все пак той е толкова добро момче, нали?

 

Виж още