Декомпресионна разходка: Какво представлява и дали кучето ви не се нуждае от нея?

куче разходка Снимка: iStock

К ое ви звучи по-забавно и релаксиращо: лудо бягане по шумна градска улица, пълна с хора, за да стигнете от точка А до точка Б, или спокойна разходка сред поляна с цветя, докато поемате дълбоко дъх, наслаждавайки се на природата около себе си?

Вторият вариант? Е, вашето куче също мисли така!

Нарича се декомпресионна разходка.

куче разходкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво е декомпресионна разходка?

Вместо разходка на къса каишка по оживен тротоар, декомпресионната разходка се води от кучето в безопасна среда, където можете да го пуснете без повод и животното да има възможност да подуши и да се порадва на природата до насита, пишат от Rover. Идеята е четириногото да има възможността да се остави на естествените си инстинкти и да се почувства поне малко свободно. 

Да позволим на кучето ни да подуши и изследва всичко около себе си – било то по стръмна еко пътека или слънчева поляна – дори и само за 20 минути, може да бъде по-силно удовлетворяващо за него от 60-минутна разходка по градския тротоар, където околните гледки, звуци и миризми могат да са свръхстимулиращи и дори – плашещи за животното.

куче разходкаСнимка: iStock

Защо декомпресионните разходки са полезни за кучета?

В своя подкаст, Cog-Dog Radio, сертифицираният консултант по поведение на кучета Сара Стреминг определя декомпресионните разходки за кучета като „свобода на движение сред природата“. Специалистът изтъква, че те могат да бъдат мощен инструмент за положителна промяна в поведението на много четириноги, особено при тези, които страдат от тревожност или са стресирани от градския живот. 

Кучетата имат нужда да последват себе си

За много кучета адаптацията и животът в човешкия свят могат да бъдат трудни. Невъзможността редовно да се занимават с естественото си поведение и вродени нужди като дъвчене, душене, копаене, игра, облизване, търсене на храна или преследване, може да доведе до прояви на разрушително поведение, като дъвчене на мебели и имущество. 

куче разходкаСнимка: iStock

Декомпресионните разходки са полезни за кучета, които са плахи, нерешителни, разочаровани или имат емоционални реакции (дърпане, лай, хвърляне) към стимули от околната среда (кучета, хора, шумове) и обикновено изпитват затруднения при „традиционните“ разходки в квартала.

Разходките сред природата помагат на домашните любимци да се отпуснат, докато задоволяват естествените си потребности и се оставят на вродените си инстинкти – нещо, което ги учи на умения без формално обучение.

Как да направите разходка за декомпресия?

Вместо да мислим за разходките на домашните ни любимци като за поле, което просто трябва да отметнем с тикче от списъка ни със задачи, какво мислите ще стане, ако гледаме на тях като на начин- както за самите нас, така и за кучето ни, да се отпуснем поне за момент и да си поемем дъх от ежедневната забързаност на живота ни? При това – заедно!

куче разходкаСнимка: iStock

Излизанията в компанията на косматия ви другар са чудесна възможност да забавите темпото, да присъствате и да се свържете с питомеца си!

Следвайки естествените потребности и желания на домашния ви любимец, една класическа разходка за декомпресия би изглеждала така:

  • Подушване и проверка на околната среда
  • Малко игра
  • Копаене
  • Дъвчене на пръчки
  • Търкаляне в тревата
  • Лов (или по-скоро – тичане след по-малки животни или насекоми)
  • Тичане

Каквото и да кара кучето ви да се чувства добре, която и дейност да намира то за вродено задоволителна – това е целта, следвайте го! Насърчавайте го! Забавлявайте се с него!

Къде ще предприемете декомпресионната си разходка зависи от уникалните нужди на вашето куче и това, какво е достъпно за вас. Всяко място, където има достатъчно пространство да пуснете свободно питомеца си – без трафик, тихо и безопасно, далеч от разсейващи фактори като други кучета, коли, бягащи непознати или велосипедисти е подходящо. 

куче разходкаСнимка: iStock

Разходките за декомпресия: Релаксиращо и забавно време с домашния ви любимец!

Декомпресионните разходки не са свързани с подчинение, дресура или друг вид ангажиране с кучето ви. Те са възможност животното да се отдаде на естествените дейности, които обича да прави. А бонусът е, че те могат да бъдат невероятно релаксиращи и за хората!

Добавете поне една такава разходка месечно към обичайната си рутина и ще видите подобрение не само в поведението на косматия ви другар, но и ще заздравите връзката помежду си. При това – на свеж въздух!

 

 

 

Виж още