Добре ли е да даваме пържени картофки на кучето си

куче Снимка: iStock

Д ори и да сте сред привържениците на здравословния начин на живот, пържените картофки си остават изкушение, на което мнозина от нас могат да устоят. Освен лесно достъпни за похапване навън, те са лесни за приготвяне и в домашни условия. За това може би сте си задавали въпроса – дали можем да почерпим домашния ни любимец с някое пържено картофче, поне – от време на време?

Отговорът на въпроса дали кучетата могат да ядат пържени картофи е: технически да, но по-скоро не е желателно. Защото, макар да не навреди в малки количества, тази храна е доста нездравословна за косматите ни другари и за тях тя няма реална хранителна стойност. 

кучеСнимка: iStock

И докато едно-две картофчета от време на време не биха навредили драстично на домашния ви любимец, яденето на по-големи количества може да доведе до тежки последици за здравето на животното. Или казано с други думи – 

Dogsandcats.bg

те са сред храните, които няма смисъл да споделяте с домашния си любимец, колкото и жално да ви гледа той, защото негативите са много повече от позитивите. 

Защо не се препоръчва да давате пържени картофи на кучето си?

Типичните съставки в пържените картофи не са токсични за кучета и в малки количества са смилаеми. Това обаче не означава непременно, за са добри за домашния ви любимец. 

Всъщност, ако четириногото консумира пържено (независимо дали е картофи или друг вид храна) за по-дълъг период от време, това може да му причини сериозни здравословни проблеми. 

кучеСнимка: iStock

Основната съставка в пържените картофи е, разбира се, картофи. Те не са вредни за кучетата, но са с високо съдържание на въглехидрати, които не са лесни за обработка от храносмилателната система на домашните ни любимци. Някои четириноги са алергични или по-чувствителни към картофите. Не са рядкост и случаи, при които дори инцидентната им консумация може веднага да причини на животното повръщане или диария. 

Другата съставка, без които няма как да имаме пържени картофи, е мазнината. В повечето случаи – олио или палмово масло. Растителните масла не са здравословни за кучета, съдържат много транс и наситени мазнини – обявени неслучайно за „най-лошите видове мазнини“. 

Консумацията на мазнини (не само при кучетата, но и при стопаните им) може да причини храносмилателни разстройства в краткосрочен план и да допринесе за развитие на състояния като затлъстяване, панкреатит или диабет – в дългосрочен план. Не е изключено и подуване на корема при някои четириноги, което е животозастрашаващо състояние, което налага спешната намеса на ветеринарен лекар. 

Вижте още: Панкреатит при кучетата – симптоми и превенция на заболяването

Не на последно място е солта. Е, вероятно ще са необходими доста пържени картофки с много сол върху тях, за да може домашният ви любимец да се натрови с нея, в зависимост, разбира се, от теглото му. Въпреки че този риск не е сред основните, свързани с консумацията на тази храна, солта води до дехидратация, прекомерна жажда и промени в уринирането на животното – в краткосрочен план. Дългосрочно – до проблеми с бъбреците. 

пържени картофиСнимка: iStock

На всичкото отгоре, за да допълним нездравословната картинка, ние сме свикнали да заливаме картофките си с подправки и сосове, които във всички случаи добавят още калории, мазнини и сол към тях. 

Ако сте решили да почерпите домашния си любимец с пържени карфотки, най-добре е да заложите на обикновени, несолени. Но дори тогава – те в никой случай на са здравословно или хранително лакомство. Просто една идея по-малко рисково и нездравословно. 

Какво да направя, ако кучето ми е изяло моите пържени картофи?

Да речем, че сте отскочили до тоалетната в рекламите на филма, оставяйки купичката с пържените си картофки на масата. Грешка, за която не сте се замислили на момента, но ето, че щом се върнете – тя е празна, а кучето ви също не се вижда наоколо. Или пък стои чинно, вперило виновен поглед в земята или пространството пред себе си. Ако този сценарий ви звучи познат, то сигурно се чудите дали да не направите спешно посещение при ветеринарния си лекар? 

кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви е изяло няколко пържени картофа, вероятно нямате причини за притеснение или паника. Някои четириноги обаче, реагират по-чувствително към съставките, които използваме за приготвянето им. 

Във всички случаи, отидете до паничката с вода на животното и се уверете, че тя е пълна. Има някои симптоми, за които да следите. Помнете, че ако някой от тях продължи повече от 12 часа след като животното е яло пържено, то трябва да се свържете със специалист. 

  • Повръщане
  • Диария или редки изпражнения
  • Разстроен стомах
  • Прекомерна жажда или дехидратация
  • Промени в честотата на уриниране

При някои домашни любимци може да се наблюдават и по-тежки странични ефекти. За това – от първостепенно значение е да наблюдавате поведението на косматия си спътник. Ако забележите нещо необичайно, знаейки каква е причината за появата му, не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар. 

 

Вижте още:

6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето

Защо лукът и чесънът са опасни за кучето ни

Виж още