Добре ли е да оставим кучето да спи в леглото с нас?

куче стопанин легло Снимка: iStock

М ного собственици си задават въпроса: Добре ли е да оставим любимия си космат другар да спи в леглото с нас? 

Какво смятат експертите?

Специалистите по поведение на домашни любимци, ветеринарните лекари и професионалните треньори отдавна имат противоречиви позиции по този въпрос. Някои смятат, че това е приемливо, тъй като кучетата са част от семейството. А и присъствието им близо до стопанина през нощта не влошава качеството на съня. А напротив – дори има доказателства, че го подобрява. 

куче спиСнимка: iStock

Днес голяма част от собствениците на домашни любимци са далеч от тях през по-голямата част от деня. Така че, съвсем логично, искат да максимализират времето си с тях, когато са у дома. Да ги пуснем да спят до нас е лесен начин да направим това, коментират специалистите. А и, за самите стопани носи комфорт и чувство на спокойствие. Поне за някои от тях.

Dogsandcats.bg

Други протестират, че спането в едно легло създава у кучето грешната идея, че е „на едно ниво“ в йерархията спрямо собственика си. И в буквален, и в преносен смисъл. Което, в дългосрочен план може да повлияе на ролята на човека като лидер в очите на животното. И то да оспори неговия авторитет. 

куче спиСнимка: iStock

Може ли вашето куче да спи в леглото с вас

В повечето случаи (и по наше мнение), в това няма нищо лошо. Ако връзката с кучето ви е силна, здрава и е основана на доверие – тоест, косматият ви другар се отнася към вас с обич и уважава правилата и границите, които сте поставили, спането в леглото не би следвало да създава проблем. 

Всичко, разбира се, е въпрос на личен избор. Има обаче три обстоятелства, при които не е добре да пускате кучето да спи в леглото ви:

  • Домашният ви любимец страда от тревожност при раздяла

Вашето куче трябва да се научи да се чувства комфортно, докато е само у дома. Ако то спи в леглото ви, вие пропускате възможността да му помогнете да свикне да бъде физически отделено от вас – важна първа стъпка в решаването на този проблем. 

куче човек кракаСнимка: iStock

  • Кучето ви е проявило агресия към вас

Или има своя собствена идея кой е водачът (лидерът) у дома. Може да ви звучи крайно, но всъщност това са всички кучета, които щом бъдат помолени да станат от леглото, извиват устни, ръмжат или хапят. Те обикновено реагират с лай или ръмжене всеки път, когато се преобърнете или помръднете в съня си. 

  • Имате твърде голямо куче

Ако домашният ви любимец е Санбернар или Немски дог, то шансът косматият ви другар да заеме по-голямата част от леглото и да открадне одеялото ви е огромен.

куче спиСнимка: iStock

В заключение, освен ако някое от горните не се отнася за вас, няма реален проблем да продължите да дремвате в компанията на домашния си любимец. Кучетата са не само гальовни, но и са чудесни за малко допълнителна топлина в студените нощи.

Вижте още: 

6 знака, че кучето ви има пълно доверие

Нормално ли е кучето ми да спи по цял ден

 

 

Виж още