Нормално ли е кучето ми да спи по цял ден

куче Снимка: iStock

П онякога струва ли ви се, че домашният ви любимец сякаш буквално проспива по-голямата част от деня си? Ако ви се е случвало, то вероятно сте си задавали въпроса – нормално ли е кучето да спи толкова много? 

Краткият отговор на този въпрос е – да, нормално е, но с някои допълнителни уточнения.

Макар за всяко куче да е индивидуално, в общия случай домашните любимци прекарват средно между 12 до 14 часа в сън на дневна база. Което е доста повече от времето, от което ние имаме нужда, за да се наспим.

Dogsandcats.bg

Това е така, защото при косматите ни другари около 10 процента от съня е в REM-фазата, докато при човека тези проценти са 25. Което значи, че кучетата ни се нуждаят от допълнителни часове дрямка, за да си набавят количеството дълбок сън, което им е необходимо, за да си починат качествено. Любопитен факт, който трябва да отбележим е и, че четириногите компенсират с гъвкав график за сън. Което значи, че не е необходимо да спят между 12 до 14 часа непробудно. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: От колко часа сън се нуждае кучето

Различните домашни любимци имат и различни нужди що се отнася до съня. Кутретата, например, изразходват много енергия през деня, докато се учат на нови неща и изследват света около себе си. За това при тях часовете сън са повече – между 18 и 20 на ден. 

Трябва ли да се притеснявате, ако кучето ви спи твърде много?

Има някои възможни медицински състояния, които могат да накарат кучето ви да спи повече от обикновено. Ако домашният ви любимец е по-възрастен, например, и има артрит, той може би ще иска да спи повече, защото легналата поза не му причинява толкова болки, колкото движението. По същия начин е възможно четириногото да има метаболитно заболяване или друг вид медицинско състояние, което да изтощава енергията му, в резултат на което да се налага да прекарва повече време в почивка с цел възстановяване на силите. 

кучеСнимка: iStock

Тъй като спектърът на заболяванията, които могат да накарат едно куче да стане сънливо и да спи повече от обикновено е твърде широк, не бива да подминавате нито една промяна в поведението на домашния си любимец. Колкото по-рано ветеринарният ви лекар установи причината – толкова по-добре. 

Ежедневието като фактор

Ако се абстрахираме от по-сериозните причини, то трябва да отбележи, че много кучета спят повече просто, защото не водят особено вълнуващ живот. Замислете се – древните предци на вашия домашен любимец са били доста активни през деня – необходимо е било да търсят храна, да внимават за потенциални заплахи и да извършват още много други дейности, за да подсигурят основните си нужди. Освен това, дори и след като са били опитомени от човека, кучетата са продължавали да имат работна роля. 

Съвременните кучета са далеч по-малко активни. На по-голямата част от тях не им се налага да работят за прехраната си, а за останалите им дневни нужди се грижат собствениците им. 

кучеСнимка: iStock

За това не е никак чудно, че много кучета спят просто, защото няма какво особено да правят, нали?

Какво трябва да направим, ако кучето ни спи твърде много?

Ако оставате с усещането, че косматият ви другар спи повече от обикновено, най-добрият начин за действие е да го заведете на преглед при ветеринарния си лекар. Само специалист може да установи на какво се дължи повишената сънливост и непрекъснато желание за дрямка на четириногия ви другар. 

В случай, че не се касае за медицински проблем, то стопаните следва да обмислят промяна в ежедневната рутина на домашния си любимец. Повече активност, достатъчна физическа и умствена стимулация, както и качествено време, прекарано с кучето ви – всичко това ще спомогне за доброто му здраве, енергичност и благополучие. 

куче спиСнимка: iStock

 

Вижте още:

Защо кучето е неспокойно през нощта

10 научни ползи защо да пускаме кучето в леглото

 

Виж още