Ето защо всички се умиляваме при вида на малко кученце!

малко кученце Снимка: iStock

Н яма съмнение, че кученцата са сладки. Всъщност, няма чак такова значение какъв тип домашен любимец отглеждаме – дали сме се предпочели представител на определена порода или сме осиновили – докато четириногото е малко, то е просто неустоимо миличко! И това е мнение, споделяно от хиляди души по цял свят. За това няма как да не се запитаме – има ли нещо конкретно в кутретата, което ги прави толкова сладки в нашите очи? За щастие, науката се намесва в този казус и ето какво ни казват учените по въпроса!

кученцеСнимка: iStock

Кученцата предизвикват грижовността ни

Кученцата разчитат на нашата грижа и изпъкват с „бебешките“ си качества като пълно доверие и беззащитност – все неща, които разтапят сърцата ни точно, както когато държим в обятията си малко бебе. Когато около нас има кутре, то извиква у нас този грижовен отговор и именно той ни кара да искаме да действаме като защитници.

В допълнение (ако все още не ви е достатъчно), характеристиките на кученцата, които помагат да се отключи тази ни страна, включват: 

Dogsandcats.bg
  • Големи кръгли очи
  • Големи бузи
  • Малка брадичка

Главата на палетата обикновено изглежда пропорционално по-голяма, отколкото би трябвало да е в сравнение с тялото, което изглежда симпатично за повечето хора, споделят учени. Много философи, включително Дарвин и Джон Боулби застават зад тезата, че

чувствата, които изпитваме, когато гледаме кученце и бебе, са идентични и са част от нашата система на привързаност. 

Кученцата активират нашата „система за награди“

Когато гледаме едно кученце, това има тенденция да докосва мозъка ни на невронно ниво, активирайки нашата система за възнаграждаване. Или с други думи – ние искаме да направим така, че животинчето да се почувства добре. Сладките и мънички четириноги са склонни да предизвикват съпричастност и чувство на добра воля. И отново, точно както е при бебетата, ние не искаме нищо повече от това да се уверим, че животинчето, с което прекарваме време, се чувства в безопасност и всичко с него е наред.

кученцеСнимка: iStock

Кученцата са напълно безвредни

Едно малко и сладко кученце не може да направи нищо, с което да ви навреди, нали? Така че, съвсем лесно е да се възторгваме над него, чувствайки се напълно в безопасност. И да, достатъчно е то просто да си стои, без да прави нещо специално. Но е факт и, че ако малката топчица сладост започне да се преобръща по гръб или да се гушка в скута ни, това буквално може да разтопи сърцето ни.

малко кученцеСнимка: iStock

Кученцата създават сладка агресия у хората

Проучване, публикувано в списание Frontiers in Behavioral Neuroscience, е имало за цел да определи какво значи „сладка агресия“ и как тя се пробужда у хората, когато гледаме бебета или кученца. По време на експеримента е установено, че умовете ни създават нещо, наречено сладка агресия, за да ни помогнат да противодействаме на непреодолимото чувство на любов и грижа, което развиваме, гледайки очарователни и умилителни за нас неща. Защото, ако сме толкова вглъбени и влюбени в сладкото животинче, че да не можем адекватно да се грижим за него, то вероятно ще умре, нали?

Следователно, нашата „сладка агресия“ се намесва, за да уравновеси нещата и да ни помогне в това да се съсредоточим повече върху практическата страна в грижите за кученцето, а не само в емоционален план. Важно е да отбележим, че това не е точно агресия и тя не е равносилна на желание да направим нещо лошо на обекта на чувствата си. Но пък, именно на нея се дължат широко популярни изрази като: “Това кученце е толкова сладко, мога да го изям!“, например.

малко кученцеСнимка: iStock

Сладостта помага на кученцата да оцелеят

Какво е това, което прави малките кученца най-привлекателни за хората? Резултатите от проучване по темата хвърлят известна светлина по въпроса. В него „участие“ са взели три различни породи четириноги: Кане Корсо, Джак Ръсел териер и Бяла овчарка. На хората в изследването са показани снимки на различните кучета през различни етапи от живота им, а реакциите им били наблюдавани. Както се очаква – хората са показали повече симпатии към фотосите, на които четириногите били на около 8 седмици.

И това никак не е случайно, категорични са учените. Защото тази възраст просто съвпада с времето, когато майката на четириногото го изхвърля от бърлогата и очаква то само да започне да се грижи за себе си. 

Изследователите вярват, че ние, хората, инстинктивно знаем, че кученцата на тази възраст изискват повече грижи и внимание, за да оцелеят. Следователно фактът, че четириногите са толкова сладки, може би е начинът на природата да се увери, че ще могат да оцелеят една идея по-добре, щом има хора наоколо. 

малко кученцеСнимка: iStock

В заключение можем да кажем, че както изглежда има много причини, поради които хората са толкова обсебени и се захласват така силно по малките кученца. Благодарение на нашите съпричастни идеали и подхранващи инстинкти, ние имаме способността да вземем любовта, която автоматично започваме да изпитваме, когато видим сладко мъниче, и да я превърнем в осезаеми взаимодействия чрез галене, гушкане, хранене, лакомства и като цяло – грижа за кученцето. 

Вижте още: 

Кога малките кученца отварят очите си

Да се подготвим за пристигането на кученцето

Виж още