Глупавите неща, които кучетата правят, но не са повод за смях

куче Снимка: iStock

Д а наблюдаваме нелепото, понякога нелогично, а друг път – откровено глуповато поведение на домашните ни любимци безспорно е един от най-забавните аспекти, свързани с отглеждането им. В края на краищата – замислете се колко часа сте прекарали в често сподавен кикот или опити да снимате с телефона си четириногото, докато то търси любимата си играчка, а тя най-често е точно под носа му? 

Въпреки че

в по-голямата си част тези забавни прояви на кучешката неориентираност са сладки, смешни и безобидни, има някои ситуации, които могат да бъдат и доста опасни за питомеца ви.

Dogsandcats.bg

За това, предлагаме ви заедно да разгледаме пет неща, с които да бъдете внимателни. Защото да, те предизвикват смях, но последиците за косматия ви другар далеч не са толкова забавни. 

Не се смейте, ако кучето ви направи това:

  • Когато дойде при вас с уста, пълна с пясък

Да дъвчеш пясък изглежда като нещо доста глупаво, нали? Кой би искал да прави това? Но е факт, че това е сред любимите дейности на четириногите през летните месеци, когато често ги взимаме на плажа с нас. И изненадващо е една от най-често срещаните причини животните да се нуждаят от преглед при ветеринарен лекар. 

кучеСнимка: iStock

Дори и да не ви изглежда така, кучетата неусетно могат да погълнат доста пясък. Или поне достатъчно, за да предизвика сериозно чревно запушване. Така че – наблюдавайте домашния си любимец, докато играе в близост до морето, защото освен в стомаха му, пясъкът може лесно да попадне в очите на животното и да го раздразни. 

  • Когато с радост пие вода навън

Предлагате на кучето си да пие от собствената му бутилка с вода, която винаги носите по време на по-дълга разходка сред природата или поход в планината? Вместо това обаче, четириногото демонстративно се отправя към близката локва или езеро с цел да утоли жаждата си. Изглежда нелепо, но всъщност не е никак смешно. Защото различните източници на вода на открито (реки, езера, блата, морета) могат да съдържат организми и химикали, които по определен начин да навредят на домашния ви любимец. А вероятно – и на самите вас. И това важи дори в случай, че въпросният водоем ви изглежда чист и не мирише на застояло. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви не усеща, че вече няма сили да тича

Като отговорен стопанин на четириного знаете, че любимецът ви има нужда от упражнения и физическа активност, за да е щастлив и в добра форма. През лятото обаче, когато навън е топло и температурите са високи, не е най-добрият момент да оставите животното да тича и играе „на воля“. Да, факт е, че то изглежда искрено се наслаждава на времето навън, но е важно да следите за признаци на топлинен удар – особено ако има фактори, които повишават риска от прегряване. 

кучеСнимка: iStock

  • Когато кучето ви чупи растенията в градината ви

Признаваме си, изглежда доста комично да видим косматия си другар с муцуна, по която има полепнали пръст, остатъци от цветя, коренчета и трева. Но това далеч не е повод за смях. Дори и в двора си да нямате растения, които са опасни за домашни любимци, много от продуктите, използвани при отглеждането им, както и срещу появата на плевели и трева, могат да са токсични за кучетата. 

Ако имате домашен любимец, който обича да прекарва време на открито, помислете за обособяване на зони, където да го оставите да копае спокойно и в безопасност. Растенията и цветята можете да предпазите чрез ограда или повдигнати лехи. И винаги, доколкото е възможно, наблюдавайте питомеца си, докато е навън. 

кучеСнимка: iStock

  • Когато кучето ви продължава да гони топката си във водата

Трудно е да сдържим усмивката си, когато куче, което обича да плува, не може да сдържи ентусиазма си. Виждали сме много стопани на четириноги, които през смях споделят, че: „Просто не мога да го държа далеч от водата!“, докато четириногият им другар плува до брега, носи топката, а след това отново се хвърля, за да я преследва плувайки. И всичко това е придружено с тежко задъхване и поглъщане на обилно количество вода. 

кучеСнимка: iStock

Дори ако кучето ви обича да вади топки от водата и е готово да играе толкова дълго, колкото вие прецените, не пренебрегвайте факта, че то се уморява и е доста вероятно да погълне случайно доста големи количества вода. А и, ако не е в добра форма за подобна физическа натовареност, горкото животно ще трябва да отмаря дни наред след това. 

 

Вижте още: 

6 знака, че вашето куче ви обича

8 породи кучета, които обичат да плуват

Виж още