Грижа за кучето при екстремно зимно време

куче лошо време Снимка: iStock

Н уждите на домашните ни любимци се променят през зимата, когато времето навън е екстремно студено. Дори големите, здрави четириноги с гъста козина не са неподатливи на дискомфорта, който причинява продължителното излагане на ниските температури навън, напомнят ветеринарни лекари. 
За това,

още щом чуете любимия си метеоролог да споменава за предстоящ студен фронт, който предстои да обхване и вашия град, започнете да предприемате някои стъпки, с които ще защитите и косматия си другар.

  • Погрижете се за комфорта на кучето си 

Ако вашият домашен любимец е свикнал с контролираната температура в дома ви, вероятно няма защо да се страхувате от неблагоприятните неблагоприятните метеорологични условия през най-мразовитите зимни дни. От друга страна, ако животното обикновено прекарва времето си на двора, време е да помислите за защитата му срещу тежките зимни условия.

Dogsandcats.bg

куче зимаСнимка: iStock

В случай, че сте решили да оставите кучето навън, а не да го пуснете вкъщи, има някои неща, които да направите. Добре е къщичката на домашния ви любимец да е повдигната поне на няколко пръста от земята, за да се предотврати задържането на студ в конструкцията. Полезно е да защитите входът й от вятър, а подът – да покриете със стърготини, сено и устойчиви на дъвчене одеяла, в които кучето може да се сгуши. Проветрявайте ги редовно, за да предотвратите появата на влага.

  • Следете за хранителните му нужди

Домашните любимци, които прекарват по-голямата част от времето си на открито, усещат кога дните започват да става по-къси. В определен момент организмът им започва да се адаптира, за да са по-добре подготвени за променящите се условия. Техният метаболизъм се забавя, те започват да трупат мазнини и, където е възможно, козината им започва да расте и сгъстява. Тези естествени корекции са придружени и от промени в хранителните нужди на животното. Треперенето е един от начините, по които питомците ни генерират топлина, но то изисква и допълнителна енергия.

куче зимаСнимка: iStock

Допълнителни хранителни вещества, по-специално мазнини, въглехидрати и протеини, са чудесна и необходима добавка към менюто на животното, за да поддържате теглото, енергията и здравето на козината му през най-студените месеци. 

Консултирайте се с ветеринарния си лекар как и кога да внесете промени в сезонната диета на любимеца си. Постоянния достъп до прясна вода също е задължителен, така че не забравяйте редовно да проверявате паничките му. 

  • Подходящи зимни упражнения

Какви предпазни мерки е необходимо да вземете, за да запазите поне част от рутинните упражнения на вашето куче, когато температурите навън паднат под нулата? Отговорът на този въпрос зависи главно от атмосферните условия навън. Ако, например, има големи количества сняг и лед, то се увеличава и вероятността части от нормалните маршрути на питомеца ви да бъдат засегнати. Внимавайте и за места, където има разпръснати химически соли и други вещества за размразяване, защото те могат да раздразнят подложките на лапите на животното.

куче зимаСнимка: iStock

Защитата на лапите на кучетата през зимните месеци е особено важна и не бива да се подценява. В нея няма нищо сложно – просто почиствайте, избърсвайте и старателно изсушавайте краката на животното, включително и между пръстите. 

Тази практика е особено важна, ако имате малко куче или такова с къси крака. Носът, ушите и пръстите на краката на животното са предразположени към измръзване и хипотермия, така че се уверете, че тези зони са сухи. 

Малките кучета, късокосместите породи или четириногите с естествено ниско съдържание на телесни мазнини имат нужда от допълнителна топлина, за това – изберете им подходяща дрешка. Ако на мястото, където се намирате, често вали сняг, то заложете на водоустойчиво палто, тъй като ако се спрете на пуловерче, то ще задържа вода, а това може да бъде дори по-опасно за здравето на любимеца ви, отколкото липсата на дрешка. 

куче зимаСнимка: iStock

Точно, както останалите аксесоари на кучето ви, зимните му одежди трябва да се почистват, сушат или сменят редовно, за да му осигуряват максимален комфорт и топлина. 

Има редица фактори като възраст, здраве, вид на козината и хранене, които са определящи за това доколко добре е подготвено едно куче за зимните месеци. Не разчитайте обаче, че има животни, които са абсолютно неподатливи на силните ветрове, студа и виелицата навън. 

Екстремният студ е също толкова опасен за кучетата, колкото и екстремната жега. 

Вижте още: 

Как да тренирате кучето си, когато времето е лошо

3 неща, които експертите искат да знаете за грижите за кучетата през зимата

Виж още