Как да тренирате кучето си, когато времето е лошо

куче лошо време Снимка: iStock

З имата най-сетне ни напомни за себе си, но това далеч не означава, че вашият домашен любимец трябва да скучае. Всяко куче трябва да получи достатъчно физическа и психическа стимулация, независимо какво показва симпатичния синоптик от прогнозата за времето! 

Дори навън да е твърде влажно или студено, има различни начини, по които домашният ви любимец може да остане във форма и да бъде активен – без да напуска пределите на дома ви. Дейностите за физическо обогатяване на закрито могат да включват изследване, упражнения и игри. 

куче лошо времеСнимка: iStock

Кучета, които получават редовни упражнения и умствена стимулация, е по-малко вероятно да скучаят или да отключат деструктивно поведение. Регулярното раздвижване може да предотврати и влошаването на свързани с възрастта състояния като артрит, като в същото време помагат на питомеца ви да остане активен с възрастта.

Dogsandcats.bg

Съвети за упражнения за кучета при лошо време

Лошото време е донякъде субективно – както за домашните любимци, така и за стопаните им. Някои хора обичат да са навън с часове, независимо от снежните преспи или дъжда. Е, същото е и с косматите ни другари.

куче студСнимка: iStock

Упражнения за кучета на закрито в дъждовни или снежни дни

  • Играйте игри

Лесен начин да насочите част от енергията на домашния си любимец и да му осигурите малко умствени упражнения по време на лошо време, е да увеличите неговото обогатяване. Можете да направите това, като се уверите, че косматият ви другар има достъп до безопасни за дъвчене играчки.

  • Носът знае най-добре

Перфектно занимание на закрито и забавен начин да дадете на кучето си малко умствено и физическо натоварване, като същевременно не напускате топлия си дом, е да играете игри, целящи да провокират обонянието на животното. 

кучеСнимка: iStock

Игрите с аромати използват кучешки нос и естествените инстинкти за изследване на четириногото. Започнете, като скриете лакомства или една от любимите играчки на животното на някое лесно за намиране място. Увеличете нивото на трудност, като поставите нещата зад мебели, на рафтове или под възглавници. 

  • Научете някои нови трикове

Aко искате да поддържате кучето си активно, докато сте вътре, помислете дали да не отделите малко време, за да научите нови трикове заедно. Всяко четириного, независимо от възрастта си, може да придобие нови умения! Обучението е отличен начин да осигурите на домашния си любимец така необходимите му упражнения на закрито през студената зима, като същевременно е забавен начин да се свържете с четириногия си другар. Те също могат да помогнат за повишаване на увереността на вашето куче, като същевременно го поддържат активността му на закрито. 

  • Играйте игра на донасяне

Ако имате куче, което обича да играе на донасяне, можете да практикувате любимото му занимание дори при лошо време. Използвайте меки играчки, които е по-малко вероятно да счупят или повредят нещо из дома ви, ако ги хвърлите твърде силно или в грешна посока. 

куче играчкиСнимка: iStock

Намерете максимално открита част – коридор или всекидневна, за да се забавлявате и се уверете, че кучето ви има добро сцепление на мястото, където играете. Ако имате подове от твърда дървесина или плочки, помислете за закупуване на евтин килим. Това може да гарантира, че кучето ви ще може да гони любимите си играчки, без да се подхлъзне. 

  • Теглене на въже

Тази игра не изисква много място, а същевременно е страхотно упражнение. Въжета или специална играчка за дърпане ще ви свършат чудесна работа, а в краен случай – можете да навиете стара кърпа и да сложите по един възел в двата й края.

  • В окото на бурята

Ако домашният ви любимец не изглежда никак притеснен от студеното или влажно време, една от възможностите ви е да излезете навън и да се разходите в бурята. Толерантността и комфортът на животното зависят от възрастта му (кутретата и по-старите четириноги изстиват по-лесно), вида на козината и породата.

куче лошо времеСнимка: iStock

За ориентир може да ви послужи общата поговорка, че „ако на вас ви е студено, значи и на тях им е студено“. Въпреки че тази фраза е вярна за повечето породи кучета, винаги има изключения, свързани с индивидуалността на всяко животно. 

Някои породи имат по-висока толерантност към ниските температури – дори в сравнение с хората. Те включват: Анадолски овчарки, Хъскита, впрегатни кучета и повечето пазители на добитъка. Много от тези четириноги буквално процъфтяват при по-студен климат и не биха имали нищо против да излезете навън за малко допълнителни упражнения.

Вижте още: 

Защо малките кучета се държат различно от големите

Чувства ли се кучето ми самотно, когато не съм у дома?

 

 

 

Виж още