3 неща, които експертите искат да знаете за грижите за кучетата през зимата

куче зима Снимка: iStock

И грите в снега може да изглеждат като сбъдната мечта, но има редица неща, които е добре да направите, за да запазите всички членове на семейството си в безопасност и добро здраве през зимата. Към това число, разбира се, прибавяме и домашния ви любимец! Закупуването на подходяща дрешка или ботушки (при нужда) е само началото! Има безброй начини да защитите кучето си от опасности като измръзване, но съществуват и скрити рискове, които могат да ви убягнат.

куче зимаСнимка: iStock

Преди да започнете с настървеното търсене в Google обаче, ние ви предлагаме мнението на няколко от водещите експерти в индустрията за грижа за домашните любимци. Какво те биха искали вие, като собственик на четириного, да знаете за грижите за питомеца си през зимата. Предупреждаваме ви – може да се изненадате от това, което те имат да ви кажат!

  • Няма „универсално правило за всички“, когато става въпрос за екипировка за студено време при кучетата

Колкото и сладко да изглежда вашето четириного приятелче със зимното си палтенце, не всички домашни любимци имат нужда от дрешка през зимата. Необходимостта от допълнително облекло зависи от няколко фактора: климатът, в който живеете, типа и дължината на козината на кучето, както и възрастта и здравословното му състояние. 

Dogsandcats.bg

куче зимаСнимка: iStock

Въпреки че има много начини да определите дали косматият ви другар се нуждае от пуловер тази зима, начинът, по който се държи животното, когато температурите навън паднат, е един от безпогрешните от тях.

Въведете зимните дрехи за кучета постепенно

Някои домашни любимци мигновено свикват с всяка нова дрешка, докато други имат нужда от по-продължително загряване (буквално). Специалистите препоръчват постепенно въвеждане на новите палта и обувки с цел намаляване на чувствителността на вашия питомец достатъчно, за да свикне по-лесно с новото си зимно оборудване. 

Вижте още: 7 митове и факти за палтата и зимните дрешки за кучета

  • Скритите опасности от студеното време могат да засегнат дори здравите кучета

Освен ако не живеете на място с мек климат, то трябва да знаете, че всяко куче или собственик може да стане жертва на скритите опасности през зимата. Хипотермията, измръзването и увеличените злополуки са риск, ако сте навън с домашния си любимец по време на изключително студено или снежно време. Ето защо е толкова важно да бъдете бдителни и подготвени!

куче зимаСнимка: iStock

Научете се да познавате признаците на хипотермия: промени в дишането или сърдечния ритъм, летаргия, треперене, студени уши и лапи при допир. Този вид знание може някой ден да спаси живот!

Вижте още: Разпознаване на опасните признаци на хипотермия при кучетата

Дехидратацията и респираторните заболявания са изненадващи странични ефекти от твърде дългото прекарване навън в студа

Измръзването и хипотермията са добре известни опасности, свързани с ниските температури и мразовитото време през зимата. Но има и други заболявания, за които е необходимо да внимавате. Като развитие на респираторни инфекции и дехидратация в следствие на студеното време. Така че – дори и косматият ви другар да няма желание да пие, погрижете се винаги да имате под ръка вода, когато излизате за по-продължителен период от време. 

куче зимаСнимка: iStock

  • Видимостта е ключова, когато се разхождате в снега с вашето кученце

Дори и ако сте добре защитени от минусовите температури, самият сняг може да бъде опасен за сетивата ви. Нужен е само малко вятър, за да може всичко да се покрие с нов слой пудра – включително и вашето куче. Така че – винаги давайте приоритет на видимостта. Добре е да заложите на по-ярка дрешка или каишка, за да сте спокойни, че всички (включително самите вие) виждат косматия ви другар.

куче зимаСнимка: iStock

Макар да звучат логично или да ги прилагате без допълнително напомняне, тези съвети и трикове ще ви помогнат да се насладите на зимното време, без да се тревожите излишно за здравето на домашния си любимец. 

Вижте още: Колко дълго да разхождаме кучето си, когато навън е студено

 

Виж още