6 неща, които вашето възрастно куче би искало да ви каже

възрастно куче Снимка: iStock

Е дно от най-трудните неща, свързани с това да имаш куче, е да гледаш как любимият ти четириног другар остарява и се превръща от игриво кутре в сънливо възрастно животно. И всичко това се случва в сравнително краткия период на десетилетие. Малките кучета попадат в графата „възрастни“ около 11 години, средно големите – след навършване на 10-тата си година, а гигантите остаряват най-рано – след осмата си година. 

Когато едно куче остарява, с него се случват редица промени – може да стане по-бавно, да напълнее, да започне да забравя и да изпитва притъпяване на сетивата.

А ако можеше да говори, ето и шест  неща, които, подозираме, би искало да ви сподели: 

Dogsandcats.bg
  • „Вече не виждам и не чувам толкова добре“

Подобно на хората, кучетата започват да губят слуха и зрението си с възрастта. Специалистите на Американския киноложки клуб напомнят, че тези общи състояния обикновено не причиняват болка на животното, но могат да доведат до стрес.

възрастно кучеСнимка: iStock

Често собствениците не забелязват, че домашният им любимец губи зрението или слуха си, докато ситуацията не стане сериозна. В случай на постепенно отслабване или загуба на зрението, животното може да стане по-тромаво или да намира купичките си за храна или вода по-трудно. Затруднената ориентация прави по-възрастните четириноги по-лениви и те нямат желание да се движат толкова много.

В случай на загуба на слуха, един от начините, по които можете да се подготвите за плавния преход към глухота, е да започнете тренировки, специално предназначени за домашни любимци, които не чуват. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • „Малко по-тревожен съм от преди“

Възрастните кучета стават по-податливи на безпокойство, пишат от Американския киноложки клуб. Ситуации, които преди не са причинявали стрес на питомеца ви – като раздяла със семейството, гости у дома, общуване с други четириноги или нови шумове – всичко това може да накара животното да стане внезапно тревожно или възбудено. Някои четириноги са и по-прилепчиви с годините, докато други предпочитат да бъдат оставяни сами за по-дълго.

От АКС предупреждават, че понякога това поведение може да е признак за развитие на синдром на когнитивна дисфункция.

Можете да помогнете за намаляване на безпокойството на вашето куче, като поддържате подредено в дома си, правите по-чести разходки, чрез игри или други забавления, които стимулират ума на животното. Осигурявайте му устойчива рутина, за да знае какво да очаква през деня. И най-важното – бъдете максимално търпеливи с кучето си – въпреки годините то все още може да усети настроението ви, а това да увеличи тревожността му.

  • „Сега настивам по-лесно“

Има причина, поради която по-възрастните кучета харесват топли, уютни легла: Регулирането на телесната им температура става по-трудно с годините. Четириного, което някога е можело да се разхожда и играе с часове в студа навън, вероятно вече ще се нуждае от пуловер, когато е навън. 

Следете внимателно температурата на околната среда на вашия домашен любимец през зимните месеци и го наблюдавайте за треперене.

  • „Не мога да се движа толкова добре, колкото преди, защото ме болят ставите“

Артритът и болките в ставите са често срещани проблеми при застаряващите кучета. Независимо дали става въпрос за стара травма, която се проявява по-често с годините, или артрит, който се влошава, болките в ставите могат да направят качването по стълбите или в колата истинско предизвикателство за домашния ви любимец. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • „Може да имам същия апетит, но не мога да изгоря калориите от храната си, както преди“

Затлъстяването е основна грижа при по-възрастните кучета, тъй като може да доведе до множество други здравословни проблеми като болки в ставите или задух.

Причината, поради която възрастните кучета са склони да страдат от затлъстяване, е не само, защото са по-малко активни, но и защото общите им калорични нужди се променят. Когато хората остареят, метаболизмът ни се забавя и се нуждаем от по-малко храна, за да поддържаме теглото си. Същото е и с кучетата ни.                           

Въпреки че на пръв поглед изглежда, сякаш се радват на завиден апетит, както винаги, телата им не изгарят толкова много калории, така че те наддават на тегло. За това и през този период е важно да залагате на храна за кучета, предназначена за възрастни домашни любимци, която е по-ниско калорична, но по-богата на фибри и мазнини. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • „Понякога се обърквам и може да забравя някои от старите ни правила“

Кучешката инконтиненция е често срещан признак на стареене. Вашият домашен любимец може да започне да забравя съвсем прости неща, като например как да стигне до паничката си. Може да се изгуби в двора ви или да не разпознае хора, на които иначе искрено се радва. 

Ако забележите промяна в поведението на домашния ви любимец, свържете се с ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че не е нещо сериозно. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо някои кучета побеляват по-рано от други

4 неща при възрастните кучета, за които да внимавате

Виж още