Основни съвети при грижата за кучетата през студените месеци

куче зима Снимка: iStock

З имата вече официално е тук, а с настъпването на по-студените дни от годината, грижите за домашните ни любимци се променят. За да сме сигурни, че опашатите ни другари ще са здрави и щастливи, добре е да следваме няколко основни съвета, пишат приятелите ни от „Четири лапи“.

куче зимаСнимка: iStock

Добрата новина е, че за да се насладим с пълна сила на предстоящия по-хладен сезон, не се изискват много усилия. Необходимо е просто да се подсигурим с подходяща екипировка, облекло и да се информираме за някои потенциали опасности, свързани с околната среда. А ето и някои полезни насоки за какво да бъдете внимателни и върху какво да акцентирате в грижите за кучето си тази зима:

  • Гъби

Гъбите никнат във влажните почви – запазена марка на есента, а тяхната консумация може да бъде смъртоносна за кучетата. За да гарантирате безопасността на домашния си любимец, не му позволявайте да яде каквито и да е било гъби – дори такива, за които знаете, че са безобидни за хората. От „Четири лапи“ призовават за повишено внимание – ако при игра с пръчка тя попадне в купчина листа или в кален участък, има вероятност по нея да се закрепят гъби, които след това кучето ви да погълне.

Dogsandcats.bg

куче зимаСнимка: iStock

  • Паразити

Кърлежите могат да бъдат активни и при температури до 7 °C . Собствениците на кучета, които живеят в близост до гори, води и ливади трябва да бъдат особено внимателни, тъй като при тях рискът от зараза е по-висок. Обезпаразитяването си остава най-ефективният начин за борба и защита срещу кърлежите. Ако все пак нямате желание и зимата да прилагате препарати срещу паразити, то задължително преглеждайте внимателно животното след всяка разходка.

куче зимаСнимка: iStock

Вредното въздействие на акарите върху кучетата също не трябва да се подценява. Ларвите им могат да заразят питомеца ви, като пробият кожата му и смучат кръвта му. Това води до алергична реакция, която предизвиква сърбеж - кучето постоянно ще чеше и ближе засегнатото място.Често това са лапите, носа, ушите или стомаха. Постоянното чесане може да доведе до загуба на козина, възпаление на кожата и постоянна нервност и дразнене у самото куче. За да предотвратите зараза с акари, най-добре е да избягвате места за разходка като ливади или други влажни, неосветени от слънцето места. 

  • Студ и влага

По-възрастните кучета и късокосместите породи като Добермани, хрътки и Чихуахуа са особено уязвими към студа и влагата. Това се отразява на ставите им и отнема част от удоволствието от разходките. В такива случаи се препоръчва подходящо облекло, което да ги предпази от ниските температури. Дрешката трябва да приляга добре на четириногото, без да затруднява движенията му. Добре е да покрива целия гръб, но в никой случай не бива да се отразява или да намалява способността му да се изразява чрез езика на тялото (например, да размахва опашка).

куче зимаСнимка: iStock

От „Четири лапи“ обръщат внимание на това, че всеки собственик следва да следи дали на кучето му е студено. Ранните индикации включват треперене и вдигане на лапите им по-често, докато са изправени. Ако кучето покаже признаци на студ, то е по-добре да се приберете у дома. При студено време може да е по-добре домашният любимец да бъде извеждан на по-чести, но по-кратки разходки. Докато е навън, кучето трябва да се движи, да не седи или да лежи дълго време. 

  • Грижа за лапите 

Ушите, опашката и лапите са частите от тялото на кучетата, които са най-склонни към измръзване. За най-добра защита на лапите се препоръчват обувките, като е важно те да са точния размер, да пасват удобно и да позволяват осъществяването на правилната терморегулация.   

куче лапиСнимка: iStock

Кремовете и балсамите, богати на масла, са много подходящи и предпазват от болезненото напукване. Козината между пръстите и лапите трябва да се поддържа къса, за да се предотврати образуването на болезнени бучки от студа и снега. След всяка разходка е важно лапите на кучетата да бъдат измивани. Това ще попречи на кучето да оближе пясък и сол от тях, които биха могли да разстроят стомаха му.  

  • Диета  

И кучета, които обичат да бъдат навън през зимата и тези, които предпочитат да прекарват по-голямата част от времето си на закрито се нуждаят от специална диета. Първите се нуждаят от допълнителни калории, защото изгарят повече, тъй като тялото им генерира повече енергия, за да запази телесната си топлина. „Домошарите" пък, се трябва да поглъщат по-малко калории, за да не напълнеят през зимата.  Уверете се, че кучето ви разполага винаги с прясна вода – добрата хидратация ще предпази кожата му от допълнително изсушаване.

куче спи зимаСнимка: iStock

  • Грижа за козината  

През зимата, не е препоръчително да се подстригва козината на кучетата - колкото по-дебела е тя, толкова по-добре за тях. Важно е обаче тя да бъде разресвана по-често. През този сезон кожата изсъхва по-бързо и разресването веднъж седмично помага за отстраняването на мъртвите кожни клетки, като същевременно спомага за разпространяването на естествените масла по цялата козина.  

куче снягСнимка: iStock

  • Тъмнина

С настъпването на зимните месеци денят намалява и започва да се стъмва по-рано. Ако излизате с кучето си по-късно следобед, трябва да се уверите, че четириногият ви приятел е видим в тъмното. Светлоотразителните нашийници са чудесни за тази цел и могат да помогнат за предотвратяване на инциденти. За дългокосместите кучета може би по-подходящи са светлоотразителни жилетки - за разлика от нашийниците, те няма да бъдат закрити от дългата козина. 

куче разходка тъмноСнимка: iStock

Вижте още:

10 породи кучета, които се чувстват най-добре, когато навън е студено

Разходките по тъмно – да ги направим безопасни за кучето

 

Виж още