Защо кучетата се чешат толкова през зимата

куче Снимка: iStock

Е дин от неприятните аспекти, с които се сблъскваме през зимата (дори и да обичаме снега), е сухата, сърбяща кожа. И това се отнася не само за хората, но и за домашните ни любимци. Сигурно ви е направило впечатление, че сякаш косматият ви приятел се чеше по-често и въпреки многократните ви проверки за външни паразити като бълхи или кърлежи, все още не сте установили причината за този сърбеж. 

Голяма част от домашните любимци се чешат повече от обикновено през периода от декември до март. И причината е, че кожата им е станала по-суха в следствие на по-студения въздух навън.

И въпреки че няма как да нанесете крем или овлажняващ лосион върху дебелата козина на животното, има някои други начини да облекчите дискомфорта му. 

Dogsandcats.bg

Причини за сухата кожа при кучетата през зимата

Мразовитите месеци носят със себе си и по-сух въздух, който действа дехидратиращо на кожата – както на открито, така и на закрито. Състоянието на кожата се влошава, когато има и мразовит вятър, а температурите са под нулата. И нещата далеч не изглеждат по-добре, когато стоим вкъщи, защото същият сух въздух се смесва с влагата, която различните отоплителни уреди произвеждат. 

кучеСнимка: iStock

Имайте предвид, че сухата кожа е сред основните симптоми на много заболявания при кучетата, които нямат общо с атмосферните условия, включително гъбични и бактериални инфекции, паразити, реакции към лекарства, хипотиреоидизъм и автоимунни заболявания. 

Ако забележите, че домашният ви любимец се чеше прекомерно или съсредоточава драскането върху едно място, което вече е зачервено, а кожата – суха и/или лющеща се, не губете време да го заведете при ветеринарен лекар.

Съвети за предотвратяване на суха кожа при кучетата

Превенцията е най-добрият начин да избегнем редица проблеми, свързани със здравето на домашните ни любимци – и преди сме го споменавали. Същото важи и за сухата кожа на четириногото през зимата. Най-добрият начин да подходите е като предотвратите изсушаването й. А ако дехидратацията вече е факт – ето няколко стъпки, които да следвате, за да възвърнете нормалния вид на кожата на любимеца си. 

  • Уверете се, че кучето винаги има на разположение прясна вода със стайна температура
  • Намалете къпането през студените месеци
  • Избягвайте по време на разходки да минавате покрай места, където може да има насипана сол или други химични вещества за топене на лед
  • Четкайте козината на кучето всеки ден
  • Редовно проветрявайте помещението, където спи животното. Дори и само за минута-две.
  • Помислете за добавки, съдържащи мастни киселини

кучеСнимка: iStock

Поддържайте добрата хидратация на кучето 

През лятото, когато навън е топло, редовно се сещаме да подменяме водата в купичката на кучето ни – просто, защото тя бързо свършва. През зимните месеци обаче, понякога е лесно да забравим да го направим. А е много важно паничката на домашния ни любимец винаги да е пълна с прясна, хладна (не студена) вода. 

Въпреки че не е толкова очевидно, организмът на косматия ви другар работи активно, за да поддържа нормалната му телесна температура през зимата – също, както го прави и през лятото. Всъщност, изпаряването на влагата от тялото на животното става дори по-бързо, когато навън е студено, именно поради сухия въздух – както на открито, така и на закрито. Което от своя страна значи, че питомецът ви има нужда дори от повече вода през зимата, за да избегне дехидратация. 

Защитете кожата на кучето си

Някои породи четириноги са изключителни почитатели на студеното време. Такива са Сибирското хъски, Аляския маламут и Самоед, например. Всички те имат дебели, двойни кожуси, които им предлагат естествена защита срещу мразовитите условия навън. Ако предците на вашия домашен любимец не са родом от Арктика обаче, той вероятно ще се нуждае от допълнителна защита. 

кучеСнимка: iStock

Освен че осигуряват още един слой топлина, кучешките якета и пуловери предлагат буфер между кожата на вашето куче и студеният въздух навън. Важно е да се уверите, че дрешката прилепва добре по тялото на животното, защото това гарантира, че няма да пропуска студен въздух (за това и не бива да е твърде свободна).

Вижте още: Как да изберем точната дрешка за кучето

Преосмислете рутината за къпане

През зимата е желателно да не прекалявате с баните. Всъщност, къпане един път месечно (ако е възможно) е съвсем достатъчно. Не бива да забравяме, че дори и с използването на специални продукти, предназначени за домашни любимци, самото къпане все пак премахва естествените масла, които защитават и овлажняват кожата от сухия въздух и мразовития вятър. 

Ако домашният ви любимец обича да се цапа (независимо от сезона), опитайте се да сведете възможностите за това до минимум – поне през най-студените дни. Разхождайте го на каишка и почиствайте с кърпа щом се приберете вкъщи. Обръщайте допълнително внимание на лапите и проверявайте между възглавничките, където често се събират сол или лед. 

куче бълхиСнимка: iStock

Разресвайте козината ежедневно

Четкането засилва кръвообращението в кожата, а това е полезно за цялостното й здравословно състояние. Освен това – помага за разпределяне на естествените масла в козината, което действа като вид защита и допълнително овлажняване. 

Помислете за добавки с мастни киселини

Ако вашето куче страда от суха кожа и това се случва всяка зима, говорете с ветеринарния си лекар за увеличаване на приема на мастни киселини. Много търговски храни за домашни любимци съдържат Омега-3 и Омега-6, но обичайно в малки количества, а е възможно четириногото да се нуждае от малко повече. 

Вижте още: Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини за кучето

От освежаващи походи в планината до игри с кучето ви в снега – зимата определено предлага възможности да й се насладите. За това – погрижете се за кожата на вашия домашен любимец, за да бъде той щастлив и да му е максимално комфортно.

ПС. Много от горните съвети помагат и за предотвратяване на суха кожа и при хората.

 

Вижте още:

5 съвета за стопани на кучета при мразовито време

Хипотермия при кучетата - една от опасностите на студеното време

Виж още