Игриво срещу агресивно кучешко ръмжене: бързи начини да ги различим

кучета качване Снимка: iStock

Р ъмженето невинаги означава, че вашето куче е ядосано или е готово за нападение. Всъщност, четириногите могат да го използват и като начин да предупредят другите, че са дружелюбно настроени и готови за игра.

кучета паркСнимка: iStock

Наблюдението и разпознаването на сигналите на езика на тялото на животното може да ви помогне при определянето на това дали вашето куче се чувства заплашено или просто се наслаждава на играта (макар стилът й да ви изглежда по-груб).

Вижте още: 5 неща, които ни казва кучето чрез ръмженето

Dogsandcats.bg

Ето и три съвета, които ще ви помогнат да различите куче, което е игриво от такова, което е раздразнено. 

  • Съвет #1Слушайте внимателно

Игривото ръмжене обикновено е по-високо и по-меко в сравнение с гневното. Ръмжене, което звучи сякаш идва дълбоко от гърлото на кучето ви, почти сякаш то цялото вибрира, е гневно ръмжене. От друга страна, краткото ръмжене или високото цвилене, съпътствани от паузи, са признаци, че кучето ви е развълнувано. 

кучета паркСнимка: iStock

  • Съвет #2: Наблюдавайте езика на тялото

В допълнение към ръмженето, кучетата, които са агресивно настроени, често ще гледат втренчено другото животно, ще ръмжат, ще оголят зъбите си, ще стоят наперени, сякаш искат да изглеждат по-високи, с наострени уши и вдигната опашка, ще ходят сковано. Ако вашето куче не показва нито един от тези признаци и се държи нормално, освен ръмженето, то вероятно ръмжи игриво.

кучета паркСнимка: iStock

Съвет #3: Оценете ситуацията

Дори да сте сигурни, че кучето ви ръмжи игриво, внимавайте. Игривата игра на дърпане на въже може да ескалира, ако едно от кучетата стане твърде грубо или развълнувано и да се превърне в битка преди да се усетите! Ако ръмженето се засили или някое от кучетата изглежда не си играе, спрете дейността и оставете и двете животни да се успокоят.

кучета паркСнимка: iStock

Вижте още: 

Какъв стил на игра има вашето куче

Защо някои кучета не се харесват

Виж още