5 неща, които ни казва кучето чрез ръмженето

куче Снимка: iStock

С викнали сме да смятаме, че когато видим ръмжащо куче, това задължително значи, че четириногото е раздразнено или агресивно. И макар това в повечето случаи действително да е така, специалистите изтъкват, че има някои ситуации, при които това поведение не е задължително предвещаващо нападение. Истината е, че кучетата са склонни да ръмжат най-често, защото се страхуват т нещо, а не защото директно искат да преминат в офанзива срещу него. 

Ръмженето често е предупреждение за вас и околните – по-добре е да останете настрана. Може би животното се чувства притиснато в ъгъла или е преживяло нещо в миналото, което го кара да се страхува от физическо порицание в настоящето. 

кучеСнимка: iStock

Според мнението на Кателин Томас, асоцииран и сертифициран консултант по кучешко поведение, цитирана от Аmerican Kennel Club, ръмженето често е късен отговор на нещо плашещо за животното, свързано с околната среда, в която се намира то. 

Dogsandcats.bg

Според специалиста,

за да се стигне до момент, в който кучето ръмжи, вероятно стопанинът му не е забелязал, че то от известно време не се чувства спокойно и е оставил дискомфорта му да отиде твърде далеч.

Сред по-ранните признаци, на които да обърнете внимание са: скованост на тялото, уши – плътно прилепнали назад, виждате бялото на очите на кучето – всичко това обикновено се случва в момента преди ръмженето. 

Ако забележите някои от изброените ранни симптоми или домашният ви любимец започне да ръмжи, важно е да идентифицирате причината за дразнението и да я премахнете от околната среда на животното. 

кучеСнимка: iStock

Ето пет често срещани причини, поради които кучето ръмжи и какво иска да ни каже то:

  • Не му харесва това, което предстои да се случ

Домашните ни любимци са много добри в улавянето на модели. Те живеят в рутината и знаят чудесно кога е време за ядене или разходка. Именно за това усещат и когато започнете да се подготвяте за определени дейности. Ако са с положителна асоциация за тях (например игри), често ще видите енергийния скок в поведението на косматия си приятел – предстои му да се забавлява и ще му се случи нещо хубаво.

Обратното също е вярно. Ръмженето може да бъде често срещан отговор, когато животното не харесва това, което предстои да се случи. Може да се касае за посещение във ветеринарния кабинет, къпане или дори проста процедура като подрязване на ноктите. 

  • Ако не знаят какво ще се случи

Често кучетата ръмжат, защото им се случва нещо ново или виждат някого за първи път, а той веднага се опитва да навлезе в тяхното пространство.

Това не е валидно само за непознати хора. Понякога човек може да носи шапка, а фактът, че никога не е виждало стопанина си с такава, да го прави неразпознаваем за момент в очите на кучето. И това да доведе до ръмжене. 

кучеСнимка: iStock

Добрата социализация – още докато четириногото е младо, ще ви помогне да предотвратите много от тези ситуации. В случай обаче, че сте осиновили по-възрастно куче, имайте предвид, че нещо познато за вас може да бъде ново и страшно за него. 

  • Охрана на ресурсите

Кучетата често пазят нещата, които възприемат като свои – храната, играчката, пространството и леглото си. Особено, когато става въпрос за защитата им други четириноги. 

Макар охраната на ресурсите да се счита за нещо по-скоро нормално и обичайно, тя може да бъде опасна, ако отиде твърде далеч. Вашият ветеринарен лекар може да ви бъде полезен в случай, че искате да направите домашния си любимец малко по-спокоен около храната и играчките си.

  • Нещо го боли

Кучетата не могат да използват думи, за да ви кажат кога нещо ги боли. За това пък – могат да ръмжат. От вас зависи да откриете други „улики“, които да ви насочат какво не е наред със здравословното състояние на любимеца ви. 

Ветеринарните лекари споделят, че обикновено ръмженето се отключва като реакция, когато докоснете определена болезнена област за животното. Сред другите – по-видими или по-фини симптоми на болка са: накуцване, треперене, липса на апетит, желание на кучето да бъде оставено само. 

кучеСнимка: iStock

  • Забавно му е!

Някои кучета са склонни да ръмжат, когато си прекарват наистина добре! Звучи ви странно? Този тип ръмжене често се наблюдава, когато четириногите си играят едно с друго. Или ако се забавлявате с въже, например. 

Ръмженето при игра е доста безобиден израз на чувства, а контекстът и езикът на тялото правят доста лесно да се идентифицира източникът на поведението. Въпреки това – имайте едно на ум и наблюдавайте животното – някои четириноги могат да станат твърде груби, а това неминуемо да предизвика агресивен отговор. 

Какво да правим, когато кучето ръмжи

Тъй като ръмженето обикновено показва нещо неприятно, свързано с околната среда на кучето, важно е да установите кое е това, което го дразни или притеснява и да го премахнете. Колкото по-рано се справите със ситуацията – толкова по-добре. Защото колкото по-дълго продължава едно поведение, толкова по-трудно е то да се промени. А, освен ако не се случва по-време на игра, ръмженето обикновено не прераства в нищо положително. Точно обратното. 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Кога кучетата си играят и кога са на косъм да се сбият

Винаги ли махането с опашка значи, че кучето е щастливо

 

 

 

 

 

Виж още