Защо някои кучета не се харесват

кучета Снимка: iStock

И ма ли куче във вашия квартал, което вашият домашен любимец просто не харесва? Независимо от размера, възрастта или породата, точно както е и при хората, така и при кучетата има такива, които се разбират помежду си и такива, които не. Сигурните индикации, че косматият ви другар очевидно не си допада с друго четириного включват лай, ръмжене, „наежване“ на козината на гърба. Вашият домашен любимец може и съзнателно да се опитва да създаде дистанция от обекта на своята антипатия, като се скрие зад вас или поеме в друга посока, за да избегне близост. 

Факт е, че е странно, когато обичайно приятелски настроеното ви, дружелюбно куче започне да се държи по този начин, но бързаме да ви успокоим– това далеч не е нещо необичайно. 

кучетаСнимка: iStock

Следете за езика на тялото на кучето

Вашето куче може да не харесва определено четириного, защото в неговите очи то се държи грубо или заплашително. Езикът на тялото е основен начин, чрез който домашните ни любимци общуват помежду си, а сигналите, които животните си дават помежду си, често остават незабелязани от хората. 

Dogsandcats.bg

Обърнете внимание – дали двете кучета се втренчват едно в друго щом се доближат? Често пренебрегван аспект от комуникацията между четириногите, зяпането право в очите се възприема за грубо поведение, което най-често се тълкува като заплаха. И колкото по-дълго едното куче „упорито се взира“ в другото, толкова по-вероятно е двете да се сбият. За това – не оставяйте това вторачване на прогресира, а се намесете чрез привличане на вниманието – лакомство или играчка, за да прекъснете зрителния контакт между животните. 

кучетаСнимка: iStock

И кучетата имат своите предпочитания

С напредване на възрастта повечето кучета стават значително по-малко социални и все по-незаинтересовани от запознанствата с нови себеподобни. Дори и домашният ви любимец по принцип да подхожда приятелски към останалите четириноги в квартала ви, например, това не означава непременно, че харесва всички. Не бива да бъркаме толерантност и селективност. Кучета, които са селективни, обикновено не са агресивни, но и не държат да общуват прекалено с останалите в парка, докато са на разходка. 

Селективните домашни любимци могат да искат да играят само с други със своя размер, а някои от тях са толерантни само към възрастни, игнорирайки почти напълно малките кученца, например.

кучетаСнимка: iStock

Забравете за наказнията

Ако имате куче, което не харесва едно или повече четириноги в квартала ви, това в никой случай не е нещо лошо. В никой случай не бива да се карате или да наказвате животното, приемайки това за отрицателно поведение, защото може да го объркате.

Помнете, че лаенето, ръмженето и дори – нападението са естествени предупредителни знаци в кучешкия свят. Ако накажете домашния си любимец за проявите на естествено поведение, по-вероятно е животното да ги пропусне и директно да премине към хапане. Да имате куче, което не е приятелски настроено към останалите четириноги или което не харесва определени от тях, може да бъде малко неудобно с оглед на това, че следва да сте една идея по-внимателни по време на разходки. Но това е и нещо съвсем естествено.

Използвайте техники на базата на положителното подсилване, за да привлечете вниманието на животното и да му помогнете да разбере, че вие държите нещата под контрол, запазвайки безопасно разстояние от другото четириного. 

кучетаСнимка: iStock

Осигурете им достатъчно пространство

Дори ако собственикът на другото куче настоява, че питомецът му е приятелски настроен и „никога не напада пръв“ в опита си да ви насърчи да оставите двете животни да се поздравят, доверете се на собствената си преценка, наблюдавайки поведението и реакциите на домашния си любимец. Принудителното взаимодействие с друго четириного едва ли ще му помогне да промени гледната си точка, но за сметка на това може да засили негативните чувства и асоциации, които изпитва. 

Ако знаете добре, че вашият домашен любимец не харесва определено куче, най-доброто, което можете да направите, е да създадете пространство помежду им. Хванете на по-къс повод питомеца си, за да е максимално близо до вас, когато пресичате улицата или минавате покрай другото животно, като същевременно се опитате да задържите вниманието на кучето си към вас – хвалейки го.

Не се водете от предразсъдъци

Сред стопаните на домашни любимци погрешно битува едно схващане, че кучето им задължително трябва да е дружелюбно и да иска да си играе с останалите в близкия парк или градинка. Да, социализацията е често пренебрегван аспект, но дори и да сте изпълнили всичко – важно е да разберете, че не е необходимо четириногото да е приятел с всяко куче, което срещнете навън. 

кучетаСнимка: iStock

Социалният стереотип не е представителна извадка на реалността. Вашето куче може да развие умения да комуникира и да се разбира с други себеподобни, които не харесва, взаимодействайки си с тях от безопасно и подходящо разстояние. Чрез правилното, последователно и положително подсилващо обучение от ваша страна, разбира се. 

Всъщност,

поздравяването или близкото общуване с непознати или странни кучета, не е чак толкова естествено поведение за четириногите, колкото си мислим.

Точно, както някои хора са по-социални от други, същото важи и за домашните ни любимци. За това не бива да възприемаме нито за странно, нито за проява на лично отношение липсата на интерес от страна на дадено куче към нашия питомец. 

 

Вижте още: 

3 ранни признаци на агресия при кучетата

Какъв стил на игра има вашето куче

 

Виж още