Има ли значение какъв вид вода пие кучето ни

куче Снимка: iStock

В сички стопани на домашни любимци знаят, че ежедневната хидратация е много важна за домашните ни любимци. И тъй като водата е ключова за доброто здраве на кучето ни – няма как да не се запитаме – кой вид е най-добър за косматия ни приятел?

кучеСнимка: iStock

Безопасна ли е нефилтрираната чешмяна вода за домашния ни любимец?

Питейната вода от чешмата е добър избор само при условие – че самите вие бихте пили от нея. У нас, на много места, за съжаление, нефилтрираната чешмяна вода може да бъде замърсена. А това прави ежедневната й консумация от страна на домашния ви любимец непрепоръчителна. Това може да доведе до различни неблагоприятни последици за здравето му – включително стомашно-чревни заболявания, репродуктивни проблеми и неврологични разстройства. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Замърсителите в чешмяната вода могат да включват: промишлени химикали, пестициди, метали, фармацевтични продукти, бактерии, вируси, протозои, паразити, летливи органични съединения (ЛОС), радиологични замърсители като плутоний и уран, и дори канализационни преливания и отпадни води. Нужно ли е да изброяваме още?

Добре ли е кучетата да пият бутилирана вода?

Минералната вода в някои случаи е по-чистата алтернатива на чешмяната – но не винаги. Ако купувате естествено минерална или изворна вода – няма от какво да се притеснявате. Някои марки обаче включват вещества като промишлени химикали, арсен, фармацевтични продукти и бактерии, които не са полезни за ежедневна консумация от вашето куче. А пластмасовите бутилки за вода могат да съдържат бисфенол А (ВРА) – промишлен химикал, който може да проникне във водата и е свързан с различни рискове за здравето. 

кучеСнимка: iStock

Какво да кажем да дестилираната вода?

Дестилираната вода се получава чрез кипене на обикновена вода до степен, при която всички замърсители се унищожават. Получената пара след това се кондензира обратно в течност и се бутилира. Проблемът е, че дестилацията унищожава също всички полезни минерали на водата, които са от съществено значение за здравето. Проучванията при животни показват, че консумацията на дестилирана вода води до различни неблагоприятни ефекти върху здравето, включително отрицателен баланс на натрий и хлорид в кръвта, по-нисък обем на червени кръвни клетки, повишена секреция на кортизол и възможни проблеми с бъбреците, включително атрофия на гломерулите. 

кучеСнимка: iStock

Освен това – дестилираната вода намалява жаждата по-малко от останалите видове живителна течност, което може да накара кучето ви да пие повече.

В крайна сметка: Периодичният или краткосрочен прием на дестилирана вода не е вреден за домашния ви любимец, но не бива да се използва като основен източник на хидратация.

Най-добрата вода за кучето ви – филтрираната

Както подсказва името, филтрираната вода е вода от чешмата, която е преминала през филтър за отстраняване на примеси. Тъй като различните опции за филтриране премахват различни замърсители, първата стъпка е да определите какво има във вашата чешмяна вода. След като разберете това, следващата стъпка е да проучите най добрия метод за филтриране, който да отговори на вашите специфични нужди. 

кучеСнимка: iStock

В крайна сметка: Добрият воден филтър може да превърне обикновената чешмяна вода в здравословен и рентабилен източник.

Защо хидратацията е толкова важна за нашето куче

Водата е от съществено значение за почти всяка телесна функция на домашния ни любимец, включително:

  • Помага за регулиране на телесната температура
  • Поддържа еластичността на кожата
  • Помага за доброто състояние на ставите
  • Поддържа очите, носа, устата и белите дробове 
  • Омекотява нервната система и органи
  • Извежда отпадъчните продукти от тялото
  • Помага за абсорбирането на протеини, мазнини и въглехидрати чрез хидролиза
  • Разтваря и транспортира хранителни вещества до клетките

 

Вижте още: 

Може ли кучето да пие друго освен вода

Признаци на дехидратация при кучетата

Виж още