Признаци на дехидратация при кучетата

куче Снимка: iStock

Д омашните ни любимци губят вода всеки ден – чрез уриниране, издишване и изпаряване на слюнката по време на задъхване. Дехидратацията се получава тогава, когато се достигне до дефицит на живителната течност в организма на кучето.

Докато са още малки, косматите ни приятели са по-податливи на дехидратация, тъй като телесната им маса е по-малка от тази на възрастните кучета. Кутретата все още нямат изградени навици относно пиенето на вода, а превъзбудата и прегряването по време на игра също може да ги предразположи към прекомерна загуба на течности.

Това прави наложително винаги да държите под около косматото си приятелче през по-топлите месеци.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Какво причинява дехидратация при кучетата?

Голяма част от загубата на вода при четириногите ни приятели се дължи на уриниране, а когато след това животното яде и пие възвръща липсите. За това е важно да осигурявате на любимеца си по всяко време достъп до чиста и прясна вода – за да предотвратите дехидратацията още, преди да се е случила. 

Важно е да се има предвид, че кученцата (а и възрастните им събратя) пият повече вода през по-горещите месеци от годината. Но и през зимата е необходимо да следите и да знаете поне приблизително дали любимецът ви пие достатъчно вода. 

Всичко, което увеличава загубата на течности, като диария, разстроен стомах или повръщане, също може да доведе до дехидратация. Прекомерното уриниране, което се проявява при захарен диабет и бъбречно заболяване или всяко медицинско състояние, което кара животното да губи желание за ядене и пиене, също може да доведе до дехидратация. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: От колко вода има нужда кучето дневно

Признаци на дехидратация на кученцето

Най-ранният и забележим от стопаните признак е сухата лигавица. Ще забележите, че венците и езикът на кучето са лепкави или обратното – твърде сухи вместо нормалното – леко влажни. Слюнката може да стане лепкава или дори – леко да наподобява желе. 

Сред основните симптоми е загубата на еластичност на кожата. Стандартно, кожата на домашния ви любимец обикновено следва да приляга като удобно палто, което оставя малко място за движение в областта на раменете. Можете да проверите сами: Хванете кожата над врата и раменете на вашето куче и леко повдигнете нагоре. Бъдете спокойни – при леко повдигане животното не изпитва болка. Ще забележите, че при нормална хидратация на организма му, кожата бързо се връща към първоначалната си позиция след освобождаването. 

Когато кучето е дехидратирано и направите същото упражнение, кожата му ще се прибере по-бавно. Ако течността в организма на животното е достигнала критичния минимум от десет процента или повече, то състоянието му е много сериозно и сами ще видите, че кожата ще ще остане в билото при прибиране и няма да се върне на мястото си. Това се нарича кожни палатки.

Капилярното време за зареждане (CRT) също е добра мярка за хидратация. Това е времето, необходимо за връщане на кръвта към лигавиците след прилагане на натиск. Може да проверите като леко притиснете пръст към венците на вашето куче. Това движение блокира за кратко притока на кръв, така че тъканта ще стане бяла – когато налягането се освободи бързо. 

Когато хидратацията на домашния ви любимец е нормална, отнема по-малко от две секунди, докато бялото се върне към нормалния розов пигмент. 

В началния стадий на дехидратация (7 от 10 процента) – времето за запълване на капилярите се забавя на три секунди. Ако са необходими между 4 до 5 секунди – това е индикация за тежка дехидратация и значи, че ситуацията е изключително опасна. Ще забележите и други признаци като хлътнали очни ябълки, неволни мускулни потрепвания и студени крайници. 

Какво да направим ако кучето ни е дехидратирано?

При кученца, които страдат от умерена до тежка дехидратация, се препоръчва да потърсите незабавна ветеринарна помощ. В голяма част от случаите бързите реакции на специалиста могат да са животоспасяващи за домашния ви любимец. Най-вероятно ще му  бъде назначена флуидна терапия за рехидратиране и връщане на електролитния (минерален) баланс в норма.

В зависимост от нуждите на вашето кученце, вашият ветеринарен лекар ще ви покаже как да прилагате флуидна терапия на вашето кученце у дома. 

кучеСнимка: iStock

При по-леките случаи, това, което можете да направите, е да накарате кучето си да пие вода. Понякога това е по-трудно, отколкото звучи!

Ще се наложи да бъде лекувана и основната причина за дехидратацията. Възможно е да са необходими специфични лекарства за контрол на диария и повръщане, за да се предотврати по-нататъшна загуба на течности. 

Други лекарства, в зависимост от диагнозата, като тези за лечение на диабет или бъбречно заболяване, също могат да бъдат необходими - особено при по-възрастни кучета.

Дехидратацията на кучето – особено, когато навън е горещо, може да бъде много опасна за здравето му и понякога – дори животозастрашаваща. За това винаги следете домашния ви любимец да има на разположение прясна вода и ако забележите някой от признаците за прекомерна загуба на течности в организма – не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар.

 

Вижте още: Колко често да сменяме водата на кучето си

Виж още