Имат ли кучетата най-добри приятели

кучета Снимка: iStock

М ного пъти сме чували, че кучето е най-добрият приятел на човека. Убедени сме също, че всеки собственик на четириного може да потвърди това. Но можете ли да сте толкова сигурни наистина?

Да, ние усещаме, че домашният ни любимец ни обича и е привързан към нас. Но знаем също и, че косматият ни другар обича да похапва остатъци от масата, както и други съмнителни неща по време на разходките си навън. За това – можем ли да бъдем убедени в любовта на нашето куче към нас или то прави всичко, защото очаква да го почерпим с нещо вкусно?

А какво ще кажете за всички случаи, когато животното взаимодейства с други четириноги в парка? Видно е, че той харесва някои кученца повече от други, но дали кучетата са в състояние да създадат истински приятелства?

кучетаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какви са приятелствата в кучешкия свят?

Според учените, от еволюционна гледна точка, животните и хората са се сприятелили, за да подобрят шансовете си за оцеляване. Дали обаче животните действително са способни да създадат приятелство с нас или ние просто проектираме собствените си поведение и отношение върху тях?

В книгата си „Friendship: The Evolution, Biology and Extraordinary Power of Life’s Fundamental Bon”, научната журналистка Лидия Денуърт обяснява, че способността за формиране на социални взаимоотношения, включително приятелство, присъства при много различни животни. 

Всъщност, дори представителите на различни видове – като хората и кучетата, могат да станат предпочитани партньори за игра поради общи характеристики на социалните части на мозъка. 

кучетаСнимка: iStock

Кучето ми обича ли ме само защото му давам храна?

Не, нещата са доста по-дълбоки. Факт е, че четириногите ни приятели често са силно мотивирани от храна, лакомства и играчки, но в тях се крие много повече от това!

Технологията и проучванията на изобразяване на мозъка на четириногите показват, че нашите домашни любимци ни обичат, виждат ни като семейство и разчитат на нас за обич и защита. Така че – дори да има възможност да избира между цяло печено пиле и вас, бъдете сигурни, че за косматия ви приятел вие сте десет пъти по-добри. И дори няма да се замисли към кое да се насочи!

Как кучетата избират приятели?

Четириногите избират приятели, като общуват с тях чрез езика на тялото си, за да демонстрират, че са дружелюбно настроени и имат желание за общуване или игра. Един от сигурните начини, по които ще познаете отношението на домашния ви любимец към друго куче е, ако той направи поза „лък“ – присвити предни и изпънати задни крака. Друг приятелски сигнал е свободното размахване на опашка. 

кучетаСнимка: iStock

Винаги, когато питомецът ви взаимодейства с други кучета (особено непознати), не го изпускайте от поглед и следете езикът на тялото му спрямо контекста на ситуацията.

Могат ли кучетата да имат най-добри приятели?

Според много ветеринарни лекари и психолози, кучетата имат способността да си избират предпочитани приятели. Всъщност, изборът, който животните правят що се отнася до междувидовите си взаимотношения, е същият, който биха направили и спрямо представители на своя вид. Някои кучета просто не харесват други себеподобни. 

Според специалистите, косматите ни другари всъщност са доста избирателни що се отнася до другите четириноги, които допускат в живота си. Според проучване от 2015 г., кучетата са по-склонни да споделят лакомствата си с друго куче, което познават, отколкото с животно, което виждат за първи път. Накратко – домашните ни любимци са социални животни с развита способност да образуват връзки помежду си, както и да предпочитат определени връстници пред други въз основа на познаване. 

кучетаСнимка: iStock

Наистина ли кучетата са най-добрият приятел на човека?

Не само собствениците на кучета, но и науката е категорична, че кучетата действително са най-добрият приятел на човека. Проучване на психолози, цитирано от АКС е установило, че собствениците на мъжки четириноги често усещат домашния си любимец по-близък, отколкото някои свои приятели, семейство и дори – партньора си. Всъщност, когато собственикът на мъжко куче остарява, кучето заема все по-важна роля в живота му.

Кучетата са социални животни, които имат способността да се сприятеляват и избират предпочитан приятел. Те правят това, като общуват чрез езика на тялото си и демонстрират приятелско отношение към други четириноги.  

      

Предпочитаният приятел на вашия домашен любимец не се ограничава до друго куче – той може да се сприятели и с други социални животни, включително хора. Така че – ако се чудите дали четириногите наистина са най-добрият приятел на човека – не се съмнявайте в старата поговорка. Защото всички проучвания в областта сочат, че кучетата играят важна роля в живота на човека – особено с напредването на възрастта. И никога не се съмнявайте, че домашният ви любимец ви обича при това – не само, защото споделяте с него остатъците от вечерята си!

кучетаСнимка: iStock

 

Вижте още: 

Защо кучето с такова удоволствие унищожава играчките си

Харесва ли им на кучетата да ги обличаме

 

Виж още