Имат ли нужда кучетата да приемат допълнително мазнини

куче риба Снимка: iStock

Д обре балансираната диета на домашните ни любимци включва разнообразие от хранителни вещества, витамини и минерали. Но какво да кажем за мазнините? Имат ли нужда кучетата ни от допълнителен прием и ако е така, кой е най-добрият вид? 

Диетичните мазнини са най-концентрираният източник на енергия за вашия четириног другар. Приемът им му осигурява незаменими мастни киселини и подпомага усвояването и транспортирането на хранителни вещества. Мазнините участват в изграждане целостта на клетките и регулиране на метаболизма. Така че да, кучетата имат нужда от прием на мазнини за добро здраве. 

куче витаминиСнимка: iStock

Видове мазнини, от които кучето ви се нуждае

  • Наситени мазнини

Наситените мазнини присъстват предимно в животинските източници, докато полиненаситените – в растителните. Наситените мазнини са тези, които осигуряват повече енергия за домашния ви любимец спрямо въглехидратите. Всъщност, докато чрез диетата косматият ви другар си набавя достатъчно прекурсори на глюкоза (аминокиселини, мазнини и т.н.), диетичните въглехидрати са ненужни за растежа и доброто му здравословно състояние. 

Dogsandcats.bg
  • Мастни киселини

Мазнините (и маслата) са съставени от мастни киселини. Те понякога се наричат с общото наименование витамин F. Както растителните, така и животинските източници съдържат мастни киселини. 

куче витаминиСнимка: iStock

Двата вида есенциални мастни киселини (EFA), които са най-признати като важни за здравето на кучетата, са омега-3 и омега-6. 

Омега-3 включват алфа-линоленова (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Омега-6 -линолова киселина (LA) и гама-линоленова киселина (GLA). Транс-мастните киселини, опасните свободни радикали, се образуват, когато ненаситените масла са изложени на топлина, светлина или кислород. 

Важно е собствениците на домашни любимци да знаят, че омега-3 честно са с дефицит в готвените или преработените хранителни продукти за домашни любимци. За това някои стопани прибягват до добавки, като включват омега-3 масла към диетата на своите питомци. 

куче рибаСнимка: iStock

Вижте още: 5 най-добри естествени хранителни добавки за кучето ви

  • Рибено масло

Има много видове масла, но повечето кучета усвояват най-добре маслото от животински произход, каквото е рибеното. Има различни източници на омега-3, но някои четириноги не се справят добре с необходимото му преобразуване в тялото си, за да се усвои той качествено. 

Ако решите да добавите есенциални мастни киселини към храната на вашето куче, нашият съвет е да заложите на най-качествения продукт, който успеете да откриете. Етикетът на маслото трябва да посочва, че то е тествано и е без наличие на тежки метали, PCB и други замърсители. 

куче витаминиСнимка: iStock

И накрая, въпреки че мазнините и мастните киселини са важни за доброто здраве на домашния ви любимец, твърде много от тях могат да натоварят органи като черен дроб и панкреас. Избягвайте готвени мазнини или некачествени продукти. И не забравяйте, че най-често що се отнася до косматите ни другари, по-малкото всъщност е повече. 

Вижте още: 

6 естествени начина за облекчаване на сърбеж при кучето

 

Виж още