5 най-добри естествени хранителни добавки за кучето ви

куче Снимка: iStock

Б изнесът с витамини и хранителни добавки е индустрия за милиарди. Много стопани на домашни любимци смятат, че те са задължителна съставка от менюто на косматия им приятел. Преди да се консултирате с ветеринарния си лекар относно това кои добавки са най-подходящи за нуждите на кучето ви, предлагаме ви няколко естествени и здравословни алтернативи, които може би са точното решение за вас!

Въпреки че в списъкът ни е съставен само от здравословни решения, винаги е добре ако сте решили да добавяте нови съставки към менюто на четириногия ви спътник, да се запитате дали животното наистина има нужда от тях?

В повечето случаи – ако давате на кучето си висококачествена търговска храна, тогава то получава всички нутриенти, от които се нуждае, за да води нормален и здравословен начин на живот. Съществуват няколко билки, естествени добавки и храни, които можете да давате на домашния си любимец без да се тревожите от ефекта от надвишаването им. Дори напротив – дори витамините да са повече, отколкото животното има нужда, това не би могло да му навреди. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви 5 неща, които можете да добавите в диетата на домашния си любимец, за да увеличите енергията, подобрите състоянието и външния вид на кожата и козината, и не на последно място – да направите съдържанието на купичката му по-разнообразно.

  • Сурови и леко задушени зеленчуци за вашето възрастно куче

Суровите и задушените зеленчуци имат голяма хранителна стойност за домашния ви любимец. Това се усеща още по-осезаемо ако животното се намира в „златните“ си години. За най-лесно усвояване – нарежете/настържете ги, след което – добавете към купичката на косматия си приятел, за да допълните менюто му по здравословен и различен начин. 

кучеСнимка: iStock

Зеленчуци като сладки картофи, например, са с високо съдържание на антиоксиданти, които имат чудесен и благотворен ефект над организма на възрастното куче, помагат в превенцията срещу рака. Тиквата е добро решение за четириноги с диария и/или други храносмилателни проблеми. Не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар преди да включите някое от изброените в менюто на домашния си любимец. 

  • Пробиотици за разстроен стомах

Основното приложение на пробиотиците е за подпомагане чревния тракт на кучето. Ако домашният ви любимец има по-редки изпражнения – помислете за добавяна на пробиотик към режима му.

кучеСнимка: iStock

Тези добавки действат така, че възстановяват правилния баланс в организма на животното, добавяйки здрави (полезни) бактерии в храносмилателната му система. Задължително е да обсъдите използването на пробиотици с вашия ветеринарен лекар.

  • Омега-3 мастни киселини за кучета с проблемна кожа и алергии

Ако домашният ви любимец често има зачервена, суха, сърбяща или възпалена кожа, добавката на Омега-3 мастни киселини или рибено масло може да реши всичките му проблеми!

Повечето ветеринари препоръчват добавки от мастни киселини за оптимално дерматологично здраве. Натуралните източници на тези ценни вещества са маслото от риба и сьомга. 

кучеСнимка: iStock

  • Златен корен (родиола) за воднисти очи

Всички сме виждали кученца, които изглеждат сякаш постоянно тъжни, с влажни, насълзени очи. Знаете ли, че билката златен корен (родиола), която се използва като алтернатива на женшена, може да помогне срещу това?

Билката е мощен антибиотик, който предотвратява прилепването и разпространението на вредни бактерии върху клетъчните стени на очите на кучето.

  • Слънчогледово масло за лъскава, здрава козина

Заедно с Омега-3, Омега-6 мастните киселини са решаващи за доброто и здравословно развитие на косматия ви приятел. И по-специално – те гарантират доброто състояние на козината и кожата му. 

кучеСнимка: iStock

Всичко, което трябва да направите, е да смесите една чаена лъжичка слънчогледово или шафраново масло с основната храна на кучето ви. При по-малки породи – нека е чаена, докато при по-едри четириноги – супена. Това е изпитан трик и при домашни любимци, които са по-придирчиви към съдържанието на паничката си – апетитът им може да дойде по-лесно с разнообразяването на монотонността на обичайното им меню.

Не забравяйте, че подобно на хранителните добавки при хората, които можете да закупите без рецепта, и тези за кучета не са преминали контрол и проверка за безопасност за консумация от длъжностни лица. Това значи, че дори на тях да пише „напълно естествено“, то не означава непременно – „добре за вашето куче“.

Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар за всички добавки или човешка храна, които планирате да давате на кучето си, за да сте сигурни, че те са с подходящото съдържание. Четете етикетите и винаги проверявайте съдържанието на всичко, което се озовава в паничката на четириногия ви приятел. 

 

Вижте още:

Кое прави морковите най-добрите кучешки лакомства

8 храни, които предизвикват газове при кучетата

Виж още