Имат ли нужда кучетата действително да ядат човешка храна

куче просия храна Снимка: iStock

Е дин от най-честите въпроси, които собствениците на домашни любимци си задават, е дали действително е добре да включваме и човешка храна в менюто на питомеца си. Разбира се, всички ние искаме най-доброто за четириногия си другар, а и кое куче не заслужава да бъде поглезено от време на време, нали?

Храната – динамичен елемент в отношенията между човек и кучето му

Храната е един от начините, по които можем да се свържем и общуваме с нашите домашни любимци. По своята същност, тя е силен мотиватор и естествен подсилващ фактор. Храната е и чудесен начин за прилагане на обучение, укрепване на поведението и помага за създаването на положителни асоциации в определена среда.

куче хранаСнимка: iStock

През годините споделянето на храна с нашите кучета се превърна в акт на приятелство, израз на обич и дори начин да оползотворим остатъците от масата. Въпреки това, не всички човешки храни за подходящи за споделяне с домашните ни любимци. А ако черпим питомеца си прекомерно, това може да доведе до здравословни и поведенчески проблеми.

Dogsandcats.bg

3 плюса на храненето на кучетата с човешка храна

  • Лакомства с висока стойност

Всеки професионален дресьор на кучета ще ви сподели, че използването на човешки хранителни продукти (като сирене, хот-дог или деликатесно месо) са от голяма полза при работата върху по-трудно сигнали и поведение, които изискват награди с по-висока стойност. 

Разбира се, за да имат този ефект, количествата, които споделяте с животното, следва да са умерени (по здравословни причини), така че да запазите лакомството ново и вълнуващо.

куче проси хранаСнимка: iStock

  • Потенциални хранителни ползи

Някои човешки храни, като зеленчуци и плодове, както и чисти меса (с ниско съдържание на мазнини), могат да предложат на кучетата някои допълнителни хранителни елементи като протеини, витамини и минерали, допълващи естествено диетата им. Някои продукти като морковите, например, могат да помогнат и за поддържане на зъбите на животните чисти, като намалят натрупването на зъбен камък.

  • Укрепване на връзката между човек и неговото куче

Споделянето на специално лакомство с домашния ви любимец може да насърчи изграждането на по-силна връзка помежду ви. Това е акт на грижа и внимание, емоционален момент между вас и косматия ви спътник. 

куче просия хранаСнимка: iStock

3 недостатъка на храненето на кучетата с човешка храна

  • Поведенчески проблеми

Тук визираме най-вече просенето на храна от масата. Поведение, което се подсилва и повтаря. Да, визираме всеки път, когато домашният ви любимец ви погледне с „онзи“ поглед, когато се моли да му дадете нещо от масата за вечеря и вие го направите. Това оставя у животното идеята, че за него задължително има нещо за хапване, когато и вие вечеряте.

Треньорите съветват: За да избегнете просенето на храна, ако сте решили да дадете на питомеца си остатъците или друг вид човешка храна, избягвайте да го правите директно от масата. Вместо това сложете допълнителната почерпка директно в паничката му. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Храносмилателни разстройства

Резките промени в диетата, особено добавянето на мазни или тежки храни, могат да доведат до стомашно-чревни проблеми, включително диария и повръщане. 

  • Потенциал за затлъстяване

Висококалоричните човешки храни могат да допринесат за наддаване на тегло и затлъстяване при кучетата. Проблем, който, за съжаление, нараства всеки ден.

куче хранаСнимка: iStock

В заключение, споделянето на човешка храна с домашния любимец е личен избор на всеки стопанин. То може да бъде едновременно забавно и приятно изживяване за вас и косматия ви другар, стига да го правите по безопасен начин, който не насърчава нежеланото поведение. Ако имате колебания, консултирайте се с ветеринарния си лекар относно всякакви хранители или диетични въпроси, за да сте сигурни, че осигурявате на четириногия си другар здравословна, добре балансирана диета.

Вижте още: 

5 ефективни стратегии за справяне с просещо куче

Можем ли да даваме на кучето човешки снаксове

Как да изберем лакомства за кучето си

Виж още