Как безопасно да използваме препарати за почистване около кучето си

куче Снимка: iStock

А ко попитате който и да е стопанин на куче, той ще ви каже, че животът с домашен любимец има своите странности и необходими навици. Поддържането под ръка на арсенал от почистващи продукти и консумативи е от съществено значение. Не само, за да съумеете да запазите здравия си разум, но и да поддържате реда и чистотата на дома и мебелите си. Безопасното им използване обаче, може да се окаже трудно. 

И преди сме говорили за силната токсичност на веществата, съдържащи се в някои продукти, които ежедневно използваме за почистване на дома си.

Вижте още: 5 опасни за кучето ни токсини в домакинските препарати

За това – предлагаме ви няколко прости, но изпитани лично от нас съвети, които ще ви помогнат да поддържате дома си чист и същевременно – безопасен за вашето куче.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Винаги четете етикетите

Колкото и просто да звучи, това е един навик, който е полезно да си изградите. Това е и първата стъпка, която ще направите към безопасното почистване на дома и имуществото си. Етикетът на продукта ще ви каже дали той е безопасен за употреба около деца и домашни любимци, както и инструкции как да го използвате. 

Повечето от продуктите за почистване на дома са безопасни след като изсъхнат, така че това, което трябва да направите е да се погрижите да ограничите достъпа на животното до тях по време на този процес. 

Ако не сте сигурни относно безопасността на даден продукт – по-добре е да не го използвате ако косматият ви приятел е наоколо и преди да сте се консултирали с ветеринарен лекар. 

кучеСнимка: iStock

  • Заложете на продукти, за които знаете, че не са токсични

Някои собственици на домашни любимци предпочитат да използват нетоксични почистващи препарати, за да са сигурни, че всичко в дома им е безопасно и елиминират възможни инциденти. Дори и в този случай – не забравяйте да се запознаете със съдържанието на етикета. Защото дори и сравнително по-безопасните продукти могат да причинят някои проблеми, особено ако се консумират или използват неправилно. 

Имайте предвид и, че макар да не са токсични, някои естествени продукти като етерични масла, също могат да причинят проблеми на кучетата. За това – проучвайте всички „естествени“ смеси и разтвори, приложими за почистване на домакинството по същия начин, по който бихте направили това с всеки друг търговски продукти, химикал или освежител за въздух. 

  • Винаги съхранявайте продуктите на безопасно място

Кучетата са любопитни по природа същества, които обичат да дъвчат и вкусват неща, за които дори не ни е хрумвало, че могат да представляват интерес за тях. За да избегнете потенциални инциденти, винаги съхранявайте всички почистващи препарати на място, до което домашният ви любимец няма достъп – по-горен рафт в килера, долап със заключване и тн. 

кучеСнимка: iStock

Един важен момент – без значение е, че по принцип животното няма интерес към препаратите за почистване. Достатъчно е веднъж да закъснеете с разходката, защото сте попаднали в задръстване, за да му доскучае на четириногия ви приятел и да хване първото нещо, което се изпречи на пътя му с цел да убие времето до пристигането ви. Погрижете се това да не е тубата с белина!

  • Дръжте кучето далеч, докато почиствате

Може би най-лесното решение за „дилемите“, свързани с почистването на дома и домашните ни любимци е да ги държите на сигурно място, докато се случва самото чистене. Ако живеете с някой – помолете го да изведе косматия ви другар, за да пуснете прахосмукачка или да минете подовете с моп, например. А ако това не е опция за вас – опитайте стая по стая. 

кучеСнимка: iStock

Най-сигурният начин да сте сигурни, че домашният ви любимец няма да влезе в контакт с някой от препаратите, които използвате, е той да не се намира в помещението, което почиствате.

Дръжте го далеч от зоната или го затворете в отделна стая – гарантирано и самите вие ще се усещате по-спокойни!

Виж още