5 опасни за кучето ни токсини в домакинските препарати

куче Снимка: iStock

К огато почистваме дома си, предполагаме, че го правим по-безопасно място за нашите близки. Смятаме, че когато се отървем от микроскопичните вируси и бактерии, които са потенциални носители на зарази и болести, ние поддържаме чиста и здравословна среда. Но не се замисляме, че препаратите, които използваме могат да имат отрицателни ефекти върху здравето на домашния ви любимец. Ако, разбира се, не сте внимателни. 

кучеСнимка: iStock

Ето и кои са 5-те най-опасни токсини, които се съдържат в почистващите препарати и могат да бъдат потенциално опасни за домашния ни любимец.

  • Амоняк

Във всяко домакинство има продукти, съдържащи амоняк. Често ще откриете веществото, описано с малки букви на етикета на някои бутилки, които държите под мивката си. Той се среща в почистващите средства за фурни, за прозорци и подове (паркет или други дървени плоскости от твърда дървесина), както и за връщане блясъка на повърхности от неръждаема стомана.  

Dogsandcats.bg

Амонякът може да бъде вреден както за вас, така и за вашето куче, тъй катопричинява дразнене и изгаряния на слузните мембрани. Ако вдишате препарат за почистване с високо съдържание на амоняк или по някакъв начин консумирате остатъци от него (а косматият ви приятел оближе повърхност, третирана с амоняк, например), това може да причини увреждане на носната лигавица, устата и гърлото на животното.

Продължителното излагане на тези вредни химикали също може да доведе до проблеми с дишането. Възможните симптоми са кашлица и хрипове.

кучеСнимка: iStock

  • Хлор/Белина

Използваме хлор в белината, почистващите препарати за тоалетна, дезинфектанти и препарати за съдомиялни машини. И докато можем да сме сигурни, че това е отрова за различни видове бактерии, то трябва да се замислим за опасностите, които крие и за здравето на домашния ни любимец. Само вдишването на хлор може да причини увреждане на бъбреците и стомашно-чревния тракт. Консумацията на хлор пък, води до сериозно натравяне.

Сред възможните симптоми, които ще забележите при натравяне с хлор са: кашлица, летаргия, повръщане, лигавене, диария и гърчове. Обърнете внимание на козината около устата на любимеца си – дали е избелена и мирише на препарат.

Важно е да държите всичко, което съдържа белина, извън обсега на вашето куче. Не мислете, че само защото мирише неприятно, това ще спре домашният ви любимец да поиграе с бутилката на препарата. Не забравяйте – четириногите са много любопитни животни.

кучеСнимка: iStock

Ако притежавате басейн, хлорът не трябва да притеснява кучето ви, ако е правилно разреден.

  • Етиленгликол

Гликоловите етерите обикновено се намират в универсалните почистващи препарати и течни сапуни. Понякога можете да откриете това вещество и под името „Пропиленгликол“ или „Диетиленгликол“ – всички те са токсични за вашето куче, ако се консумират. 

Гликоловите етери са свързани с увреждане на белите дробове, увреждане на бъбреците и анемия при хора и животни. 

Съществуват три етапа на отравяне с Етиленгликол:

Етап 1: (от 30 минути до 12 часа след поглъщане) - подобно на алкохолно отравяне. Вашето куче може да е некоординирано, да се лигави, да повръща или да има гърчове. Вероятно е да е жадно и да уринира по-често.

Етап 2: (12-24 часа след приема) -  Вашето куче може да изглежда по-добре външно. Вътрешно обаче все още се развиват тежки наранявания. 

Етап 3: (36-72 часа след поглъщане) - Тежка бъбречна недостатъчност. Вашето куче няма да иска да яде. Цялостният му външен вид е уморен, то се лигави, повръща, изпада в гърчове.

  • Формалдехид

Известно балсамиращо средство, използвано в погребалните агенции, то се съдържа и в някои препарати за почистване. Можем да го открием в сапуни, ароматизатори, универсални почистващи средства и дори в някои шампоани за домашни любимци. 

кучеСнимка: iStock

Формалдехидът е тежък дразнител на кожата и очите. Освен това има отрицателно въздействие върху дихателната и нервната система. EPA го определя като канцероген - което означава, че може да причини рак.

  • Четвъртични амониеви съединения

Известни също като „QUATS“ - те често се използват в омекотителите.Можете да ги откриете и в списъка със съставки на етикетите на препаратите за почистване с надпис „антибактериални“. Те могат да причинят дразнене на кожата и е установено, че са една от водещите причини за контактен дерматит при хората. Смята се, че водят и до дихателни проблеми – включително астма.

Кучетата също могат да получат контактен дерматит. Ще познаете по типични за заболяването симптоми като зачервяване и възпаление на кожата и сърбеж, мехури. На засегнатите области може да има отворени язви, големи петна без козина, а кожата отдолу е люспеста, суха и удебелена.

кучеСнимка: iStock

Въпреки че вашият ветеринарен лекар ще назначи лечение на контактния дерматит на кучето, важно е да ограничите всичко, което би могло да е потенциален дразнител. Може да се наложи да перете без омекотител или да смените марката. Друга възможност е да смесите с него малко оцет – смята се, че той неутрализира вредните химикали, съдържащи се в стандартните омекотители. 

Най-сигурният начин да предпазите домашния си любимец от случайно поглъщане или взаимодействие с някой от изброените токсини, е да държите почистващите препарати в дома си на сигурно място.

Инвестирайте в добре затварящ се шкаф или поставете механизми за заключване (подобни на тези за обезопасяване при малки деца). Така ще сте сигурни и спокойни, че дори, когато не сте наблизо, в лапите на кучето ви няма да попадне нещо, което може да е потенциално опасно за здравето му. 

 

Вижте още:

Как лесно да премахнем петно от кучешка урина от килима

7 стари детски играчки, които да дадете на кучето си

Виж още