Как да изберем храна за кучета от малки породи

кученце Снимка: iStock

К огато сте в зоомагазина или супермаркета, избирайки храна за домашния си любимец, няма как да не обърнете внимание, че независимо от вида или марката, на опаковката винаги е обозначено не за коя порода е подходяща, а за под и над колко килограма. Важно е винаги да следим този диапазон (обикновено е до 5 кг, между 5 и 10 кг и нагоре), за да сме сигурни, че купуваме точната храна, отговаряща на нуждите на косматия ни приятел.

Това правило важи с пълна сила при по-дребните породи кученца. Защо за тях е особено важно да получават гранули или консерви, съобразени с теглото им? 

кучеСнимка: iStock

Ето няколко от нещата, които да имате предвид, когато избирате храна за кучета от малки породи

Малките кучета (около и под 5 кг) се нуждаят от храна, специално обозначена и предназначена за малки породи. Характерното при нея е, че тя е високо и концентрирано съдържание на хранителни вещества. 

Dogsandcats.bg

Дребните четириноги са склонни към по-бърз метаболизъм (в съчетание с по-малките им стомаси). Поради това, че са много енергични и преработват бързо всичко, което погълнат, те се нуждаят от висококачествена, богата на хранителни вещества храна. Обикновено тя е и с по-високо съдържание на протеини, мазнини, калории и други полезни добавки, отколкото типичните храни за по-възрастни кучета.

  • Всеки килограм е от значение

Храната, подходяща за по-дребни породи кученца, е по-високо калорична. При някои от четириногите, които не са с високи енергийни нива и са склонни към наддаване на тегло, това може да има негативни последици. Защото – килограм или два отгоре при куче, което тежи общо 4 кг, може да е опасно за здравето. 

кученцеСнимка: iStock

Наднорменото тегло при по-малки кучета натоварва ставите, причинява стрес на костите и пречи на нормалната работа на вътрешните органи. Ето защо трябва внимателно да следите количеството храна, което давате на дребния си домашен любимец. Помнете – прехранването понякога може да е фатално. 

  • Специална храна за различни нужди

По-дребните породи като Чихуахуа, Йорки, Пинчер, Померан или Мини Пудел, например, могат да имат специфични нужди, които можете чудесно да удовлетворите, осигурявайки им точната кучешка храна, подходяща за малки кучета. Потърсете такава, която е насочена към здравето на кожата и козината им. 

кученцеСнимка: iStock

Някои малки кучета имат нужда от повече витамин А, линолова киселина и/или качествен протеин. Ако ги набавя чрез храната си, домашният ви любимец гарантирано ще се радва на по-лъскава козина и здрава кожа. 

  • Обърнете внимание на текстурата

Обикновено кучешката храна, която е подходяща за по-дребни породи кучета, е или под формата на пастет (смляна) или на много малки парченца. Това спомага за по-лесното дъвчене и усвояване от организма на дребните четириноги. Ако кучето ви има малки челюсти – логично то ще се затрудни да погълне по-големи парчета или късове, нали? 

Многообразието от видове и марки кучешка храна на пазара е огромно. За това и не е никак чудно, нито – необичайно, че много от собствениците на четириноги се затрудняват в избора си за това коя от тях е най-добра за косматия им другар. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Независимо дали сте решили да му давате суха или мокра храна не забравяйте – винаги следете тя да отговаря на килограмите на домашния ви любимец. За това си има причина и тя никак не е маловажна. 

 

Вижте още: 

Нуждае ли се кучето от специална храна за неговата порода

5 правила при смесване на суха и мокра кучешка храна

 

Виж още