Нуждае ли се кучето от специална храна за неговата порода

куче яде Снимка: iStock

И зборът на подходяща храна, която да осигурява перфектния баланс от витамини, минерали и полезни вещества за домашния ни любимец, не е никак лека задача. Зоомагазините, а и почти всички по-големи вериги супермаркети са пълни с различни марки, всяка от които ви уверява, че ако изберете нея – със сигурност осигурявате на кучето си дълъг и здравословен живот. 

На пазара можете да откриете дори храни, които са специфично разработени за конкретна порода четириноги. Създателите им твърдят, че формулата им е така конструирана, че да отговаря точно на здравните нужди на тези четириноги, за които е предназначена. Няма как да не си зададете въпроса – ако дадена марка ядене е съобразено с генетичния състав на кучето ми – дали тя не е правилният избор?

За съжаление, специфичните за определена порода храни за кучета са в по-голямата си част маркетингов трик и нямат солиден научен гръб зад себе си, който да ги подкрепя. 

Dogsandcats.bg

Все още няма достатъчно изследвания или проучвания, които да определят с точност разликата в хранителните нужди на различните породи четириноги. Метаболизмът на кучета от дребни породи, например, е много по-различен от този на по-едрите им събратя, но е малко вероятно хранителните нужди на едно Йорки да са много по-различни от тези на Ши Тцу, например. 

куче ядеСнимка: iStock

Ще помогне ли специалната храна на моето куче?

Храната за кучета, която е насочена към една определена порода четириноги, не е непременно вредна. Освен, разбира се, чисто във финансов план за вас, тя най-вероятно е правилно изчислена спрямо хранителните изисквания на вашия любимец, въз основа на възрастта, размера и здравните му нужди. 

Нека разгледаме, например, една едра и популярна порода като Голдън ретривър. Сравнително характерно за породата е представителите й да развият ставни заболявания, ако им давате храна с твърде високо съдържание на калории и калций. За това е много важно да осигурите на кучето подходяща диета, която да помогне на костите му да се развият правилно. Въпреки всичко изброено обаче, няма полза от храненето със специфична храна за Голдън ретривъри пред това да давате на животното висококачествена храна за четириноги от едри породи. 

куче ядеСнимка: iStock

Ако направите сравнение между марката, която е само за Голдън ретривър и тази, специфично разработена за Лабрадор ретривър, няма да откриете разлики в критичните им хранителни компоненти. 

Храната, разработена специално за Дакели е друг добър пример. На нейната опаковка се твърди, че диетата на животното следва да съдържа съставки за насърчаване на трупане на телесна маса, което ще ви помогне да предотвратите заболявания, свързани с гърба. 

На теория това може и да изглежда като добра идея – факт е, че удължената структура на тялото на Дакела предразполага животното към наранявания на гърба, които могат да доведат до парализа. Няма обаче нищо изключително, което да трябва да включите в диетата на животното за въпросната цел. Напротив – голяма част от собствениците на Дакели избират висококачествена храна с формула, подходяща за малки породи и стриктно следят любимците им да не напълнеят. И този подход е също толкова ефективен като превенция срещу заболяванията на гърба. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Не подхождайте с нереалистични очаквания

Специфичните за породата храни за кучета стават проблем и за ветеринарните лекари, тъй като голяма част от собствениците на четириноги очакват твърде много от тях. Да кажем, че Пудел развива стомашно-чревни проблеми от подобна храна, формулирана специално за породата. Това изисква смяна на диетата и може би дори – терапевтично меню, за да се справи животното със специфичния здравословен проблем. 

зоомагазинСнимка: iStock

Някои собственици обаче, може да не са склонни да сменят храната на любимеца си, защото са останали с убеждението, че тъй като тя е специално за Пудели, то съдържа съставки, които ще поддържат животното здраво през целия му живот. 

Ако не по порода, как да избера храната на кучето си?

Когато избирате храна за домашния си любимец, трябва да се фокусирате върху избора на висококачествена и надеждна марка, чиито продукти отговарят на жизнения етап (възрастта), размера и нуждите на вашето куче. Тези три фактора са далеч по-важни при избора на храна за животното, отколкото породата му. 

Не сте сигурни откъде да започнете? Консултирайте се с ветеринарния си лекар. Той ще сподели (на база опита си), коя според него диета би работила най-добре за нуждите на вашия домашен любимец. Това е най-сигурният и безопасен начин, чрез който да дадете на кучето си дългия, щастлив и здравословен живот, който то заслужава. 

 

Вижте още:

Как да изберем подходяща кучешка храна

Виж още