6 породи кучета, известни с упорития си нрав

Дакел Снимка: iStock

В разнообразния кучешки свят, където черти като лоялност, интелигентност и послушание често определят перфектния домашен любимец, съществува една очарователна подгрупа от породи, известни с това, че са въплъщение на една доста различна характеристика: инат. 

Тази черта, често погрешно тълкувана като липса на интелигентност, е знак за независима и волева натура. Но и не само.

По-упоритите четириноги обикновено имат свои идеи за това как трябва да се случват нещата и не винаги са склонни да изпълняват команди без основателна причина (поне от своя гледна точка).

Dogsandcats.bg

Въпреки че тези им личностни характеристики правят правят обучението им известно предизвикателство, те добавят и чар към уникалната им личност. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме шест породи кучета, известни със своя упорит нрав. Вниквайки в причината зад него, можем да научим повече за тяхната уникална природа начините, чрез които да се справим с независимия им дух.

Сибирското хъски е известно не само със зашеметяващия си външен вид и безгранична енергия, но и със своята упорита жилка. Първоначално отглеждани да теглят шейни на дълги разстояния, тези кучета са свикнали да мислят самостоятелно и да вземат решения, често абстрахирайки се от човешките команди. Тази им независимост често може да се приеме за инат, особено в домашни условия. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Хъскитата притежават силна интелигентност и игрив характер, което означава, че могат бързо да се отегчат от повтарящи се задачи и команди, които смятат за безсмислени. Обучението им изисква търпение, последователност и креативност. Можете да опитате да превърнете уродите в игри, за да задържите интереса на животното. Волевата природа на Хъскитата, съчетана с физическата им издръжливост, изисква собственик, който може да зададе твърди граници или достатъчно умствена и физическа стимулация.

Булдозите са толкова упорити, колкото и харизматични, с подчертано непринудено отношение към живота, което понякога може да се превърне в откровен инат. Упоритата жилка на тези порода често намира израз в нежеланието им да се ангажират с дейности, които смятат за безинтересни или твърде напрегнати. 

Характерно за Булдозите е, че обичат да се излежават наоколо и предпочитат това занимание в пъти повече, отколкото да изпълняват команди или да участват в тренировки. Особено ако не виждат незабавните ползи (наградите) от действията си. 

английски булдогСнимка: iStock

За да си спечелите сътрудничество в Английски булдог, ще ви е необходимо търпение, нежен, но последователен подход и правилна мотивация (често под формата на лакомства). Въпреки упоритостта си, тези четириноги са невероятно привързани и лоялни, което ги прави предпочитани семейни домашни любимци. Те просто изискват малко допълнително разбиране и креативност при дресурата.

Дакелите, с техните отличителни дълги тела и къси крачка са известни с упорития си на моменти нрав. Първоначално отглеждани за лов на язовци, независимостта е сякаш заложена в ДНК-то им – черта, която е от съществено значение за куче, което трябва да вземе решение за част от секундата под земята. 

ДакелСнимка: iStock

Безстрашни и целеустремени, Дакелите често отстояват позицията си с такъв плам, че погледнато отстрани, това може да се оприличи на упоритост. Обучението на тези четириноги изисква последователност, търпение и разбиране на силния им стремеж към плячка. Положителните техники за подсилване работят най-добре, тъй като Дакелите могат да бъдат чувствителни и да не реагират добре на по-суров тип дресура. 

Джак Ръселите са малки по размер, но притежават безгранична енергия и несломим дух, което често ги етикетира като упорити. Развъждани за лов на лисици, тяхната интелигентност и безмилостен стремеж са решаващи черти, обуславящи ловната им натура. Високите енергийни нива и решителност обаче, прави обучението на тези териери истинско предизвикателство. Към това добавяме и, че Джовете се отегчават лесно и винаги са в търсене на нещо по-вълнуващо за правене. 

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

За да постигнете успех в дресурата, трябва да направите тренировките разнообразни и увлекателни. Целта ви е да задържите вниманието на животното максимално дълго. И това отново не е гаранция, че вашият Джак няма да реши, че има нещо далеч по-забавно за правене! Въпреки че се разсейват лесно, тяхната интелигентност ги прави способни да научат широк набор от трикове и команди – стига да виждат стойността в това. 

Упоритата жилка на Джак Ръселите изисква собственик, който е решителен и креативен като тях. Това ги прави подходящи за активни семейства и хора, които споделят страстта и динамиката на живота, които тези териери имат. 

Ши Тцу първоначално са отглеждани като компаньони за китайските кралски особи. Представителите на породата са известни със своята привързана природа и красива, развяваща се козина. Въпреки това, под очарователната им външност се крие силен, понякога упорит темперамент. Този инат може да се прояви като избирателност при слушането и възприемането на команди или непринудено отношение към обучението.

ши тцуСнимка: iStock

Тъй като са развъждани за компания (и глезене), а не като работни кучета, това обяснява донякъде тяхното понякога странно отношение към подчинението. 

Обучението на Ши Тцу изисква търпение и нежен подход, тъй като те реагират добре на положително подсилване и могат да бъдат чувствителни към по-груби корекции. Въпреки упоритите си прояви от време на време, тези дребосъци са дълбоко лоялни и са отлични другари. 

Бигълите са известни с невероятното си обоняние и способности за преследване – черти, които ги правят отлични ловни кучета. Същите тези качества обаче, могат да доведат до забележима упорита жилка, когато става въпрос за обучение за послушание.

Бигълите лесно се разсейват от интересни аромати и може да изберат да следват носа си, а не командите на стопанина си. Обучението им изисква разбиране на мотивацията зад конкретните действия на животното и стимулиране на обонянието (под формата на игра), за да се насърчи послушанието. 

БигълСнимка: iStock

Бигълите са силно мотивирани от храна, което може да бъде полезен инструмент при обучението. Но е важно това да се балансира с упражнения, за да се предотврати наддаване на тегло. Въпреки че понякога се водят по себе си, игнорирайки стопанина си, Бигълите са весели, дружелюбни кучета, тясно свързани със семейството си.

В заключение, макар упоритостта да представлява известно предизвикателство при обучението, разбирането и търпението могат да превърнат тази черта в свидетелство за интелигентността и независимостта на дадена порода. С правилния подход всички тези кучета могат да бъдат не само любящи и лоялни спътници, но и отдадени партьори в различни дейности. Възприемането на упоритостта им като част от чара и неповторимата им личност, може да подсили връзката ви с животното.

 

Виж още