Как да изведем навън куче, което мрази дъжда?

куче дъжд Снимка: iStock

С лучвало се е на всеки - треперейки, в относително уютното убежище на входната врата, да се опитваме да убедим домашния си любимец да излезе и да свърши работите си навън под проливния дъжд. Ако картинката ви звучи позната, то вероятно добре знаете, че

няма по-достоен противник от куче, което мрази дъжда, мрази да се мокри и като цяло – би предпочело изобщо да не излиза, когато навън вали.

куче дъждСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

„Има различни причини защо кучетата не обичат да излизат под дъжда, но вероятно в основата на всички тях е това, което спира и нас – просто не е приятно!“, споделя д-р Бони Бийвър, професор в Тексаския университет пред Американския киноложки клуб. „Ние имаме предимството да можем да използваме чадъри и дъждобрани, за да предпазим главата и лицето си от дъждовните капки. Четириногите ни другари обаче няма как да го направят“, допълва още специалистът.

куче дъждСнимка: iStock

Съвети за нежелани дъждовни разходки

Първо, не бива да предполагате (просто, защото това не се случва!), че щом изведете кучето си навън, то, виждайки проливния дъжд, ще свърши работите си бързо. Погрешно е да смятате и, че ако пуснете животното в двора само, то ще отиде до тоалетна, а след това доброволно ще се прибере. Всъщност, това са две от най-често срещаните грешки, които собствениците допускат. Не бъдете с нереалистични очаквания, а се подгответе, че ще се наложи самите вие да се намокрите, докато преминете през целия процес заедно с най-добрия си приятел. Освен това:

  • Изведете домашния си любимец на повод с голям чадър;
  • Дръжте чадъра над кучето, а не над себе си;
  • Дайте време на домашния си любимец (както обикновено), за да свърши нуждите си;
  • Бъдете щедри с лакомствата и похвалите;
  • Ако има защитена зона с дървета или навес, опитайте да използвате това място – шансът кучето ви да се облекчи там е по-голям.

куче дъждСнимка: iStock

Бихте могли да сложите на питомеца си дъждобран, но Бийвър добавя: „Нещото, което кучетата не обичат да мокрят, е главата им“. 

Десенсибилизиране към вода

Свикнете кучето си с усещането за вода, като го изведете до тоалетна, след като сте напоили моравата, например. Можете да дадете лакомство на животното или да поиграете в близост до пръскачка или с градинския маркуч. Всичко това ще създаде положителни асоциации с усещането за мокър терен.

Ако кучето ви отказва да излезе навън, не му давайте възможност да свърши нуждите си вътре. Вместо това правете опити за успешна разходка на всеки 20 минути до час. За по-малките кучета, които обичат да бъдат носени, можете първо да опитате да вдигнете животното и да го пуснете директно навън на улицата. 

куче дъждСнимка: iStock

Полагане на основите

Доброто първоначално обучение и усвояване на хигиенни навици е задължително условие, за да върши кучето ви работите си навън, без значение от метеорологичните условия. Ако действително сте отчаяни обаче, обмислете използването на пелени, за да избегнете инциденти. 

Не забравяйте за упражненията

Кучетата се нуждаят от ежедневните си упражнения и почивка за тоалетна, независимо от времето навън. Има различни начини да се забавлявате с домашния си любимец на закрито! 

куче дъждСнимка: iStock

Ето и някои идеи: 7 начина да се позабавлявате с кучето си на закрито

 

 

Виж още