Как да накараме кучето да мирише добре без да го къпем

куче къпане Снимка: iStock

В ашето куче е най-добрият ви приятел, най-любимият член на семейството и най-близкият ви спътник. И макар понякога четириногото да е малко миризливо, на нас често не ни прави впечатление. А, когато някой ни каже, че в дома ни „мирише на куче“ сме склонни да приемем тази забележка с леко пренебрежение. В крайна сметка – човекът, от когото тя идва явно няма щастието да отглежда домашен любимец, какво ли разбира. Нали?

Въпреки че вие самите сте свикнали с аромата на косматия си другар, ако той мирише, то това зловоние може постепенно да си проправи път навсякъде в дома ви. Защото, макар и кучетата да не ухаят зле в общия случай, те имат невероятната способност да откриват най-мръсните и прашни места, а след това – да се въргалят в тях. Да не споменаваме умението им да откриват мъртви животни и други „обонятелни наслади“ и да се търкат в тях.

кучеСнимка: iStock

Ако това поразително напомня поведението на вашето куче – не се притеснявайте, не сте сами! И тук идва добрата новина – дори и да нямате продукти като шампоан под ръка, има няколко начина, по които можете да върнете нормалното ухание на вашето миризливо животинче. 

Dogsandcats.bg

Използвайте възможните алтернативи в банята 

С малко креативност и препарат за почистване на мазнини можете да накарате домашния си любимец да мирише страхотно за нула време, без всъщност да се налага да го къпете. 

Бебешките кърпички или мокрите кърпи за домашни любимци също могат да ви помогнат в освежаването на външния вид на четириногия ви другар. 

Липса ви вода и време? Все пак можете да „изкъпете“ кучето си като му направите суха вана. За целта ви е необходима шепа царевично нишесте, което ще ви служи вместо сух шампоан. Всичко, което трябва да направите е да го нанесете по козината на вашия домашен любимец чрез масаж. Ще се изумите как нишестето обира част от неприятната миризма. 

кучеСнимка: iStock

Почистете ушите на вашето куче

Ушите на четириногите могат да станат особено миризливи, ако не ги почиствате редовно. Сложете малко бебешко олио върху памучен тампон и внимателно избършете вътрешността на ухото на домашния си любимец като работите отвътре – навън. Важно е да бъдете много нежни и внимателни при този процес, тъй като ушите на животното са много чувствителна зона. Ако миризмата продължава дори и след процедурата или ви изглежда, че има необичайно раздразнение/зачервяване в ушите на кучето, не губете време да си уговорите час при ветеринарен лекар.

куче къпанеСнимка: iStock

Почистете леглото и одеялото му

Ако се замислите за момент, вашето куче прекарва много време в легълцето си, нали? Или удобно увито в мекото си одеяло?

Поддържането на тези зони чисти може да подобри цялостния аромат на животното. За това – уверете се, че ги перете редовно, особено през пролетта/есента, когато навън е по-мръсно и кално. 

Четкане, четкане и пак четкане

Редовната и правилна грижа за козината на домашния ви любимец включва регулярно четкане или ресане с подходящ за козината му уред. По този начин успешно премахвате мъртвите косъмчета и полепналата прах и мръсотия, като междувременно правите козината по-сияйна и красива. 

куче къпанеСнимка: iStock

Един съвет от нас: Купете си от близкия зоомагазин спрей за разресване на домашни любимци. Освен че ще направи кожухчето на кучето ви още по-сияйно, повечето такива продукти за грижа ухаят чудесно и свежо. Така че – един вид му слагате малко парфюм. 

Редовното разресване и ако се налага – подстригване на определени области, има още една голяма полза. Това ви дава шанс да прекарате известно време с животното, през което то стои сравнително мирно. Използвайте го, за да инспектирате за кърлежи, рани и други потенциални кожни раздразнения. Не забравяйте, че колкото по-рано ги откриете, толкова по-добре. 

куче къпанеСнимка: iStock

Вижте още: 

Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

5 домашни помощника в грижите за козината на кучето

Виж още