Как да накараме кучето да спи в собственото си легло: 10 експертни съвета

куче спи легло Снимка: iStock

Н якои кучета обичат да дремят на пода. Други отказват да спят, освен ако не са се разположили удобно в леглото ви. А има и такива, които предпочитат да дремват сладко на дивана в хола ви. Но какво да направите, ако току-що сте купили ново скъпо легло за домашния си любимец, а той видимо не изглежда дори малко заинтересован от него?  

Можем ли да насърчим четириногия си другар да спи в собственото си легло? Абсолютно! Да, възможно е да отнеме време, търпение и отдаденост, но е съвсем постижимо. Продължете да четете, за да научите повече!

куче стопанин леглоСнимка: iStock

10 експертни съвета как да накараме кучето да спи в собственото си легло

  • Поставете основни правила

Колкото и да обичаме нашите кучета, понякога сладкият им навик да спят на леглото ни се превръща в неудобство. Така че, първото нещо, което трябва да направите, е да решите дали искате спалнята ви да е разрешена или забранена зона. Голяма част от стопаните на домашни любимци нямат против косматите им другари да скачат на леглото им, стига това да не се случва всяка вечер, докато други предпочитат да са сами през нощта.

Dogsandcats.bg

Последователността е най-важното нещо при обучението на кучето ви. Така че, ако искате да си дремвате спокойно – вие в своето, а домашният ви любимец – в неговото легло, важно е да се уверите, че животното разбира, че достъпът до спалнята ви е ограничен. В никой случай не казваме, че трябва да се държите грубо с кучето си, напротив! Започнете бавно да прилагате новите домашни правила и бъдете еднакво търпеливи, решителни и насочващи.

куче стопанин леглоСнимка: iStock

  • Инвестирайте в легло с първокласно качество

Идва време да изберете леглото. Някои кучета харесват, когато главите им са леко „повдигнати“. Възрастните четириноги или домашни любимци с проблемни стави биха се чувствали по-удобно на ортопедично легло. Размерът, формата и твърдостта също имат значение, разбира се. Консултантът в близкия зоомагазин може да ви помогне в избора, но би било добре предварително да знаете какво търсите.

  • Помислете къде да сложите леглото

Повечето стопани на домашни любимци предпочитат кучетата им да спят до тях (например на пода, на няколко метра разстояние). Или, ако предпочитате, можете да поставите леглото на питомеца си във всекидневната. В идеалния случай, най-добре е то да е в стаята, където животното прекарва по-голямата част от деня си, докато е будно. Така ще му бъде по-лесно просто да се настани в него и да релаксира, когато се почувства изморено.

куче спиСнимка: iStock

Дръжте го далеч от прозорци и източници на топлина. Освен това се уверете, че няма да се спънете в него, когато отивате до тоалетната посред нощ. 

  • Примамете кучето с любимите му играчки

Кучето ви се колебае относно новото си легло? Можете да го направите възможно най-привлекателно, като поставите в него някои от любимите играчки на животното. Освен това не забравяйте, че вашият аромат е най-любимото нещо за косматия ви другар. Ваша стара ваша тениска или друга дреха би направила новото легло на животното по-познато. 

  • Оставете кучето да подуши леглото

В този момент просто трябва да дадете възможност на кучето да се запознае с новото си легло според неговите условия. Най-вероятно подхвърлените вътре играчки, лакомства или стара ваша дреха ще пробудят достатъчно любопитството му. Дори и да е малко сдържано, ако кучето ви започне да го души, значи сте на прав път!

  • Включете специална команда

И така, как да накарате кучето да си легне? Чрез използване на специална команда, разбира се! Бъдете кратки и точни, като „В леглото!“ или „На място“. Изборът на насока е ваш, най-важното отново е последователността. Направете всичко възможно, за да сте сигурни, че домашният ви любимец е отпуснат и готов да следва командата ви. 

куче спиСнимка: iStock

  • Не пестете лакомствата

Не забравяйте да хвалите и давате лакомства на кучето си всеки път, когато сам отиде и се настани в леглото си. По този начин животното ще започне да прави връзка между новото си местенце и нещо хубаво. 

  • Поддържайте обучителните сесии кратки

Колкото по-кратки са тренировъчните сесии, толкова по-лесно кучето ви ще свикне с новото си легло. Знаем, че ви се иска да забързате някак процеса, но това рядко работи. Дори напротив – може да изнервите и себе си, и животното. А това е нещо, което не искате да се случва. 

И още нещо: никога не използвайте новото легло като средство за наказание. Това не само ще накара косматия спътник да се почувства зле, но и ще създаде грешни образи и асоциации. И нищо чудно на следващия ден, когато се приберете от работа, да намерите леглото разкъсано. 

куче спиСнимка: iStock

  • Направете старото място за спане непривлекателно

Ако ви е трудно да убедите кучето си да се отпусне в новото си легло, една леко драстична мярка може да ви е от полза. Например, винаги можете просто да приберете старото му легло или да заключите вратата на спалнята си. Бъдете подготвени обаче, че тази стъпка може да доведе до лай и недоволство от страна на питомеца ви. Пръскането с лимонов сок, оцет или черен пипер също може да помогне, тъй като четириногите мразят тези миризми и те им действат отблъскващо.

  • Обсъдете го с ветеринарния си лекар

За да сте сигурни, че всичко с домашния ви любимец е наред и той не изпитва болка, свържете се с ветеринарния си лекар. Специалистът ще ви каже дали има нещо, за което да се тревожите или не. Визираме депресия, тревожност при раздяла, слаби стави или нещо по-сериозно. Винаги е по-добре да играете на сигурно.

куче леглоСнимка: iStock

Вижте още:

Безопасни ли са затоплящите се легла за кучето ни

Виж още