Как да направите празниците по-забавни за кучето си

куче Коледа Снимка: iStock

З имните празници са най-прекрасното време от годината, което може да стане още по-забавно, когато имате куче! Коледите, които празнувате с домашните си любимци са сред най-хубавите, които ще имате – запомнете това от нас!

Разбира се, дали всичко ще бъде толкова чудесно, зависи и от начина, по който отбелязвате самия празник, както и на какъв етап се намира питомецът ви в живота си. Защото нека си го признаем – има голяма разлика между кутре и възрастен, когато става дума за емоционална зрялост и енергийни нива.

куче КоледаСнимка: iStock

Кученца

Малките кученца и празниците сякаш са създадени, за да вървят заедно и да се допълват. Или поне така изглежда! Кутретата могат да причинят доста проблеми по време на тържествата, за това наблюдавайте внимателно косматия ви другар и бъдете нащрек за тези лудории:

Dogsandcats.bg
  • Дъвчене и преглъщане

Кутретата имат силната нужда да гризат неща, като често не са никак придирчиви – в устата им могат да попаднат подаръци, коледни звезди, декоративни статуетки, гирлянди... Понякога светещите лампички и удължителните кабели са сред основните цели на четириногите, тъй като мигащата им светлина ги привлича. 

Някои кутрета просто обичат да дъвчат нещо, докато други – директно го поглъщат. Не забравяйте, че това освен досадно, е и потенциално опасно за животното. За това, когато е възможно, блокирайте достъпа на кутрето до подаръците и празничната ви декорация. 

куче КоледаСнимка: iStock

Помнете, че дори кученце, което се справя добре с обучението, може да допусне повече грешки от обикновено, благодарение на всички разсейвания и промени в обичайната му рутина, които се случват около празниците. По-честите разходки и максимално придържане към графика – всичко това ще ви помогне да поддържате обичайното темпо на четириногото.

Зрели кучета

Докато вашето кученце стане възрастен, то ще е надраснало голяма част от непослушното си поведение на кученце. По-малко вероятно е то да дъвче вашия пластмасов Рудолф, да глътне шапката на Дядо Коледа или да се опита да маркира коледната елха, например. Въпреки това все още е добре да го държите под око, като постепенно започнете да се отпускате и действително да се наслаждавате на новите традиции, които създавате заедно.

куче КоледаСнимка: iStock

Можете, например, да посветите време в това да научите кучето си какво представляват подаръците. Всичко, което трябва да направите, е просто да опаковате няколко, предназначени специално за него. Когато настане време всички членове на семейството ви да проверят какво има за тях пот елхата, повикайте и животното. Редувайте се да отваряте пакети, предназначени за него, докато го насърчавате и не след дълго четириногото ще се отпусне и само ще започне да къса хартията им. Просто се уверете, че той знае, че има право да отваря подаръци само когато му кажете да го направи. 

Ето няколко лесни за опаковане подаръци, на които вашето възрастно куче ще се зарадва:

  • Тенис топки
  • Плюшени играчки, които издават звуци
  • Въжени играчки
  • Играчки със скрито лакомство
  • Кучешки бисквити

Един съвет от нас: Не давайте твърде много подаръци на животното наведнъж, за да не го объркате или превъзбудите. Ограничете количеството до два или три. Помнете – кучетата са като децата, когато става въпрос за отваряне на подаръци. Те бързо забравят този, който току-що са отворили, след като започнат следващия!

куче КоледаСнимка: iStock

  • Кучета, млади по душа

По-възрастните ни домашни любимци също ще оценят малко допълнително внимание по празниците! Бъдете креативни при избора на подаръци и се придържайте към правилото да не затрупвате косматия си другар с тях, за да не се ентусиазира прекалено. 

Една идея от нас: С напредването на възрастта на домашните ни любимци все по-често се замисляме за деня, в който скъпото ни четириного другарче вече няма да е до нас. Защо не използвате момента, за да увековечите другарчето си – било то чрез забавна снимка под елхата или, защо не – с истинска картина от художник. Много млади таланти се занимават с рисуване на домашни любимци и няма да ви е никак трудно да откриете някой, който да създаде маслена, акрилна или акварелна картина на вашето куче. За да е винаги някъде около вас и да го помните. 

куче КоледаСнимка: iStock

Вижте още: 

Да направим Коледа безопасна за кучето ни

5 начина да поглезите кучето си по празниците

 

 

 

Виж още