Как да научите кучето си да ходи до тоалетна в сняг или дъжд

kуче сняг Снимка: iStock

А ко кучето ви има навика „да стиска“, когато времето навън е лошо, то знаете колко неприятно и притеснително може да бъде това. Много домашни любимци променят навиците си за тоалетна, когато вали сняг или дъжд, особено силно, или когато е твърде студено за техния вкус. Въпреки че в началото това може и да не изглежда като нещо особено притеснително, да имате у дома четириного, което отказва да излезе, за да свърши нуждите си, може да доведе до инциденти в къщата ви. Да не говорим, че самото животно няма да се чувства добре. 

куче дъждСнимка: iStock

Ако всичко до тук ви звучи познато, предлагаме ви няколко съвета, с които ще помогнете на косматото си другарче да отиде по малка и голяма нужда – въпреки лошото време. 

  • Разберете основния проблем

Кучетата отказват да отидат до тоалетна при лошо време поради много причини, включително – личност, размер, възраст и вид на козината. Разбирането кой фактор влияе на вашия питомец, ще ви помогне да намерите най-лесното решение. 

Dogsandcats.bg

Когато навън вали пороен дъжд, например, всичко изглежда различно. И мирише, и се усеща различно от страна на четириногото. Може да е хлъзгаво или на животното да му харесва възглавничките на лапите му му да се мокрят отдолу, защото му става студено, например.

kуче снягСнимка: iStock

„Някои кучета, особено тези с по-малки лапи или тънка козина, могат да бъдат по-чувствителни към студеното време, коментира сертифицираният професионален треньор на кучета Бранди Баркър, собственик на Barker Behavior пред PetMD. „Когато температурата навън падне, за тези четириноги става особено стресиращо да са навън. И това води до така нареченото от дресьорите „изключване“, което означава, че животното не може да се движи, нито да прави нищо, свързано с обичайната си рутина навън“, коментира още Баркър.

  • Почистване на пространство

Когато кучетата се научат къде да уринират и дефекират, те създават асоциации с цялата среда наоколо, включително и с усещания като допир на трева, камъни или мъх под лапите си, споделя Баркър. Когато тези повърхности са мокри, изключително студено или незабележими поради сантиметри сняг, пейзажът се чувства различен и това причинява на животното объркване.

kуче снягСнимка: iStock

Един от начините да помогнете на питомеца си да отиде до тоалетна въпреки влошените метеорологични условия, е да създадете обстановка, възможно най-близка до това, с което животното е свикнало. Например, можете да почистите малко пространство в двора си, така че кучето да вижда и усеща тревата под себе си. Още по-добре – ако това е обичайното място, където то върши нуждите си.

  • Определете конкретно място за баня

Един от начините да се преборите с отказа на кучето си да излезе навън, е да го свикнете с определено място за тоалетна, когато времето е по-приятно. Ако водите домашния си любимец на едно и също място, където да свърши нуждите си, той в крайна сметка ще направи връзката. А след това, когато вали дъжд и сняг, можете да се отправите към същата локация, за да задействате тази асоциация. 

куче дъждСнимка: iStock

Освен това, кучетата обичат да маркират там, където и други преди тях са го правили. Инстинкт, който в случая ще ви бъде полезен. 

  • Пригодете го за времето

Свикнете кучето си с всякакви метеорологични условия още, докато е малко. Извеждайте го в снега, когато вали дъжд и добавете към рутината му игри, с които да разнообразите разходката в лошото време.

Когато навън е студено, особено при стопаните на късокосмести кучета, облеклото е задължително. Ако никога до момента животното не е носило пуловер или яке, въвеждането на дрехите трябва да се случи постепенно и то не непосредствено преди разходката.

куче дъждСнимка: iStock

  • Превърнете го в положително изживяване

Ако успеете да накарате кучето си да отиде до тоалетна навън при лошо време, постарайте се то да разбере, че сте изключително доволни от него. Наградете го с лакомство с висока стойност (не такова, което яде през цялото време!), като е важно да го направите непосредствено след като уринира или дефекира. Така питомецът ви ще направи връзката, че щом отиде до тоалетна, това е равно на лакомство.

И накрая – важно е самите вие да се постараете да сте максимално спокойни. Опитайте се да избягвате поведение, което би стресирало допълнително домашния ви любимец и би го накарало да намрази цялото преживяване още повече. Вместо да бъдете нервни, поемете дълбоко въздух и избягвайте нетърпеливи жестове (които, нека си признаем, често са неминуеми), докато чакате животното да отиде до тоалетната. 

куче дъждСнимка: iStock

Да, знаем добре, че никой не обича да стои на мразовития вятър и дъжд, докато чака кучето си да се изпикае. Но добавянето на допълнително напрежение и негодувание няма да помогне и не е полезен ход, когато кучето ви се бори да разбере какво искате от него да направи.

Вижте още: 

4 oпасности за кучето ни в дъждовно време

Какво да правим ако кучето ни мрази дъжда

 

Виж още