Как да осигурим комфорта на кучето през зимата без допълнително отопление

куче студ Снимка: iStock

З имното време може да бъде доста непредсказуемо, а в някои особено мразовити дни всеки собственик на домашен любимец несъмнено се чуди кой е най-добрият начин да осигури топлина на кучето си. 

Как да стоплим кучето си в особено мразовит ден?

Ето някои идеи, които ще ви помогнат без помощта на средства като допълнителни печки, климатици или нагряващи се постелки, да поддържате комфорта на косматия си другар през особено студените дни.

  • Стойте на закрито

Когато температурите навън са екстремно ниски, най-добре е да се въздържате от дълги разходки с домашния си любимец. Нека излизанията са кратки – главно, за да свърши животното нуждите си. 

куче студСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Фокусирайте топлината

Опитайте се да затворите всички стаи, които нямате намерение да използвате (и съответно, отоплявате) и минимализирайте зоните в дома си, където да поддържате постоянна температура.

  • Дръжте палтото, якето и ботушите под ръка

Ако ви се наложи да изведете кучето си на разходка, когато навън при екстремно ниски температури, добре е да имате допълнителни слоеве дрешки, с които да го стоплите. 

куче зимаСнимка: iStock

  • Осигурете му допълнително одеяло

Осигурете на домашния си любимец допълнителни одеяла и слоеве, в които да се свие. Кучето ще използва топлината на собственото си тяло, за да си направи нещо като топла бърлога, поддържайки зоната по-топла. 

  • И много храна и вода

По-студеното време означава, че на домашния ви любимец ще му е необходимо да изгори повече калории, за да се стопли. Уверете се, че кучето ви има достъп до прясна вода и достатъчно храна, за да навакса загубите си. 

куче зимаСнимка: iStock

  • Поставете изолация, където е възможно

Изолацията с пенокартон, поставена между вътрешната и външната стена ще помогне да задържите по-добре топлината в дома си, а като бонус – и да намалите външните шумове. 

куче студСнимка: iStock

  • Проверете камината си

Домът ви има камина, която не сте палили отдавна? Ако е така, сега може би е перфектният момент да я почистите и вкарате в употреба. Уверете се, че разполагате с предпазен екран за домашния си любимец. 

  • Пестете енергия

Ако ви налегне скуката, дейностите на закрито безспорно са абсолютна необходимост. Играчките и пъзелите ще осигурят на домашния ви любимец достатъчно умствени и физически упражнения.

куче студСнимка: iStock

Сезонът на кучешките настинки

Ако забележите драматични промени в поведението или външния вид на вашето куче, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. Запознайте се и с признаците на хипотермия и измръзване при четириногите. 

Вижте още:

Защо кучетата обичат да подремват пред камината

7 митове и факти за палтата и зимните дрешки за кучета

Виж още