Как да почистим лапите на кучето си след разходка в дъжда

куче дъжд Снимка: iStock

Т ози сценарий е добре познат на всеки собственик на куче. Домашният ви любимец се наслаждава на разходката си в дъжда, а щом се приберете у дома, навсякъде се появяват мокри, мръсни отпечатъци от лапи. Почистването на лапите на домашния ви любимец след мокра разходка може да отнеме само няколко минути, но ще ви спести цялата тази бъркотия! 

Защо трябва да почистваме лапите на кучето си след разходка

По време на разходка по лапите на домашния ви любимец могат да полепнат различни масла, бактерии, пестициди или паразити. След това тези вредни вещества попадат в дома ви. А по-лошото е, че косматият ви другар често облизва лапите си, което означава, че той може да погълне тези токсини, което да доведе до потенциални здравословни проблеми като разстроен стомах или инфекции. 

куче дъждСнимка: iStock

Как да почистим лапите на кучето си след разходка

Почистването на лапите на кучето ви е доста лесен процес, който изисква някои основни инструменти, търпение и нежно докосване. 

Dogsandcats.bg

Всичко, което ви е нужно са мека кърпа, леген и подходящ за домашни любимци почистващ продукт (сапун или шампоан). При нужда – малка четка или по-груба кърпа за по-упорити замърсявания. 

Като начало, пригответе почистващия разтвор. Напълнете легенчето с хладка вода и сложете в нея малко подходящ за кучета почистващ продукт. 

куче дъждСнимка: iStock

Поставете лапите на кучето си във водата и внимателно ги раздвижете нагоре-надолу, за да падне цялата полепнала по тях мръсотия. Ако е необходимо, изтъркайте. Бъдете нежни, за да избегнете причиняване на дискомфорт или нараняване.

Изплакнете обилно. Уверете се, че сте отмили целия сапун от лапите на животното, за да предотвратите раздразнение и сухота.

Изсушете лапите. Използвайте мека кърпа и се уверете, че сте минали с нея навсякъде. Влагата, задържана между пръстите на краката на кучето ви, може да доведе до гъбични или бактериални инфекции.

куче дъждСнимка: iStock

И накрая, не забравяйте, че винаги е добра идея да превърнете почистването на лапите на питомеца си в положително преживяване. Можете да наградите четириногия си другар с лакомство или похвала след като сте приключили с почистването, за да оставите у него положителни асоциации. 

Бърз съвет

Понякога, когато не разполагате с време да почистите с вода лапите на домашния си любимец след дъждовна разходка, можете да използвате бебешки кърпички или влажна кърпа. 

куче дъждСнимка: iStock

Важно е да почиствате лапите на кучето си – за неговото здраве, а и за чистотата на колата и дома ви. Калта може да съдържа бактерии или паразити, а засъхнала тя може да раздразни кожата на косматия ви другар. Поддържайки ги сухи и здрави, предотвратявате замърсяване или случайно поглъщане на токсини.

Вижте още: 

8 съвета при грижата за лапите на кучето ви

Какво да правим, ако кучето ни има счупен нокът

 

 

Виж още