8 съвета при грижата за лапите на кучето ви

куче лапи Снимка: iStock

В ашето куче използва лапите си, за да ходи, тича, играе, да се разхожда или просто – най-общо казано, за да се придвижва. За това е важно да полагате необходимата грижа за тях – за да защитите домашния си любимец и да му осигурите комфорта, който заслужава. 

Възглавничките на лапите на четириногия си другар имат основна роля и вършат най-много работа, като абсорбират удара и натиска при ходене, изолират от топлина и студ, както и осигуряват опора, когато животното се движи по неравен терен. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За да сте максимално полезни на вашия космат приятел и да му осигурите най-добрата възможна грижа за лапите – предлагаме ви 8 съвета, които ще ви помогнат в това, задължително за всеки отговорен стопанин на четириного, начинание. 

  • Следете за дъвчене и облизване

Ако едно куче ближе или дъвче подложките на лапите си, в повечето случаи това е знак, че там има някакъв дразнител, който трябва да бъде отстранен/изчистен. В случай, че това поведение стане прекомерно, може да е признак на алергична реакция, която изисква посещение при ветеринарен лекар. Сред породите, по-податливи на алергии, които имат прояви в тази зона са: Бигълите, Бишоните, Уеститата и Пуделите.

Понякога дъвченето и облизването може да е признак и на обсесивно-компулсивно разстройство или да показва, че има малко порязване/раничка на самата възглавничка. 

куче лапиСнимка: iStock

Важно е да знаете, че макар мнозина да смятат, че чрез облизването кучето лекува нараняванията си, всъщност това поведение може да забави заздравяването им.

Вижте още: Обсесивно-компулсивни разстройства при кучетата

  • Подрежете тези нокти!

Ноктите на вашето куче трябва едва да докосват земята. Ако чувате щракането им по пода или щом домашният ви любимец ходи по твърда повърхност, това е индикация, че е време да ги подрежете. 

Твърде дългите нокти могат лесно да се закачат, а това да причини нараняване и болка на четириногия ви другар. Колко често трябва да подкъсявате ноктите на домашния си любимец е нещо индивидуално за всяко куче – има такива породи, при които не се налага изобщо да го правите, защото те сами ги „изтъпяват“, ходейки и тичайки. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 7 признака, че ноктите на кучето ви са прекалено дълги

  • Правете проверки на лапите

Важно е да правите регулярни проверки на лапите на косматия си другар, за предпочитане е – след игри или други активности навън, тъй като това са най-вероятните моменти от ежедневието на питомеца ви, когато може да получи наранявания (най-често - нещо да се забие в подложките или между пръстите на краката му).

Следете за ранички, охлузвания и мехури, преглеждайте внимателно и почиствайте всички остатъци от мръсотия и прах. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Използвайте зимна защита на лапите

Зимата е сурова за кучешките лапи. Не само има риск от измръзване, но може да има лед и други опасности, скрити в снега по улиците. Не бива да забравяме и за солта, която може да изгори възглавничките, а ако домашният ви любимец има навик да облизва лапите си след разходка, то лесно може да се стигне до натравяне. 

Използването на обувки за кучета и внимателната преценка къде да се разхождате с питомеца си са най-добрите опции за защита. И, както винаги, правете проверка на лапите след разходка.

кучеСнимка: iStock

  • Избягвайте горещи повърхности през лятото

Лятото също крие своите предизвикателства за домашните ни любимци, особено ако живеят в града. Асфалтът и бетонът се нагорещяват прекомерно, а това е достатъчно, за да обгори подложките на лапите. 

Вижте още: Как да защитим лапите на кучето си в летните жеги

Добър метод да проверите дали земята е твърде гореща за вашето куче е, като поставите дланта си върху тротоара. Ако не можете да я задържите за пет секунди, то най-вероятно повърхността е твърде гореща за кучето ви. Ако земята е твърде гореща, придържайте се към тревата или сенчести места.

куче лапиСнимка: iStock

  • Бъдете готови да приложите първа помощ

Пожелаваме ви, разбира се, да не ви се налага. Но е важно да имате подтъка комплект за първа помощ за домашния си любимец, с който да му помогнете в случай на инцидент или леко нараняване. Ако случайно забележите порязване или мехур по крака на животното – почистете го с кислородна вода или антибактериален препарат и превържете мястото, доколкото можете. 

  • Гледайте в краката си

Винаги хвърляйте по едно око на земята пред вас – дали няма счупени стъкла или остри предмети, които могат да наранят лапите на домашния ви любимец. Погрижете се района около жилищната сграда или къщата ви да е почистен от подобни опасности. Освен счупени стъкла, следете и за остри клонки и камъчета. 

куче лапиСнимка: iStock

Независимо къде живеете – дръжте очите си отворени. И помнете – предотвратяването на нараняванията винаги е по-добро от лечението им!

 

 

Виж още