Как да подготвим кученцето за първото му посещение при грумър

куче груминг Снимка: iStock

В зависимост от породата и вида на козината на кучето ви, то може да има нужда от редовни сесии при грумър. Професионалното подстригване и поддръжка не е необходимо при всички четириноги, но много собственици избират да резервират регулярни срещи в избрания от тях салон, за да се погрижат козината на питомеца им да е във възможно най-доброто състояние. 

Преди да резервирате първата среща на домашния си любимец с професионален грумър, важно е да проведете някои основни тренировки у дома. 

куче грумингСнимка: iStock

Кои кучета имат нужда от посещение при грумър?

Дългата козина на някои породи като Лхаса Апсо, например, има склонност към заплитане. Нещо, което може да се окаже известно предизвикателство за стопаните на тези четириноги. От малко експертна помощ биха се възползвали и Пуделите, както и Бишоните. 

Dogsandcats.bg

Всъщност, дори кучето ви да е късокосместо, можете да го заведете на грумър, дори и само за къпане и подкъсяване на ноктите. Но най-общо казано, грижите за четириногите с по-къса козина са по-лесни у дома. 

куче грумингСнимка: iStock

Преди да посетите груминг салона

Преди да заведете домашния си любимец в избрания от вас груминг салон, ще трябва да свършите малко работа у дома. А тя се състои в това да свикнете питомеца си с проста домашна рутинна грижа чрез положително подсилване и кратки, чести тренировки. 

В началото можете да започнете с масажиране и леко докосване на ушите и лапите на животното. След това – бавно да го запознаете колко приятно може да е четкането с подходящ за целта инструмент. Помнете – правете всичко бавно и не бъдете груби. 

Далеч по-лесно е да изградите положителни емоции от нулата, вместо да се наложи да се върнете назад и да коригирате отрицателните асоциации. Така че не бързайте с нищо и се опитайте да направите ученето забавно. Многото лакомства ще помогнат за това! А, когато вашият космат другар свикне с меката четка, можете да въведете и друго оборудване като гребен с фини зъби или ръкавица. 

Изграждайте навиците бавно

Няма смисъл, нито би имало ефект да се опитвате да подготвите кучето си за първото му посещение при грумър в същия ден. Вместо това, разбийте стъпките колкото е възможно повече във времето, така че да имате достатъчно време, за да изградите навици у животното. 

Съсредоточете се върху емоционалната подготовка на вашето кученце, вместо да залагате на съвършенство във всяка дейност.

куче грумингСнимка: iStock

Не го правете по-трудно, отколкото се налага

Добре знаете, че кученцето ви е малък сноп енергия, нали? Е, колкото и сладко да го намирате, това може да направи стоенето неподвижно за повече от минута известно предизвикателство. Така че – изведете питомеца си на разходка преди да го оставите в ръцете на професионалиста. Изразходването на малко енергия и възможността да се облекчи, със сигурност ще спомогнат за по-кроткото поведение на животното. 

На каква възраст е добре да се случи първото посещение на кучето при професионален грумър?

Най-добре е да започнете да водите кученцето си при грумър след 16-тата седмица. Така то ще свикне с преживяването от малко. Разбира се, важно е животното да е напълно ваксинирано, тъй като в салона ще влизат и излизат други четириноги. 

куче грумингСнимка: iStock

В зависимост от породата на питомеца ви, някои кучета се нуждаят от по-редовни посещения за подстригване от други. Дългокосместите четириноги трябва да се разресват и у дома всеки ден, а при професионалист можете да ги водите на всеки шест до осем седмици. 

И така, първият груминг сеанс...

Преди да заведете кучето си за първия му час за подстригване, добра идея е да посетите салона сами. Отидете, за да проверите дали е чисто, срещнете се с персонала, който ще се грижи за питомеца ви. Повечето професионалисти ще се радват да ви разведат, както и да ви разяснят какво да очаквате. 

Добра идея е да резервирате по-кратък сеанс, за да не се тревожите твърде много дали кучето ви ще се държи добре. Помолете вашия грумър да се съсредоточи върху превръщането му в положително преживяване, да отдели време и да представи машинките за подстригване, мястото за сушене и всички инструменти/съоръжения, които ще използва. Ако се притеснявате как питомецът ви ще преживее първата сесия, добре е да присъствате, за да сте сигурни, че косматият ви другар не е твърде стресиран от преживяването. 

куче грумингСнимка: iStock

Избор на точния грумър

След като домашният ви любимец е бил на две или три сесии, той вече ще е свикнал с всичко и вероятно ще очаква с нетърпение посещението си в груминг салона. Ако не се чувствате комфортно с начина, по който професионалиста си взаимодейства с кучето ви, не се колебайте да потърсите друг. Можете да проверите онлайн отзивите или да обсъдите с приятелите или ветеринарния си лекар решението си, за да потърсите препоръка. 

И накрая, не очаквайте, че всяко четириного подскача от радост, когато машинката за подстригване се включи. Да, вие можете да се опитате да направите всичко възможно преживяването да е максимално приятно и с най-малко стрес. Но помнете, че всяко куче е уникално, със своите индивидуални предпочитания и антипатии. 

куче грумингСнимка: iStock

Вижте още: 

Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

5 домашни помощника в грижите за козината на кучето

Виж още