Как да подготвим кучето си за празничния сезон

куче Коледа Снимка: iStock

П оследният месец от годината обикновено е невероятно натоварено и емоционално наситено време. Празничният сезон приближава, а мнозина почитатели на Коледа нямат търпение за любимия си семеен празник. Като отговорни стопани на кучета обаче, трябва да се замислим, че цялото  вълнение и активности, свързани с празниците, могат да дойдат в повече на косматия ни приятел. Да не говорим за всички допълнителни посетители, звуци и миризми, с които се сблъсква кучето ни.

куче КоледаСнимка: iStock

За това подготвихме за вас няколко съвета, които ще ви помогнат да подготвите домашния си любимец – за да можете и двамата да се насладите на празниците.  

  • Помислете за личността на вашето куче 

Някои кучета се адаптират добре към хаоса и промените, докато други имат нужда от предвидимостта на рутината. Има четириноги, за които честите гости и посещения в дома ви по време на празничния сезон са нещо забавно и различно, докато други стават тревожни и изпитват безпокойство от деца и непознати. И обратно – в определени случаи е приемливо да вземете домашния любимец с вас на посещение при приятели, а в други – по-добре е да го оставите да почине у дома.  

Dogsandcats.bg

куче КоледаСнимка: iStock

Помислете обективно и честно – какви са нуждите на вашето куче и как можете да ги удовлетворите така, че да не пострада и вашата почивка. Не очаквайте животното „просто да се оправи“, защото стресираните четириноги могат да действат необмислено, да проявят проблемно поведение и дори – агресия. Освен това – няма нищо празнично в това да излагате любимия си космат приятел на стресиращи, носещи му негативни емоции ситуации.  

Вместо това – дайте си реална преценка кое допада на кучето ви и кое – не. А ако решите да го оставите у дома, уверете се, че има достатъчно дъвчещи играчки, които да го държат заето и ангажират вниманието му, докато ви няма. 

Колкото повече съумеете да се адаптирате към нуждите на вашето куче, толкова по-добра и приятна ще бъде почивката за всички ви. 

  • Купете подходящи консумативи 

Запасете се с всички неща, от които вашето куче може да има нужда. С многото забавни, но изяждащи от времето ни ангажименти по празниците, предшествани от дебел списък със задачи е лесно да забравите да купите от любимите лакомства на четириногия ви спътник. Погрижете се да си да набавите храна и от предпочитаните бисквитки за поощрение и награждаване на добро поведение за домашния ви любимец. 

куче КоледаСнимка: iStock

Може да помислите да купите и нещо специално за косматия си другар – нова играчка, например. Сложете я под елхата – едва ли има нещо по-забавно за кучето ви (а и за вас самите!) от това да позволите на домашния си любимец да участва в подаряването на подаръци за Коледа. Като бонус към преживяването – по този начин формирате положителна асоциация у животното, свързана с шума и суматохата около празниците.  

  • Придържайте се към установената рутина 

Когато настъпи Коледа, опитайте се да се придържате към обичайната рутина на домашния си любимец – колкото е възможно повече. Включително – спазете времето за закуска и вечеря, разходки и упражнения.  

Комфортната предсказуемост ще помогне на косматия ви приятел да се чувства по-малко претоварен и по-спокоен. И тъй като очаквате да сте по-заети от обикновено – обсъдете предварително с останалите членове на семейството си нуждите на домашния любимец. Разпределете си задълженията, за да не пренебрегнете нищо. 

  • На разходка – преди гостите да дойдат 

Добра идея е да изведете домашния си любимец на разходка точно, преди пристигането на гостите ви или преди хранене. Упражненията и физическата активност ще помогнат на кучето да изгори излишната енергия, която може да е натрупало в повече предвид цялата дейност и еуфория, която се случва около него. 

куче КоледаСнимка: iStock

Доста по-вероятно е животното да дремне, ако е предварително изморено, отколкото да притеснява гостите ви или да проси храна от празничната трапеза. Ако нямате възможност да осигурите физически упражнения, заложете на психически стимулиращи игри, чрез които да раздвижите мозъка на кучето си – те могат да бъдат също толкова изморителни! 

  • Кратка тренировка на основните команди 

Празничният сезон определено не е най-доброто време от годината, когато да започнете да учите и тренирате нови команди с домашния си любимец. Доста вероятно е да сте твърде заети, за да отделите необходимото време и да бъдете достатъчно последователни. Със сигурност обаче, можете да освежите поведението, което вашият четириног другар вече е усвоил.  

Направете няколко кратки тренировъчни сесии, като повторите основни команди за сядане и стоене мирно (престой), които ще са ви необходими за контролиране на поведението на вашето куче.  

куче КоледаСнимка: iStock

Подсказки като „Пусни!“, „Остави го!“ и „Ела!“ също са полезни, защото ви позволяват да бъдете проактивни и да предотвратявате проблемите, преди те да се появят.  

  •  Управлявайте ситуацията 

Ако уменията за послушание на вашето куче се нуждаят от допълнително усъвършенстване или знаете, че неговата личност и плановете ви за почивка не си пасват толкова добре, колкото ви се иска, подгответе се, че ще е необходимо да управлявате ситуацията и поведението на домашния си любимец.  

Управлението може да варира в зависимост от личността на четириногия ви спътник. Това може да означава – блокиране на достъпа му до определени стави, използване на клетка, когато имате компания или връзване на каишка, когато гостите ви идват на вратата.  

Важно е да направите всички тези преживявания положителни за животното – чрез възнаграждаване. Животното трябва да разбере, че това не е наказание, а време от деня, което може да прекара по различен начин. Ако, например, го оставите само в другата стая – осигурете му нова и занимателна играчка, която да ангажира вниманието му. Ако се налага да стои вързано – нека има на разположение лакомства, които да поддържат духа му.  

куче КоледаСнимка: iStock

Имайте предвид, че дори и домашният ви любимец да се справя добре с празничната суматоха, все пак е добра идея да му давате почивка от вълнението от време на време. Не искате твърде много или невъзможни неща от четириногото.  

  • Обезопасете дома си 

Последният компонент от подготовката на домашния ви любимец за празничния сезон, е да проверите дома си. Независимо на каква възраст е кучето ви, уверете се, че няма нищо, което би представлявало опасност за него. Това включва растения и храни, които могат да са токсични за животното, като шоколад или кекс със стафиди, например. Внимавайте къде оставяте празничните сладки, къде закачате декорациите и лампичките. Любопитното куче може да се нарани, докато се опитва да ги достигне или погълне.  

Коледните празници са времето от годината, когато се обръщаме към хората, които обичаме, за да им покажем колко много се радваме, че ги имаме в живота си. Помислете и за нуждите на вашия домашен любимец и избягвайте добавянето на излишен стрес през това емоционално и забързано време. За да можете да се насладите заедно на тези специални моменти! И, бъдете сигурни, вашето куче ще ви благодари за всичко, което направите, за да гарантирате комфорта и спокойствието му по време на фестивалния сезон.  

Вижте още: 

5 основни команди, на които да научите кучето си

Как да научим кучето да поздравява учтиво гостите ни

Виж още