Как да покажем обич на кучето си на Свети Валентин (и не само!)

куче обич Снимка: iStock

Щ о се отнася до любовта, кучетата предлагат цялата си отдаденост без никакви условности! Можете да бъдете сигурни, че домашният ви любимец никога няма да си направи таен профил за запознанства или да се срещат с друг собственик зад гърба ви, например. И да, този лек флирт и демонстрация на симпатии към съседското момиче е абсолютно безвреден! В крайна сметка, има си причина четириногите да имат репутацията на най-верните приятели, нали?

Да отвърнем по същия начин на косматия си другар обаче, може да се окаже известно предизвикателство. Но можем поне да опитаме! Защото

при кучетата грешен отговор няма – те ще приемат всяка форма на обич и близост, които идват от скъпия им човек!

Dogsandcats.bg

Ето някои идеи, над които да помислите и които да приложите, за да демонстрирате обичта към четириногия си другар. Не само на Свети Валентин, а всеки ден, който споделяте с животното!

  • Храната е любов

Както всяка италианска баба ще ви каже (след като ви щипне силно по бузите!), актът на осигуряване на храна е много повече от задоволяване на глада. Често, когато готвим за любимите си хора, ние сякаш им казваме „Грижа ме е за теб“.

куче обичСнимка: iStock

Но това, с което храните домашния си любимец – макар и със сигурност да подхождате с внимание към избирането на менюто му, не е основният барометър за това колко ви е грижа за животното. 

Тъй като храната е обич, отделете време, за да разберете кое е това, което прави косматия ви другар най-щастлив. Експериментирайте – до толкова, доколкото бюджетът ви го позволява. И не се чувствайте виновни, ако не можете да си позволите всеки ден да давате на животното толкова висококачествена храна, колкото ви се иска – четириногите обикновено са издръжливи души и едва ли ще възразят, че в паничката им не ги чакат органични пилешки шийки за вечеря всеки ден!

куче обичСнимка: iStock

  • Не превръщайте сбогуванията в голяма работа

Кучетата са си кучета, а не хора, макар често да забравяме това! Да, няма нищо лошо в това да опечем торта за рождения ден на питомеца си или да го облечем за Хелоуин, но всъщност голяма част от ритуалите, които споделяме с четириногите си другари, спокойно бихме могли да пропуснем. Като дългите сбогувания, например. 

Да акцентирате на всяко прибиране или излизане, сякаш няма да ви има години, не е проява на обич към домашния ви любимец. За много кучета това е по-скоро нещо, което подхранва безпокойството и усилва тревожността при раздяла. Ако обичате косматия си другар – запазете проявите на топлите си чувства към него за друг път – такъв, който е по-спонтанен, спорадичен и е по-малко вероятно да се превърне в повод за поведенческа консултация в бъдеще. 

куче човекСнимка: iStock

  • Познавайте и приемайте вашето куче

Кучетата ни са като две снежинки – няма две еднакви животни. За това и най-великият акт на любов, който можете да предложите на вашия домашен любимец, е да го приемете такъв, какъвто е. Бъдете сигурни, че животното прави същото спрямо вас. 

Не бъдете предубедени и не се увличайте по често романтизирани представи за това какво трябва да е едно четириного спрямо породата му. Някои хора приемат толкова дълбоко загубата на домашен любимец, че всяко следващо куче бива сравнявано с него – често пъти, по-доста нездравословен начин. Ако вашата скръб или неразрешен траур не ви позволяват да видите обективно идеята за нов домашен любимец, направете си услуга и изчакайте, докато раната заздравее.

куче обичСнимка: iStock

Често изборът на куче от противоположния пол или с много различен външен вид може да ви даде дистанцията, от което сърцето ви се нуждае, за да се отвори за нов домашен любимец. 

  • Оставете го да си взаимодейства със света

Обичаме нашите кучета толкова много, че идеята да ги предпазим от всичко, което може да ги нарани, може да бъде изкушаваща. Но домашните ни любимци имат нужда да си взаимодействат със света: да душат, бягат, скачат и лудуват. Опитайте се да обогатите живота на питомеца си с колкото е възможно повече разходки, посещения на нови места, излети извън града, обиколки на квартала и срещи с други приятелски настроени, добре социализирани четириноги. Нека животното се отдаде на всеки инстинкт, който е наследило от предците си! 

В крайна сметка, какво обичат кучетата – освен нас? Отговорът е съвсем прост: живота. И наша работа е да им дадем възможност да го живеят по-максимално вълнуващ начин! И ако можем да заздравим връзката си с тях по време на този процес, това е още по-добре!

куче обичСнимка: iStock

  • Обичайте кучето си!

Някои хора са „любители на кучетата“, докато други са отдадени и запленени от дадена порода. Трети път обичат домашния си любимец повече от всичко! Ако и вие сте от тях, то никога няма съзнателно да поставите животното в ситуация, която да го накара да се чувства несигурно или за която не е подготвено. Ще работите усилено, за да сте сигурни, че животното е правилно социализирано, спокойно и добре обучено. Накратко, вие ще му предоставите инструментите и увереността да бъде образцов кучешки гражданин. 

Вижте още: 

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

Как кучето ви казва "Обичам те"

 

Виж още