Как да предотвратите образуването на снежни топки по кучето си

куче сняг Снимка: iStock

Е дин от проблемите, с които се сблъскват много собственици на домашни любимци през зимата е, че когато извеждат домашния си любимец навън, задължително се прибират със снежни топки, образували са по краката и тялото на животното.

Натрупването на лед и сняг по козината на питомеца ви може не само да бъде грозно, но и да му причини дискомфорт и неудобство. 

куче снягСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо по кучетата се образуват снежни топки?

Какво количество сняг ще се закрепи върху вашето куче зависи от това какъв вид козина има то. Четириногите с по-дълга козина са най-застрашени от закачане на снежни топки по цялото им тяло. Имайте предвид, че когато вашето приятелче се разхожда или играе навън през зимата, снегът и ледът могат лесно да залепнат по козината му. Ако те се задържат между пръстите на краката на животното пък, това може да направи ходенето много неудобно.

куче снягСнимка: iStock

Как да предотвратим образуването на снежни топки по кучето ни

  • Подстригване

Най-лесният начин е да поддържате козината на домашния ви любимец добре подстригана. Ако е възможно – и тази на краката му. В случай, че не сте сигурни как точно да поддържате козината на лапите на четириногото, можете да разгледате уроци онлайн или да посетите професионален фризьор, който да ви покаже как да го правите занапред.

куче снягСнимка: iStock

  • Дрешка срещу снега

Дрехите за кучета не са само сладки, те могат да бъдат и много практични при студено време. Подходящото якенце или палтенце ще поддържа топлината на тялото на животното и ще му осигури комфорт по време на зимна разходка. 

Когато избирате зимната премяна за домашния си любимец, уверере се, че дрешката е предназначена не само да го стопли, но и да го запази сухо. Например, едно пуловерче може да е много сладко, но когато се намокри, това вероятно ще доведе до натрупване на повече снежни/ледени топки. 

куче снягСнимка: iStock

  • Балсам за лапи

Балсамът и восъкът за лапи са предназначени да овлажняват и защитават лапите на домашния ви любимец през зимата. Те помагат и срещу полепването на сняг, тъй като осигуряват сцеплението, необходимо на четириногото, докато ходи по леда. 

Вижте още: Как да направите сами балсам за кучешки лапи

  • Ботуши

Един от най-добрите начини за предотвратяване натрупването на снежни топки по стъпалата и краката на вашето куче, е да го привикнете да носи обувки, когато излиза в снега. Така не само ще запазите краката на животното сухи и ще предотвратите образуването на снежни топки, но и ще предпазите лапите му от остър лед, дразнене със сол и химически препарати. 

Вижте още: Имат ли нужда кучетата от обувки

Премахване на снежни топки

Ако снежните топки полепнат по козината на вашето куче, те могат да се задържат много дълго. За това е важно да ги отстраните внимателно възможно най-скоро. Най-бързият и лесен начин да направите това е като вземете леген или купа, пълна с топла (не гореща) вода. Внимателно потопете краката на кучето, един по един, за да разтопите снежните образувания. Не забравяйте да подсушите добре щом приключите. 

Много кучета обичат да си играят в снега, но е важно да пазите домашния си любимец, осигурявайки му максимален комфорт и безопасност. Натрупването и задържането на сняг върху стъпалата и краката на животното може да изглежда смешно, но може да е безкрайно неудобно за самото животно. 

Виж още