Имат ли нужда кучетата от обувки

куче Снимка: iStock

К учето ви носи ли обувки? 

Обувките за кучета може и да звучат глупаво на някои стопани на четириноги, но в зависимост от климатичните условия на района, където живеете и от дейностите, които правите с домашният си любимец, понякога могат да са много полезни. 

Имат ли нужда кучетата от обувки?

Подходящите обувки за домашни любимци могат да бъдат от съществено значение за защита на чувствителните крака на вашето куче, особено през горещо или студено време. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако отглеждате домашния си любимец в града то знаете до каква степен се нагорещяват асфалта и бетона през горещите месеци. Лесно може да се стигне до сериозни изгаряния на нежната кожа на възглавничките на лапичките на косматия ви приятел. Когато навън има сняг пък, обичайните химикали и сол, които се ръсят по улиците също могат да бъдат опасни за кучето ви. В тези случаи обувките са ключови за безопасността и комфорта на домашния ви любимец, помагат му да не се хлъзга и предотвратяват възможни наранявания. Кучешките обуща са полезни и при преход в планината, където предпазват лапичките му от забиване на остри камъчета, например. 

Умението домашния ви любимец да носи обувки може да му позволи безопасно да ходи на места, където иначе не бихте го взели със себе си.

Какви варианти за обувки за кучета има?

На пазара има много и различни модели кучешки обувки – от естетически проектирани и замислени, през дизайнерски до спортни и туристически. В зоомагазините можете да откриете и чорапчета против хлъзгане, тънки гумени ботушки или такива с уплътнени подметки, които предпазват краката в горещи или студени условия, без да запушват порите на кучето (които, както сме споменавали, се намират от долната част на лапите).

Някои обувки за кучета са предназначени за носене при всякакви метеорологични условия, докато други – само за защита на краката от сняг. Важно е да изберете такива обувки, които да подходящи за сезона, през който ще се разхождате с животното. 

Когато купувате обувки за домашния ви любимец, следвайте всички инструкции за точно измерване и прилягане на лапичките му. Трябва да сте сигурни, че са точния размер и са удобни за кучето ви, в противен случай ще му причинят дискомфорт. 

Как да накараме кучето си да носи обувки?

При някои породи може да се окаже по-трудно, отколкото при други. Ще са ви необходими търпение и постоянство. След като сте се снабдили с подходящите обувки, целта ви е бавно и полека да създадете положителни асоциации, за да ги носи животното уверено и да му е удобно, а не да се бори да ги свали секунди, след като сте ги сложили на краката му. 

кучеСнимка: iStock

Как да го направите?

  • Стъпка 1

Покажете на кучето си обувките, след което го похвалете и му дайте лакомство при всяко взаимодействие с тях – приближаване, подушване. Уверете се, че домашният ви любимец не се страхува от тях. 

  • Стъпка 2

След като сте дали достатъчно време на кучето си, вземете едната обувка в ръката си. Отново дайте възможност на животното да я подуши, като междувременно го хвалите с жизнерадостен глас. След това я сложете внимателно на крака му. Веднага му дайте лакомство, след което я свалете бързо. Повторете това няколко пъти като задължителното и основно е във всеки момент, в който обувката е на крака на животното то да получава бисквитка и похвала. 

  • Стъпка 3

Вземете втората обувка и направете същата процедура с нея. Лакомства/похвали – слагане и сваляне на обувките. След няколко повторения започнете да ги оставяте за по-дълго. Идва моментът да се уверите, че домашният ви любимец се чувства комфортно с тях – можете да му хвърлите лакомство и да наблюдавате как се движи, например. Това ще помогне на кучето да продължи да изгражда още повече положителни асоциации. 

  • Стъпка 4

Когато кучето ви е свикнало с първите две обувки, можете да започнете и с другите две – следвайки вече познатия модел. Същият подход – много похвали и лакомства, игри и закачки и неусетно ще видите, че обувките не правят вече впечатление на домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

Ако в даден момент животното започне да се бори с обувките, стане нервно или усещате, че не се чувства комфортно с тях, махнете ги и при следващото обуване започнете отново със Стъпка 1. Целта ви е кучето да се чувства добре, да ходи спокойно с обувките си из къщата преди да го разходите с тях навън в близкия парк. 

Привикването на кучето ви да носи обувки може да отнеме време, за това е добре да започнете тренировките преди пътуването или излизането до мястото, където то ще се нуждае от тях. Но в крайна сметка – това е едно полезно умение, което ще намери своето приложение!

 

Вижте още: Има ли нужда кучето ми от палто през зимата

Виж още