Как да предпазим кучето си от настинка

куче настинка Снимка: iStock

Д а настинеш никак не е приятно. За съжаление обаче, е по-лесно, отколкото изглежда. Особено през първите пролетни дни, когато обичайно температурите през нощта са ниски, а през деня става значително по-топло. И тъй като добре знаем, че настинката може да провали дори и най-добрите планове, предлагаме ви няколко съвета, чрез които можете да защитите питомеца си от опасностите, които студът и променливото време носят със себе си.

куче настинкаСнимка: iStock

Превенцията е най-доброто лекарство

Най-добрият начин е да предпазите домашния си любимец е... да не се разболява изобщо! За тази цел е необходимо да обърнете по-голямо внимание на пространствата, където косматият ви другар прекарва времето си. Водите ли го, например, редовно в парка за кучета? Ако да, то наблюдавайте останалите четириноги за признаци на неразположение и дискомфорт като кихане, кашляне, сълзящи очи и хрема. Няма да сбъркате ако следите поведението на пухкавите другари на вашия питомец!

Лекарства за настинка при хора = лекарства за настинка при кучета?

За да бъде съвсем ясно: никога, категорично – никога, не бива да давате на домашния си любимец човешки лекарства за настинка и грип.

Dogsandcats.bg

В най-добрия случай няма да има ефект, а в най-лошия – може да се окаже фатално. Четириногият ви другар обаче може да се наслади на някои от домашните средства за лечение на грип и настинка, които мнозина прилагат, когато са болни. Например, заменете водата му, която обичайно е със стайна температура, с малко по-топла. 

куче настинкаСнимка: iStock

Завийте го с допълнително одеяло, докато си почива. И не прекалявайте с порциите – нека кучето хапне толкова, колкото може да приеме – имунната му система ще свърши останалото!

Бонус съвет: Малко топъл пилешки бульон може да направи чудеса! Само се уверете, че сте го прецедили добре и не съдържа малки кости. 

Мускулите на кучето ви също могат да бъдат възпалени, така че опитайте да му направите лек масаж. Но най-важното – дайте възможност на животното да почине толкова, колкото иска!

Добрата новина е, че повечето настинки при кучетата изчезват сами с малко обич и грижа. Но ако се задържат или изглежда, че няма подобрение, не губете време и заведете домашния си любимец на ветеринар. Това, което изглежда като обикновена настинка, всъщност може да е кучешка кашлица или друго по-сериозно респираторно заболяване. И дори да е просто настинка, може да прогресира до пневмония, ако не се подобри.

куче настинкаСнимка: iStock

Забележка: Отнасяйте се сериозно към всички настинки и заболявания на домашния си любимец. Приложете средствата, изброени по-горе, но не се колебайте да отидете на ветеринарен лекар, ако симптомите се влошат, няма подобрение или домашният ви любимец видимо изпитва сериозен дискомфорт. 

Вижте още:

4 oпасности за кучето ни в дъждовно време

Може ли кучето да хване нашата настинка

 

Виж още