Как да претеглите домашния си любимец у дома

куче кантар Снимка: iStock

Т ревожната статистика сочи, че около 59% от кучетата и 61% от котките в САЩ са класифицирани с наднормено тегло или затлъстяване. За това не е никак чудно, че голяма част от стопаните на четириноги включват проследяването на теглото на питомеца в ежедневната си рутина. Защото, знаем от личен опит, никак не е приятно да отидеш на преглед при ветеринарния си лекар само, за да отбележи той, че „не е лошо кучето ви да мине на лека диета“.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Претеглянето на кучето или котката ви у дома може да бъде полезно, независимо дали искате да поддържате здравословното му тегло, да следите за проблеми с килограмите или да проследите как върви отслабването на питомеца ви. Ако сте го правили, то добре знаете, че процесът може да бъде известно предизвикателство. Особено ако животното не е свикнало да се качва на кантар.

Преди да се опитате да претеглите кучето или котката си у дома, важно е първо да накарате животното да се чувства комфортно с цялата процедура. Повечето домашни любимци нямат нищо против кантара, ако собствениците им са ги научили, че това не е нещо, от което трябва да се страхуват. 

Dogsandcats.bg

котка кантарСнимка: iStock

Но можем ли да претеглим куче или котка с човешки кантар или трябва да закупим специални везни за домашни любимци? Добрата новина е, че имате различни опции, а коя ще бъде най-удобна за вас, зависи пряко от размера на опашатия ви другар. Сред възможностите ви са: 

  • Поставяне на малко куче или котка на бебешки кантар;
  • Да държите по-малък до среден домашен любимец, докато стои на обикновен кантар;
  • Да си закупите кучешки кантар – ако имате по-голямо куче;

Нека разгледаме по-отблизо всяка опция, за да ви помогнем да решите коя е подходяща за вас и домашния ви любимец.

Бебешки кантар. Ако имате много малък домашен любимец (необходимо е да е под 10 кг), можете да използвате бебешки кантар. Той е по-прецизен от този за възрастни, което е от полза при по-малките животни.

куче кантарСнимка: iStock

Стандартен кантар. Ако кучето или котката ви са достатъчно малки, за да ги повдигнете и задържите, и стоят неподвижни, докато ги държите, тогава можете да използвате обичайния си кантар. Първо – претеглете се, докато държите животното, а след това – сами. За да изчислите теглото на питомеца си, просто извадете по-голямата цифра от по-малката. 

Вашето тегло, докато държите домашния си любимец – вашето тегло = теглото на животното

Кучешки кантар. Ако искате да претеглите голямо куче у дома (говорим за четириноги над 40 кг, които просто няма как да вдигнете), необходимо е да си закупите кантар за домашни любимци. Можете да потърсите онлайн или да се консултирате с ветеринарния си лекар за препоръка. Различните везни имат различни ограничения на теглото, съобразете това с четириногия си другар.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Привикване на вашия домашен любимец към претеглянето

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се случва процесът на претегляне възможно най-гладко. Най-добрият начин да накарате питомеца си да се чувства комфортно е с практика и положително подсилване. 

куче кантарСнимка: iStock

За да започнете, поставете везната върху твърда, равна повърхност – най-добре на пода, за да предотвратите падане от плотовете. След това, като използвате предпочитания от вас метод, премерете животното – най-добре е това да се случва поне веднъж на ден в продължение на седмица. След това – възнаградете животното с похвала или лакомство. По този начин опашатият ви другар ще изгради положителна връзка с кантара.

Ако домашният ви любимец се съпротивлява, страхува се или се върти в опит да се отскубне, не го наказвайте, нито го насилвайте. Това е нещо ново за него, а целта ви е процесът на претегляне да преминава лесно и без стрес и за двама ви. Необходимо е да сте търпеливи, да напредвате бавно, да сте спокойни и да работите под прага на страх на животното. Ако то видимо изпитва недоверие към везната, можете просто да оставяте на кантара лакомство в продължение на няколко дни, за да може домашният ви любимец да свикне със странното ново устройство. 

котка кантарСнимка: iStock

Ползите от претеглянето на кучета и котки

Ако се чудите защо изобщо е необходимо да претегляте домашния си любимец, то ето някои от осезаемите ползи от този процес, които се отнасят както за кучета, така и за котки.

  • Поддържане на здравословно тегло

Редовното претегляне ви дава възможност да следите здравното тегло на домашния си любимец. Така ще знаете кога той е наддал по-рано, което улеснява коригирането на диетата му. 

  • Позволява ви да разберете дали вашият домашен любимец отслабва

Много заболявания, включително рак и диабет, причиняват загуба на тегло и са по-лесни за лечение, ако бъдат хванати по-рано.

куче кантарСнимка: iStock

  • Спестява ви ходене до ветеринарната клиника 

Далеч по-малко стресиращо е да претеглите домашния си любимец у дома, отколкото да ходите специално за това до кабинета на ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло

Виж още