Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло

куче Снимка: iStock

А ко сте установили, че кучето ви е с наднормено тегло, то бързаме да ви успокоим - не сте сами! Според последно изследване, направено от американската Асоциация за профилактика на затлъстяването на домашни любимци, през 2018-та година почти 50% от кучетата в САЩ са с наднормено тегло. Малко шокиращо, нали?

Като собственици на домашни животни ние имаме водеща роля в поддържането на доброто здравословно състояние и кондиция на нашите космати приятели. Какво да направим обаче, ако грижите ни са донесли на кучето ни повече вреди, отколкото ползи?

Какви са здравословните проблеми, свързани с кучетата с наднормено тегло?

Подобно на ситуацията при хората, и при кучета затлъстяването може да доведе до влошаване качеството на живот и да повлияе негативно на здравето на кучето ви. Няколкото килограма в повече водят до по-голям натиск върху органите на животното, което от своя страна може да доведе до редица заболявания и понякога, за съжаление – до фатален край. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Кучетата с наднормено тегло са изложени на по-висок риск от развитие на някои заболявания като:

 • Артрит
 • Диабет
 • Затруднено дишане
 • Респираторни заболявания
 • Високо кръвно налягане
 • Наранявания на ставите
 • Рак

Кучетата, които страдат от затлъстяване и са с наднормено тегло, живеят по-кратко. За това – от ключово значение е да установим навреме дали домашния ни любимец има проблем с излишните килограми, за да можем да реагираме и чрез подходящ режим и диета да му помогнем да влезе във форма. 

Как мога да разбера дали кучето ми е с наднормено тегло?

Има няколко начина да проверите дали кучето ви е с наднормено тегло. Ако не можете да усетите или напипате ребрата на кучето сиопипвайки долната част на корема му – това е сигурен знак, че питомецът ви има нужда да свали няколко килограма. 

Разгледайте кучето си внимателно в профил. Ако то е с тегло в нормите, коремът при задната част на гърба ще е по-тесен, отколкото при гръдния кош. Ако няма разлика или част от стомаха на любимеца ви „виси“ и се „полюшва“, значи кучето има сигурен проблем със затлъстяването.

При всички положения ако имате съмнения относно това дали домашният ви любимец е с наднормено тегло, посещение при ветеринаря ви със сигурност ще е от полза – той ще ви каже колко трябва да тежи в идеалния случай животното, както и ще ви препоръча план за отслабване, съобразен със специфичните нужди на любимеца ви. 

кучеСнимка: iStock

Как да се преборим с наднорменото тегло?

Проблемът с излишните килограми при домашните ни любимци е нещо, с което можем да се преборим, стига да се въоръжим с много търпение, воля и постоянство. На първо място – важно е да осъзнаваме с абсолютна сила, че наднорменото тегло може да застраши живота на кучето ни ако не реагираме навреме. 

Освен повече разходки, съчетани с игри, движение и физическо натоварване, задължително трябва да изготвим, след консултация с ветеринарен лекар и хранителен режим, който да следваме отговорно - без изключения за някое и друго лакомство!

Режим, а не диета

Може и да ви звучат по един и същи начин, но разликата между хранителен режим и диета е от земята до небето. Защото докато при едното се надяваме на бързи резултати, намалявайки калорийния прием рязко, при другото мислим в перспектива, създавайки устойчиви здравословни навици. 

кучеСнимка: iStock

А ето и няколко конкретни съвета, чието практическо приложение ще ви помогне видимо в борбата с наднорменото тегло на любимеца ви:

 • Сменете храната и намалете въглехидратите

Започнете да четете по-внимателно съдържанието на различните храни за кучета и избирайте тези с най-ниско съдържание на въглехидрати и мазнини. В началото на кучето ви ще му е малко странно, защото те имат една идея по-натурален вкус, но постепенно ще свикне.

 • Купете си мерителна чаша

Много стопани на кучета са свикнали да изсипват „на око“ определено количество суха храна в паничката на любимеца си. И дори да ни се струва, че винаги количеството е приблизително еднакво, всъщност – не, не е. 

Всяко животно трябва да приема определен брой калории на ден, съобразени с неговите ръст, тегло и възраст. Направете справка с ветеринаря си – разберете колко е горната граница на вашето куче и я спазвайте, а с помощта на мерителната чаша това ще ви е още по-лесно.

 • Повече зеленчуци

За полезните свойства, витамини и минерали, които зеленчуците носят и начините, по които обогатяват диетата на домашния ви любимец, сме писали и друг път. 

Вижте още: 6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето

Освен че можете да избирате сред голямо разнообразие, те са вкусни и нискокалорични, което ги прави още по-добър съюзник в борбата в с излишните килограми на кучето. 

 • Хранителни добавки

Обогатявайки менюто на животното с различни добавки, специални създадени за кучета, ще облекчите дискомфорта в ставите му, например. Заложете на такива с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, които са и мощни антиоксиданти, които ще помогнат за по-бързата обмяна на веществата.

 • Повече движение

Правилния хранителен режим на кучето ви би дал добри резултати само, ако е съчетан с достатъчно тренировки и физическо натоварване. Разбира се, трябва да се съобразите с породата, възрастта и възможностите на любимеца си. Ако здравословното състояние му позволява, научете го да бяга с вас в парка, например. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да научите кучето да тича с вас в парка

Добра идея е и да правите по-чести разходки сред природата или в планината, а ако кучето обича да плува – до близките до населеното ви място водоеми. Така от една страна ще прекарвате качествено време заедно с любимеца си, а от друга – той постепенно ще възвърне добрата си форма. 

Не бива да подценяваме наднорменото тегло при домашните ни любимци, дори и да не ни се вижда „голяма работа“. Да, хората сме свикнали да сме по-чувствителни на тема избор и всеки е свободен да решава сам за себе си дали иска да води здравословен начин на живот или не. При кучетата ни обаче, отговорността е изцяло на стопаните. И ние сме тези, на чиито плещи пада грижата да не допускаме заради нашите грешки, незнание, неправилно хранене или липса на достатъчна физическа активност косматите ни приятели да страдат. Помнете – те имат доверие и разчитат само на нас, дължим им го!

 

 

 

 

Виж още