Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

гладна котка Снимка: гладна котка

К отките са много лакоми същества, и често не знаят кога да спрат, ако порцията, която сте сервирали им се услажда.

В случай че се чудите как е възможно домашният ви любимец да е постоянно гладен и да души чинията ви дори след като току що сте го нахранили с любимата му мокра храна, тази статия може да ви се стори интригуваща.

Нека разгледаме някои типични котешки поведения, свързани с тяхното хранене, и да определим кога това е въпрос на ненаситност и кога е признак за здравословен проблем.

Мрънкане за храна, точно по график

Котките са по-умни, отколкото си мислите, и ако ги храните по едно и също време всеки ден, те ще знаят кога е настъпил моментът за угощение. Мяукане, мъркане, втренчен многозначителен поглед във вас, преследване из къщата и всякакви подобни действия са съвсем в реда на нещата.

Dogsandcats.bg

Гальовните домашни любимци много добре знаят къде държите храната и в момента, в който отворите шкафа вече са изправени на задни лапи, и гръмогласно изискват храната си. Ако се притеснявате дали това не означава, че темпераментният ви съквартирант гладува и храната не му достига - най-вероятно си е напълно сит. Котките просто обичат да похапват. Все пак количеството е индивидуално, така че най-вероятно сте го съобразили според породата, годините и здравето на мяукащия ви спътник.

Хленчене за лакомства

Ако държите лакомствата на вашата котка на определено място и тя ви вижда да стоите наблизо, тогава тя бързо ще изтича и ще започне да моли за почерпка. Все пак, не забравяйте, че лакомствата се дават при стриктни правила, така че ако не искате да имате дебело пухкаво топче вкъщи - опитвайте се да ги спазвате.

Разбира се, ако котката ви е много активна и играе по цял ден, малко повече храна ще ѝ е необходима, така че не се притеснявайте да увеличите дажбите ѝ. Все пак не го правете, когато тя ви моли, тъй като ще се научи на това поведение. Лакомствата е редно да се дават в подходящите моменти като награда или заедно с игра.

Кражба на храна от масата

Гальовните домашни животни могат лесно да скочат на плот или маса и да откъснат парче пиле, да оближат сирене или пък да си откраднат някой картоф. След като им се услади вашата храна, могат много лесно да го правят системно. Погрижете се да ги отучите от това, тъй като не е хубав навик, още повече, че ще възпрепятства вашето хранене.

котка се облизваСнимка: iStock

Бързо хранене

Котките, на които им се е налагало да се състезават или да се борят за храна, е по-вероятно да накарат храната в купичката да изчезне с едно ваше примигване.

Някои представители пък ръмжат по време на хранене или изглежда сякаш поглъщат храната без да дъвчат. Това поведение е често срещано при темпераментни пакостници, които в миналото са били бездомни, диви или идват от голямо котило, където храненето е било въпрос на състезание.

Котките, които са придобили навик да ядат бързо, могат след време да се отучат и да спрат да се притесняват за наличието на храна. След като се хранят редовно, повечето мъркащи животни няма да се чувстват принудени да ядат толкова скоростно, освен ако наистина нямат проблеми, които ги карат да се чувстват постоянно гладни.

Хранене и повръщане

Повръщането не е необичайно за домашните котки. Тъй като се мият постоянно, те често поглъщат значително количество козина, което води до образуване на космена топка в стомаха. Когато тя не може да излезе чрез изпражненията, мъркащият приятел я повръща. Тук котешката трева идва на помощ, за да намали повръщането, да успокои корема и да помогне на косата да излезе през правилното място.

Наддаване на тегло

Ако мъркащият спътник плаче за храна, но в същото време теглото му стабилно се покачва, това е знак за вас, че трябва да намалите порциите му. Както при хората, някои животинки просто обичат да си похапват, и колкото повече ги храните толкова по-бързо ще станат с наднормено тегло. Това е изключително опасно, тъй като ще им навлече множество медицински проблеми като диабет, проблеми със ставите, рак и други.

Отслабване

Котките, които винаги са гладни и никога не наддават на тегло, често се диагностицират с някакво заболяване. То може да бъде:

  • Вътрешни паразити. Тези червеи се хранят с това, което вашият пухкав спътник яде, като така „крадат“ голям процент от неговата храна. Това означава, че котката може да яде и все още да се чувства гладна, защото изхранва паразитите и получава много малко храна за себе си.
  • Хипертиреоидизъм. Това е проблем с щитовидната жлеза, който може да накара гальовните приятели да се чувстват винаги гладни.
  • Диабет. При тази болест, гальовният приятел не произвежда достатъчно инсулин и в резултат на това, не може да използва захарите, произведени от храносмилането за енергия. Това е причината, поради която може да се чувства винаги гладен.
  • Рак. Ако са изключени други заболявания и домашният любимец все още е гладен и не наддава, ракът е възможна причина. Ветеринарният ви лекар би могъл да насрочи допълнителни тестове и лечение.

За щастие, повечето котки просто обичат да си похапват и денят им се върти около дрямка, малко игра и хранене. Докато теглото на мъркащия ви съквартирант е стабилно, не повръща повече от стандартното, няма диария или не се държи странно, най-вероятно това е просто домашен любимец, който истински цени храната.

Вижте още:

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Виж още