Колко често да перем леглото на кучето си

куче Снимка: iStock

В сяко куче обича леглото си. Независимо дали е скъпо или направено от подръчни материали, това е местенцето, което всеки домашен любимец предпочита. Дали ще е, за да се гушне или пък за сладка следобедна дрямка – кътчето, което сте обособили специално за четириногия си приятел му носи спокойствие и комфорт.

Именно, защото животното прекарва доста време в леглото си, след време то започва да изглежда мръсно и да мирише недотам свежо. За това и много от стопаните на четириноги се чудят: Колко често трябва да почистваме и перем спалното бельо на кучето си?

Защо хигиената е важна?

Като поддържате кътчето на вашия домашен любимец чисто, стаята, в която се намира то не само ще мирише по-добре, но и ще се отървете от голяма част от микробите и бълхите, които иначе спокойно биха могли да обитават любимото одеяло или постелка на кучето ви. А това неминуемо ще допринесе за благополучието на четириногия ви другар. 

Колко често да перем леглото на кучето си?

Ако леглото на домашния ви любимец е с калъфка, която се сваля, то оптимално добрият вариант е да го перете веднъж седмично. По този начин ще спрете разпространението на бълхи и микроби и ще гарантирате, че постелката на животното е хигиенична и чиста. 

Dogsandcats.bg

Как да изперем спалното бельо на кучето си?

Преди да сложите калъфката на леглото в пералнята, минете я първо с прахосмукачка. Така ще премахнете голяма част от полепналите по нея козина, прах и мръсотия. След това вариантите са два – или пералня или да я изперете с гореща вода на ръка. Тук водеща роля играе материалът, от който е направена тя. 

Независимо на кой от двата варианта се спрете, то следва да знаете, че използвайки гореща вода вие ще унищожите бактериите, яйцата и насекомите, който може би се крият в калъфа на леглото. 

Вижте още: Как да почистим играчките на кучето си

Най-добре би било да използвате перилни препарати, които не съдържат багрила или аромати и не са токсични. Това е особено важно, ако домашният ви любимец има чувствителна кожа. Не забравяйте, че косматите ни другари мат много силно обоняние, за това е желателно да не залагате на прах или омекотител с много силен мирис. И в никой случай не използвайте белина. 

Проверете предварително етикета на спалното бельо на кучето си, за да видите дали според инструкциите е добре да го поставите в сушилнята. Ако не – сложете го на балкона, на свеж въздух. 

Съвет от нас: Щом приключите с прането на калъфа на леглото на кучето си, за да поддържате пералнята си чиста, използвайте малко бял оцет и вряла вода. 

Как да поддържаме леглото на кучето си чисто

Между прането и почистването, има някои стъпки, които да предприемете, за да поддържате постелката на домашния си любимец чиста. Или поне – по-чиста за по-дълго. 

  • Ако забележите, че е изцапана, напръскайте я с препарат за петна, който е безопасен за кучета.
  • Ако мирише зле, можете да си направите сами препарат от сода за хляб, за да премахнете миризмите. Белият оцет също върши работа, като и двата разтвора трябва да са в съотношение 1:1 равни части вода. 

Почиствайте и домашния си любимец

Преди кучето ви да влезе у дома след разходка или ако е играло на двора, отделете време, за да почистите лапите му. Това намалява вероятността да откриете кал и мръсотия в леглото му на по-късен етап. 

Ако усетите, че домашният ви любимец не мирише добре или забележите, че се чеше твърде отривисто – значи е време да баня. Някои четириноги като Дакел и Чихуахуа могат да издържат до 12 седмици без да се къпят – всичко зависи от породата и кожухчето на четириногото. Без значение какъв тип куче имате обаче, уверете се, че използвате само специален шампоан за домашни любимци. 

Вижте още: Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

Внимавайте за алергични реакции

Независимо дали перете на ръка или използвате пералнята за спалното бельо на кучето си, важно е да следите за признаци на алергична реакция към препарата/сапуна.

Ще познаете, че продуктите, които използвате дразнят домашния ви любимец ако забележите, че той: 

  • Търка муцуната си в пода
  • Активно облизва лапите си
  • По тялото му има плешиви петна и/или подобни на мехури лезии върху лицето, слабините, под предните крака или между пръстите
  • Има копривна треска

Всички тези симптоми сочат, че животното може би има непоносимост или е алергично към някой от препаратите, с които третирате одеялото и леглото му. Не бива да се тревожите прекалено – просто изпробвайте различни марки, за да откриете тази, която е подходяща за вашия домашен любимец. А ако това не помогне – консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет – особено ако ви изглежда сякаш животното изпитва болка или дискомфорт. 

 

Вижте още: 

5 трика за по-лесно и бързо почистване след кучето

7 стари детски играчки, които да дадете на кучето си

 

 

 

Виж още