Как да разберем какво куче е най-добро за нас

куче Снимка: iStock

В ие сте от хората, които се разтапят при вида на всяко куче, което видят на улицата? И за вас няма по-забавно от това да си играете с нечий домашен любимец в близкия парк? 

Ако отговорите на тези въпроси са положителни, значи със сигурност се замисляте над въпроса да си вземете куче. Ако този момент е дошъл, то най-вероятно се питате как да изберете най-доброто четириного за себе си? 

кучеСнимка: iStock

Има стотици различни породи (можете да ги разгледате в нашата секция Породи, като всяка една от тях е уникална и неповторима. Някои четириноги се отглеждат с определена цел – като лов или охрана, докато други са най-добри в това да ви правят компания. Има много възможности, между които можете да избирате. За това и ние сме тук – за да ви помогнем в тази нелека задача!

Dogsandcats.bg

Преди да започнете да търсите

Преди да започнете да разглеждате специфичните характеристики на различните породи, трябва да се уверите, че едно куче е най-подходящия домашен любимец за вас като цяло. 

кучеСнимка: iStock

Отглеждането на четириного е голяма отговорност и дългосрочен ангажимент – то ще бъде ваш приятел в следващите поне 10-15 години (при някои породи – дори повече).

Не си взимайте куче, ако не сте в състояние да се ангажирате с него през целия му живот. Това включва както да го храните с добре балансирано меню, така и да сте в състояние да задоволявате нуждите му от упражнения, социализация, обучение и ветеринарни грижи. 

Отделете време да помислите и са финансовата страна на въпроса – дори и най-дребните породи кучета (а понякога – именно те!) изискват определен ресурс за неща като храна, лакомства, играчки, уреди за поддръжка на козината и ветеринарни грижи. 

кучеСнимка: iStock

Как да изберем най-добрата порода куче за нас?

След като сте преценили обективно, че сте в състояние да се ангажирате с грижите и отговорностите, които съпътстват отглеждането на куче, е време за следващата стъпка. Помислете внимателно какви са качествата, които искате да има бъдещият ви домашен любимец. А след това си задайте следните въпроси:

  • Къде ще отглеждате животното – в апартамент или къща?
  • Ще си взаимодейства ли кучето с деца, други четириноги или други домашни любимци?
  • Ще прекарва ли кучето ви много време вкъщи само?
  • Ще има ли достъп до ограден двор и ще имате ли достатъчно време за ежедневни разходки (минимум по 30 минути сутрин и вечер)?
  • Ще искате ли домашният ви любимец да участва в кучешки спортове и състезания?
  • Определяте ли се за активен човек или предпочитате по-лежерен начин на живот?
  • Имате ли алергии?
  • Какво е мнението ви относно основни характеристики на породите като: темперамент/здраве/обучение?

Честният отговор на тези въпроси ще ви помогне да определите какъв живот сте в състояние да осигурите на бъдещия си домашен любимец. А това от своя страна ще стесни малко кръга на породите, които са подходящи за вашата личност и отговарят на вашия начин на живот. 

кучеСнимка: iStock

Ако живеете в апартамент в града, може би ще искате да изберете по-дребна порода с ниски нива на активност, чиито представители могат без проблем да прекарват повече време сами през деня, докато вие сте на работа. Ако имате деца у дома, може би е добра идея да се замислите за куче със среден размер, което е с нежен и игрив нрав. 

Помислете колко време на ден ще имате възможност да прекарвате с домашния си любимец, както и способността си да го обучавате и тренирате. Дали искате да спортувате с бъдещия си космат приятел или за вас е важно да има някой, който да пази дома и имуществото ви, докато не сте наблизо. Имате ли против кучето да лае повече и да ви предупреждава за всичко случващо се, или по-скоро сте почитатели на тишината и спокойствието? И как искате да се отнася животното към непознати?

кучеСнимка: iStock

След като сте избрали порода, следващата стъпка е да разберете откъде можете да се сдобиете с неин представител. Направете проучване – намирането на подходящ приют за животни или отговорен развъдчик (задължително нека е с препоръки), ще играе голяма роля за здравето на домашния ви любимец. 

След като отговорите на въпроса „кое е най-доброто куче за мен“, ще дойде време вие да дадете всичко от себе си – за да станете най-добрия и отговорен собственик на четириного, който можете да бъдете!

кучеСнимка: iStock

 

Виж още