Как да разпознаем породата на дадено куче

куче извинение Снимка: iStock

В се повече хора избират да осиновят куче от развъдник или приют, вместо да купуват. И това може само да ни радва! Въпреки че понякога там може да се намерят и породисти четириноги обаче, по-често се срещат кръстоски или кучета със смесени породи, за чиито произход можем само да гадаем...

Доста лесно е да разпознаете Бултериер, Бигъл или Хъски, но повечето от нас, любителите на кучета, срещат трудности при кръстоските. С помощта на AnimalWised ще се опитаме да хвърлим малко яснота и да ви помогнем да се научите как да идентифицирате породата на дадено куче.

куче извинениеСнимка: iStock

Вгледайте се в чертите на кучето

За да идентифицирате едно куче, първо трябва да започнете от основното: просто наблюдавайте как изглежда животното, част по част. За да има смисъл това, добре е да спрете вниманието си върху следните характеристики: 

Dogsandcats.bg
  • Цвят и тип на козината

Вижте дали животното е с твърда, дълга, къса или къдрава козина, обърнете внимание и на преобладаващия цвят.

  • Тип уши и опашка

Има различни видове уши – дълги и висящи, клепнали, обли или остри. Същото се отнася за опашките – къдрава, купирана или сърповидна. 

  • Размер

Ще се наложи да изчакате малко кучето да порасне, но можете да изключите определени породи, като погледнете височината и теглото му.

  • Глава

Има кучета с квадратни, куполовидни или сплескани глави, както и такива, които са обърнати нагоре или надолу. Видът на носа също варира в зависимост от породата.

куче слънцеСнимка: iStock

След като сте проверили всички тези характеристики, всичко, което трябва да направите, е да проучите породите кучета, които имат сходни на тези на вашето собствено. Най-малкото, това ще ви помогне да изключите част от тях и ще си съставите груб списък с тези, с които косматият ви другар може да е свързан.

Проучете поведението на кучето

Има много породи кучета, които имат специфични навици и поведение, свързани с тях. Все неща, които могат да ви помогнат да разберете какъв тип четириного имате. Обърнете внимание на специфичните характеристики на кучето като си отговорите на въпросите: 

Игриво ли е кучето или по-скоро тихо? Обича повече да играе и да е в движение, или предпочита да лежи по цял ден? Дали е по-скоро със защитно поведение или е искрено развълнувано, когато нови хора влизат в дома ви? Информацията, която ще получите, отговаряйки си, ще ви помогне да стесните допълнително кръга на възможните породи. 

куче уринираСнимка: iStock

Разгледайте нашия списък с породи

Когато добиете представа какво е вашето куче – на физическо и психическо ниво, време е да разгледате и проучите различните породи. Например, ако сте стеснили кръга до две или три, можете да потърсите в нашия каталог дали сте прави. 

Обсъдете го с ветеринарния си лекар

Ако все пак не сте успели да разберете породата на кучето си, след като сте преминали през гореописания процес, или все още таите съмнения, обсъдете го с ветеринарния си лекар. Експертът е виждал много различни четириноги и със сигурност ще може да ви насочи. 

куче паркСнимка: iStock

Породата е без значение

Ако най-накрая сте определили породата на вашето куче и то не е това, което са ви казали или сте предполагали, когато сте го взели у дома, не се ядосвайте или разочаровайте. Породата на един домашен любимец е последното нещо, по което трябва да съдим за него. Както породистите кучета с родословие, така и кръстоските са страхотни спътници, които ще ви донесат много щастие и радост през целия ви живот!

Вижте още: 

6 причини защо кучетата от смесени породи са страхотни

5 основни съвета при осиновяване на куче

Виж още