Как да се справим с петната от сълзи при кучетата

куче Снимка: iStock

О цветяването на сълзите е често срещано при някои кучета. Забележимите кафяви ивици, пълзящи от вътрешните ъгли на очите на животното могат да бъдат не само досадни, но и буквално – да подлудят собствениците на четириноги. Други пък – дори не ги забелязват и не намират, че кученцата им са по-малко сладки заради тях.

Можем ли да направим нещо срещу петната от сълзи при домашния си любимец?

Това е един от най-често срещаните въпроси, които собственици задават на ветеринарния си лекар. За да се даде отговор, трябва първо да се установи причината за възникването им.

кучеСнимка: iStock

Какво е оцветяване на сълзите и защо се получава?

Оцветяването на сълзите се получава най-често при кучета с бяла или светла козина. То се случва, когато химикал, наречен порфирин, продукт на разпадане на кръвта в сълзите, си взаимодейства със светлината и се окислява. Това причинява кафеникаво петно ​​на космите от вътрешният ъгъл на окото.

Dogsandcats.bg

През повечето време тези сълзи са нещо нормално и не бива да будят притеснение у стопаните. Тогава те не са нищо повече от козметична особеност. Когато се касае за истински медицински проблем – това често води до излишък на сълзи и прекомерно оцветяване. 

Медицинските проблеми, които биха причинили прекомерно разкъсване (епифора), включват: наличието на чужд предмет в окото, драскотина или лезия върху самата очна ябълка (язва на роговицата) или косми, които растат навътре към окото и го дразнят. Ако имате съмнение за нещо от гореизброените – посетете вашия ветеринарен лекар. 

Трябва ли да лекуваме оцветените сълзи на кучето?

Ако няма установен медицински проблем – отговорът е не. И е по-добре да не купувате продукти без рецепта като „ангелски очи“, пяна или капки, насочени към лечението на оцветените сълзи. Тези продукти съдържат антибиотика тилозин. И проблемът в този случай става двоен. 

кучеСнимка: iStock

Първият проблем е, че на етикета на тези продукти не е посочено точното количество антибиотик. Това значи, че домашният ви любимец поглъща неизвестно количество от лекарството всеки ден. Бихте ли постъпили по същия начин със себе си? 

На второ място – следва да се запитате дали е редно да се използва антибиотик ежедневно за козметичен проблем?

Прекомерната употреба на антибиотици е отговорна за антибиотичната резистентност на бактериите в околната среда и като цяло на бактериите. Тогава – след време, ако домашният ви любимец наистина се нуждае от антибиотично лечение, може да не се повлияе от него. 

Като цяло, ветеринарните лекари не препоръчват прекомерна употреба на ненужни лекарства. Дори и да не забележите веднага негативното им влияние при домашния ви любимец – не мислете, че такова няма. 

Тъй като в по-голямата си част оцветяването на сълзите е просто козметичен проблем, най-безвредно за кучето ви е да приложите най-простото лечение – нежно ежедневно измиване на областта.

Всичко, от което се нуждаете, е топла вода и хартиена кърпа, памучен тампон или кърпа. И не на последно място – много внимание и любов!

 

Вижте още: 

Как да се грижим за лапите на кучето през зимата

Основни грижи за външния вид на кучето

Виж още