Как да сложим нагръдник на кучето си в 6 лесни стъпки

куче нагръдник Снимка: iStock

Н яма съмнение, че нагръдникът е един от най-безопасните начини да разхождате кучето си. На животното му е трудно да се измъкне от него, а за четириноги, които са склонни да се дърпат, той е от особена полза, тъй като предпазва от напрежението във врата. 

Нагръдниците улесняват стопаните при разходка, като намаляват желанието за дърпане и улесняват коригирането на посоката на животното. За съжаление обаче, ако до момента не сте слагали нагръдник на куче, то може да ви се стори една идея по-сложно, отколкото поставянето на нашийник, например. Особено ако самото четириного се дърпа, тъй като не е свикнало или няма желание да опита нови неща. 

куче нагръдникСнимка: iStock

За да сме ви от помощ, предлагаме ви кратко ръководство за това как да поставите нагръдник на кучето си. За да бъде изживяването по-лесно – както за вас, така и за самото животно. И да можете след това да се наслаждавате на безопасни и комфортни разходки заедно. 

Dogsandcats.bg

Как да сложим нагръдник на кучето си в 6 стъпки

  • Стъпка 1. Оставете кучето си да подуши нагръдника

Преди да пристъпите към поставяне на нагръдника, оставете домашния ви любимец да го подуши. Дръжте го вдигнат или го поставете на пода, за да може животното да изследва по свой начин странното нещо, което имате намерение да сложите върху него.

куче нагръдникСнимка: iStock

Тази проста стъпка позволява на четириногия ви другар да се запознае с нагръдника. И, ако има безпокойство, може значително да го облекчи. 

  • Стъпка 2: Накарайте кучето си да стои спокойно до вас

Най-лесно ще ви бъде да поставите нагръдника, ако кучето ви е спокойно. Ако е необходимо, изчакайте четириногия си другар да спре да скача и да се извива, преди да опитате да го приготвите за разходка.

  • Стъпка 3: Ориентирайте се

Когато поставяте нов нагръдник, лесно е да се объркате от всички ремъци, особено ако се усукат от гърчещото се куче. За това – уверете се, че знаете кое къде трябва да застане и как се пристяга. 

куче нагръдникСнимка: iStock

Най-лесният начин да се ориентирате е като определите къде трябва да бъдат позиционирани D-пръстените, към които в последствие се захваща повода. 

  • Стъпка 4. Поставете нагръдника

Най-лесният и бърз начин да направите това, е да поставите лапите на кучето си през триъгълниците от двете страни на гръдния му кош. След това закопчайте нагръдника около тялото и закачете за повода. Имайте предвид, че в днешно време на пазара има много различни модели нагръдници, така че точните стъпки за закопчаването може да варират. Някои са много прости, докато други имат различни точки за закрепване. Погледнете опаковката и по нея се ориентирайте как да го поставите правилно. 

  • Стъпка 5. Регулирайте презрамките, за да паснат на вашето куче

Сега, когато нагръдникът е поставен върху кучето ви, може да се наложи да се регулира, за да пасне правилно. Наблюдавайте домашния си любимец и вземете под внимание къде има нужда да се пристегне. 

куче нагръдникСнимка: iStock

Изглежда ли ви, че нагръдникът може да се изплъзне? Увисва ли твърде много в някоя област? Прекалено стегнат ли е? Дали не възпрепятства обхвата на движение на кучето ви?

Нагръдникът трябва да е достатъчно плътно прилягащ, за да не се изплъзва от кучето ви, когато то седи или лежи. В същото време, добре е да е достатъчно свободен, за да му е удобен. Като най-надежден тест: трябва да можете да поставите два пръста под някоя от лентите му.

Стъпка 6: Време е за награда

След като сте поставили нагръдника на кучето си, възнаградете го с похвала и лакомство, за да подсилите доброто му поведение. Домашният ви любимец вероятно се чувства удобно с нагръдника, така че колкото повече го обсипвате с похвали, толкова по-бързо ще се отпусне и ще разбере, че всичко е наред.

Още няколко неща, които е добре да имате предвид 

Когато поставяте нагръдника на кучето си за първи път, най-добре е да не се случва непосредствено преди разходката. Това само ще доведе до излишен стрес и за двама ви. Домашният ви любимец ще бъде нетърпелив да излезе през вратата и вероятно ще се разочаровате и напрегнете, защото животното няма да съдейства особено на опитите ви да му сложите нагръдника. 

куче нагръдникСнимка: iStock

Вместо това, помогнете на питомеца си да свикне с него, като му позволите да го поноси из къщата ви. 

И накрая, важно е да се уверите, че нагръдникът е добре регулират, преди да напуснете дома си. Последното нещо, което искате, е кучето ви да се изплъзне, докато сте на разходка. 

Вижте още: 

Нашийник или нагръдник да изберем за кучето си

Как да привикнем кучето към каишка

Виж още